Revista Presei 12 decembrie

0

Ziare (publicații cu ISSN)

  • Politic

„Stegarul Dac”, asumat de liberali

În timpul conferinței de presă a USL în care Liviu Brătescu își asuma înfrângerea și senatorul Ioan Chelaru victoria, a apărut în sediul de campanie al lui Liviu Brătescu, fluturând steagu-i uriaș, Liviu Avrămuță, cel care și-a spus „Stegarul Dac”. Acesta a spus că este membru PNL. Vrând-nevrând, cei doi lideri și-au asumat prezența sa.

Sursa: Monitorul

Stoica, Moisii și Cadăr sunt și ei parlamentari

Județul Neamț a mai obținut încă trei parlamentari: un senator și un deputat de la ARD și un deputat de la PP-DD. Informația a fost confirmată de surse oficiale care au văzut listele finale ieri după amiază. Aseară sau în această dimineață informația va fi făcută publică. Noii aleși sunt deputatul Constantin Moisii, senatorul Leonard Cadăr și deputatul Mihaela Stoica.

Sursa: Monitorul

Voturi „stricate“

La parlamentarele de duminică, unii alegători au preferat să dea votul rutenilor, tătarilor turco-musulmani ori croaților, numai ca să nu îi sprijine pe cadidații care aveau șanse de reușită.

Sursa: Monitorul

Trei parlamentari suplimentari pentru judeţul Neamţ: Norocoşii

Constantin Moisii, Leonard Cadăr şi Mihaela Stoica vor ocupa locurile suplimentate în Parlamentul României. Legea după care s-au desfăşurat alegerile uninominale la noi a fost astfel concepută încât să nu se irosească voturile primite de partidele ce au depăşit pragul de 5%. Cum USL şi-a adjudecat foarte multe colegii cu peste 50% din voturi, ARD şi PP-DD au rămas cu foarte puţine mandate (obţinute prin redistribuire, în general) şi cu foarte multe voturi nefolosite. Astfel, la nivel naţional, numărul locurilor din Parlament a fost suplimentat cu 117.

Sursa: Realitatea

Alegeri “pe bune” la secţia de votare 40

Una dintre secţiile de votare care a atras atenţia în ziua alegerilor parlamentare a fost cea înfiinţată la sediul Companiei Apa Serv. Purta numărul 40 şi avea, ca toate secţiile, un preşedinte, un locţiitor şi reprezentanţii partidelor. Ba mai mult, la această secţie erau prezenţi, de la 6.00 dimineaţa, şi doi observatori. De la momentul în care reporterul Realitatea a intrat în secţia de votare a fost întrebat direct, de către doamna de la PP-DD. “Dar de ce tocmai la noi aţi venit? Avem noi ceva special?”. Da, aveau ceva special li s-a spus. O sancţiune contravenţională, pentru că, toţi membrii, de comun acord, au semnat în alb procesele verbale, încă de dimineaţă, atunci când procesul electoral începuse doar de câteva ore. “Hai dom’le, fac şi aştia din aia… bici!”, a spus vizibil enervată de avertismentul primit de la Biroul Electoral Judeţean. Când au aflat că ar fi putut lua fiecare câte o amendă de 4.200 de lei s-au mirat. “Cum adică? 1.000 de euro de căciulă pentru asta?”, a întrebat doamna de la USL.

Sursa: Realitatea

Tărâță se întoarce la PSD

Vestea știută deja că PSD avea de gând să fuzioneze cu UNPR a fost confirmată ieri când Victor Ponta , liderul de la nivel național, a anunțat că primul pas va fi făcut la grupul parlamentar care va fi format din toți aleșii PSD și UNPR, sub aceeași denumire social-democrată. Culiță Tărâță, actualul președinte UNPR Neamț, a confirmat că se va întoarce la PSD, acolo de unde a plecat în urmă cu câțiva ani.

Sursa: Realitatea

Senator prin redistribuire

Leonard Cadăr, candidat ARD, ajunge senator cu 13.121 de voturi. Colega sa de partid Mihaela Stoica este deputat, cu 4.902 voturi. Tot prin redistribuire, Constantin Moisii va fi deputat PPDD, cu 4.736 de voturi.

Sursa: Ziarul de Roman

E oficial: Neamţul are încă 3 parlamentari!

La redistribuirea de la nivel naţional ce a avut loc ieri, pe baza pragurilor electorale, judeţul Neamţ a mai primit trei locuri de parlamentari: două de deputaţi şi unul de senator.

Unul dintre locurile de deputat a revenit Mihaelei Stoica, de la ARD, care a avut cel mai bun procent, iar celălalt candidatului PP-DD în Colegiul 3, cotat încă de la început cu cele mai mari şanse, Constantin Moisii. Locul de senator a revenit tot ARD-ului, clasat pe locul 2 în ambele camere parlamentare în Neamţ, acesta fiindu-i acordat lui Leonard Cadăr, care a candidat pe Colegiul 2 Senat.

Sursa: Ceahlăul

Am câştigat împreună!

„Doresc să transmit tuturor cetăţenilor mulţumiri pentru faptul că s-au prezentat, pe 9 decembrie, la urne pentru desemnarea parlamentarilor din cele două camere ale Parlamentului. Mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în USL şi, mai mult, au avut încredere în mine pentru a-i reprezenta în Parlamentul României.” Cătălin Drăgușanu

Sursa: Ceahlăul

  • Administrativ

Cărțile de muncă a peste 500 de nemțeni zac la ITM

Sute de carnete de muncă zac abandonate în depozitele ITM Neamț, după ce patronii firmelor care aveau acești angajați au uitat să vină să mai ridice documentele lucrătorilor lor.

Sursa: Monitorul

Vaccinuri antigripale pe săturate

Ministerul va mai trimite miercuri în Neamț încă 16.000 de doze de vaccin anti-gripal. Nici celelalte 17.000 de fiole nu au fost epuizate, mai fiind disponibile aproape 6.000.

Sursa: Monitorul

Veterinarii insistă pe controlul cărnii de porc

Pentru că în această perioadă în foarte multe dintre gospodăriile populației de la sate se taie „tradiționalul“ porc de Crăciun, medicii veterinari insistă ca proprietarii animalelor să facă examen trichineloscopic la carnea obținută. Pentru asta, oamenii trebuie se ducă la medicul veterinar din localitate cu o probă de carne de circa 150 de grame, însoțită de crotaliul care este element de identificare al animalului sacrificat. În piețele din Piatra-Neamț, Roman, Bicaz și Tîrgu Neamț, carnea este examinată trichineloscopic de veterinarii responsabili de aceste locuri publice.

Sursa: Monitorul

Reglările la apă provoacă nemulțumiri la Tîrgu Neamț

Reglările la apă nu sunt privite cu ochi buni de unii locuitori ai orașului Tîrgu Neamț, care s-au plâns primarului că la facturare nu se respectă consumul indicat de apometrele interioare. Ca să poată da un răspuns cetățenilor, Daniel Harpa a invitat reprezentanții Apa Serv, din localitate, la ultima întrunire a consiliului local.

Sursa: Monitorul

25 de doctori au ales să facă rezidențiatul în Neamț

10 au ales să facă rezidențiatul la Spitalul Județean, 9 la Roman, 4 la Bisericani și 2 la Ambulanță. „Am primit dosarele de angajare a 25 de rezidenți, cu mult mai mulți decât ne așteptam noi. Este un semn bun pentru sistemul sanitar nemțean deoarece arată că în viitor vom avea mult mai mulți specialiști“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul executiv al DSP Neamț.

Sursa: Monitorul

Nouă lovitură încasată de ex-șeful Casei de Asigurări

Valerică Frățilă, fostul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate, după ce a ratat intrarea în Parlament, a fost refuzat și de magistratii băcăuani. El a contestat în instanță înlocuirea sa din funcție.

Sursa: Monitorul

Spitalul face RMN-uri gratis

De la 1 decembrie, Spitalul Județean a încheiat un contract cu Clinica Phoenix. Până acum, pacienții plăteau aceste investigații.

Sursa: Monitorul

Marți, 11.12.2012, în Piatra-Neamț se înlocuiau pavelele

Un cititor a sunat la redacție și ne-a anunțat că în fața la Petru Rareș o mână de muncitori a dat la o parte zăpada și gheața și a scos pavelele vechi ca să le înlocuiască cu unele noi. Desigur că pavelele vechi erau bune și privind pe geam la troienele de afară, am luat-o ca pe o glumă, dar cum la Piatra-Neamt e posibil orice, am fost să verificăm în teren informația. Da, așa era, în Piatra-Neamț se schimbau pavele. Ce am putea să spunem mai mult de atât?

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Olimpicii din Neamț au fost premiați

Elevii olimpici din Neamț au fost premiați la Consiliul Județean Neamț. Dacă până ieri toate oficialitățile se îmbulzeau la tot felul de festivități și tuturor politicienilor le curgea saliva pe la colțul gurii pozându-se cu copii și preoți, astăzi nu am observat-o decât pe doamna Emilia Arcan, vicepreședinte al CJN. În rest nu mai era nicio oficialitate sau personalitate să ii aplaude pe cei mai valoroși oameni din Neamț, cei care ar trebui încurajați și sprijiniți ca să rămână și să pună umărul la bunul mers al lucrurilor, nu să emigreze cu prima ocazie.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Bonuri valorice pentru săracii oraşului

Populaţia defavorizată a municipiului Piatra-Neamţ va primi atenţie şi în acest an din partea autorităţilor locale. Primăria Piatra-Neamţ va acorda, pentru al treilea an la rând, bonuri valorice persoanelor cu venituri modeste. Numărul acestora este de 13.000. “Am aprobat acordarea a 13.000 de tichete valorice, urmând ca în şedinţa de Consiliu Local din 12 decembrie să alocăm sumele necesare pentru acoperirea acestora”, a declarat viceprimarul Monica Anton.

Sursa: Realitatea

După examenul de rezidenţiat, 24 de medici au optat pentru Neamţ

În urma examenului de rezidenţiat, 24 de medici au optat pentru posturi în spitalele din judeţul nostru. E prima dată după mai mulţi ani când pentru Neamţ au optat un număr atât de mare de rezidenţi. Patru din cei 24 de medici sunt din Neamţ, restul provin din alte judeţe.Tinerii medici au primit repartiţiile de la Direcţia de Sănătate Publică, în specialităţile pentru care au optat. Astfel, nouă medici vor ocupa posturi în Spitalul Judeţean în specialităţile ATI, Cardiologie, Chirurgie Pediatrică, Hematologie, Medicina legală, Neonatologie, Radiologie şi farmacie. Pentru Spitalul Roman au primit posturi zece medici în diferite specialităţi, alţi patru vor profesa la Spitalul Bisericani şi doi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Sursa: Realitatea

Spitalul Judeţean face angajări

Cu voie de la Consiliul Judeţean Neamţ şi cu acordul Ministerului Finanţelor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ face angajări pe acest final de an. Prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unitatea sanitară a anunţat ieri că are nevoie de 14 asistenţi generalişti, de şase infirmiere şi de două îngrijitoare.

Sursa: Realitatea

Adjunctul de la Jandarmi – “albit” de Parchetul Militar

Prim-adjunctul comandantului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Neamţ, locotenent-colonelul Dan Trifan, a primit neînceperea urmăririi penale, de la Parchetul Militar Iaşi, în ancheta în care fusese cercetat pentru că şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi şi-ar fi împiedicat mai mulţi subordonaţi să voteze. Ofiţerul a fost învinuit că ar fi săvârşit respectivele infracţiuni pe perioada alegerilor locale din iunie 2012.

Sursa: Realitatea

Când se dau pensiile

Pensionarii care iau pensia pe card vor primi banii în perioada 13 – 14 decembrie. Ultimele pensii vor fi date, luna aceasta, pe 21 decembrie.

Sursa: Ziarul de Roman

Comoara de sub Casa Ioachim confirmă orașul medieval

Arheologul George Dan Hânceanu a prezentat, la Suceava și Vaslui, tezaurul descoperit cu ocazia săpăturilor arheologice întreprinse la fundația clădirii care adăpostește Biblioteca Municipală. Specialiștii susțin că sunt noi dovezi ale orașului medieval de sub Roman.

Sursa: Ziarul de Roman

Oficial, Romanul are mai puțin de 1000 de șomeri

Statisticile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț arată că romașcanii nu duc grija locului de muncă, mai puțin de o mie dintre ei fiind, oficial, în rândul șomerilor.

Sursa: Ziarul de Roman

Fiecare medic va pierde 4000 de lei

“Casa de Asigurări plătește 5 lei pentru fiecare card eliberat. Comparativ cu investițiile pe care le avem de făcut, am estimat că fiecare medic va ieși în pierdere cu 4.052 de lei. Trebuie să ne dotăm, în primul rând, cu aparate de inscripționat cardurile, pe care trebuie să le achiziționăm din veniturile cabinetului. Tot din veniturile proprii trebuie să achiziționăm și seifuri, pentru că toate cardurile care nu vor fi ridicate de către pacienți vor trebui păstrate în aceste seifuri timp de trei luni, după care vor fi predate casei de asigurări“, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Sursa: Ziarul de Roman

Al doilea proces pierdut de Valerică Frăţilă

Valerică Frăţilă, fostul şef al Casei judeţene de Sănătate, a pierdut ieri, încă un proces din cele patru intentate Casei Naţionale de Sănătate. De această dată, este vorba despre cererea de suspendare a executării actului administrativ, adică a ordinului prin care a fost schimbat din funcţie. Curtea de Apel Bacău a respins, ieri, ca nefondată această solicitare.

Sursa: Ceahlăul

Spitalul judeţean a scăpat de datorii

Singurul spital din judeţ care s-a încadrat în condiţiile impuse de Casa Naţională de Sănătate pentru achitarea restanţelor către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare şi-a lichidat, ieri, ultimele datorii mai vechi de 90 de zile. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a primit, de la Casa Judeţeană de Sănătate, 12.896 lei, sumă care acoperă datoriile “rostogolite” în ultimii ani. Din păcate, însă, spitalul din Bicaz nu s-a bucurat de aceleaşi facilităţi.

Sursa: Ceahlăul

Girov: Din lipsa banilor, multe investiţii de interes public “trase pe dreapta”, de ani buni!

În stand-by lucrările de la canalizare, modernizarea şi extinderea şcolii, asfaltări de drumuri. Convorbire cu primarul Vasile Olaru.

Sursa: Ceahlăul

Olimpicii nemţeni au fost premiaţi la Gala Educaţiei

Ieri, în sala „Ion Creangă” a Consiliului Judeţean Neamţ a avut loc festivitatea de premiere a olimpicilor nemţeni, a profesorilor lor îndrumători şi a directorilor şcolilor din care provin, în organizarea Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Neamţ. Evenimentul, devenit o tradiţie a judeţului Neamţ la fiecare sfârşit de an, intitulat Gala Educaţiei Nemţene a răsplătit performanţa celor 21 de elevi ce au obţinut 7 premii I, 7 premii II și 9 premii III, 4 premii unor echipe sportive, două de campioni naţionali şi două de vicecampioni la diferite discipline sportive și 30 de premii pentru profesorii care i-au pregătit.

Sursa: Ceahlăul

Pacienţii nu mai trebuie să cumpere tije şi şuruburi

Din ordinul doctorului Ioan Lazăr, managerul spitalului judeţean, toate materialele folosite la intervenţiile chirurgicale trebuie asigurate de unitatea sanitară. În speţă, ortopezii nu mai au voie să-i pună la plată pe pacienţii ajunşi la spital cu fracturi. “Şi aici mă refer inclusiv la şuruburi şi la tije, piese foarte scumpe, de ordinul milioanelor de lei vechi, care, din câte mi-au spus medicii, nu au mai fost achiziţionate de spital de cel puţin 3 ani”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamţ.

Sursa: Ceahlăul

2000 de elevi, beneficiari ai proiectului „Energie în şcolile copilăriei”

Demarat la mijlocul acestui an, proiectul E.ON Moldova Distribuţie „Energie în şcolile copilăriei” a cuprins 9 şcoli primare şi gimnaziale din mediul rural şi 8 instituţii de învăţământ din mediul urban din judeţele Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Bacău şi Vaslui. În total au fost înlocuite circa 3.300 de corpuri de iluminat şi aproximativ 7.000 de becuri şi tuburi cu neon clasice, fiind alocaţi peste 280.000 de euro pentru înlocuirea surselor de iluminat din unităţile de învăţământ beneficiare.

Sursa: Ceahlăul

  • Social

Seară magică, pe valsuri vieneze, la Casa de Cultură

Ansamblul Strauss Festival Orchestra Vienna va încânta publicul, joi seara, timp de două ore, la Piatra-Neamț. Pietrenii dornici de a petrece o seară de neuitat, vor putea intra în atmosfera Sărbătorilor de iarnă, joi, 13 decembrie, începând cu ora 19. Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț va găzdui un spectacol susținut de renumiții artiști. Intrarea se taxează cu 75, 100 sau 150 de lei biletul, în funcție de locul în sală. Durata spectacolului este de două ore.

Sursa: Monitorul

A murit fostul primar Lungu

Fostul primar și consilier local al orașului Tîrgu Neamț s-a stins luni și va fi înmormântat joi, 13 decembrie. Avea 77 de ani. „A fost pentru Tîrgu Neamt un reper, un model de moralitate, de bunătate și hărnicie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, ne-a spus doctorul Matei Bîrgăoanu.

Sursa: Monitorul

Mironescu, șantaj de 1 an

Judecătorii l-au găsit vinovat de șantaj și i-au aplicat pietreanului Puiu Mironescu o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare. Victimă a fost un bărbat care împrumutase bani de la inculpa. În acest dosar Mironescu s-a ales cu interdicția de a părăsi țara.

Sursa: Monitorul

Cartierul de asistați social de la Văleni este înzăpezit și nu are curent … nu că ar fi avut vreodată

Cu foarte mulți bani, primăria Piatra-Neamț s-a gândit să facă niște locuințe sociale în special pentru țigani, în mijlocul câmpului la câțiva km de Văleni. Trecând peste faptul că au dus acolo oamenii care deja erau vai de capul lor, nici la ora actuală nu au racordat noul cartier la curent. Dar ce contează că acolo stau și copii care merg la școală sau bătrâni bolnavi? Cine nu rezistă poate să “crape”.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Concert de colinde cu participarea IPS Teofan

Protopopiatul Piatra-Neamț organizează sâmbătă, 15 decembrie 2012, la ora 17.00, la Sala de Festivități a Consiliului Județean Neamț un concert de colinde cu participarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Interpretează corurile Vlăstarele Ortodoxiei, Glasul Bisericii, Serafimii, Teofania, Imperialii, Cântec Sfânt și Heruvimii. Evenimentul va fi prezentat de Teodora Iacob. Intrarea este liberă.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Spectacol teatral, dar de sărbători, de la copii pentru copii

Joi, 13 decembrie, de la ora 17.00, la sala teatrului de Joacă (Biblioteca judeţeană), actorii Şcolii Populare din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” oferă un spectacol cadou copiilor din centrele de plasament „Elena Doamna” şi „Ion Creangă”. Programul spectacolului va cuprinde piesele „Cântecul vieţii”, de George Mihail Zamfirescu şi „La poliţie”, scenetă de improvizaţie.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Le-MATH: Învăţarea matematicii prin noile metode de comunicare

În perioada noiembrie 2012- octombrie 2014, Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț este implicat într-un nou proiect al Comisiei Europene(Comenius MP). Proiectul intenţionează să promoveze noi metodologii în procesul de învăţare/ predare a matematicii pentru elevii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, ce pot fi folosite în orice mediu şcolar. De asemenea, acest proiect va face procesul de învăţare a matematicii mai atrăgător pentru toţi elevii, dezvoltându-le gândirea creativă. Metodele ar putea fi folosite pentru orice materie intracuriculară, pentru toate vârstele.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Teatru în limba franceză la Petru Poni

Colegiul Tehnic “Petru Poni” va fi, miercuri, gazda unui eveniment deosebit: un spectacol de teatru în limba franceză, susținut de trupa “Chouette”, a Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț, urmat de un atelier de lucru destinat profesorilor de limba franceză din oraș. Piesa este scrisă și regizată de profesoara Alina Pamfil, fost inspector pentru limba franceză, și tratează un subiect de actualitate pentru tineri. “Este vorba despre un spectacol în care se vorbește despre dependența de Facebook, de rețelele de socializare și de relațiile virtuale, în detrimentul relațiilor directe dintre tineri. Spectacolul va fi urmat de discuții cu profesorii de limba franceză, în cadrul cărora le vom povesti acestora cum se poate ajunge, cu succes, la succes“, a spus profesoara Alina Pamfil.

Sursa: Ziarul de Roman

Concert de colinde la Casa de Cultură Roman

Marți, 18 decembrie, romașcanii sunt așteptați la un eveniment de excepție, menit să le încălzească sufletul în preajma sărbătorii Crăciunului. Sala de spectacole a Casei de Cultură va găzdui, începând cu ora 17, un concert de colinde susținut de elevii de la Liceul Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec Ștefănescu” și Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”.

Sursa: Ziarul de Roman

Fosile de 10 milioane de ani, la Muzeul de istorie

Până după sărbători, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ vizitatorii pot admira expoziţia „Mamifere preistorice din Podişul Bârladului”, care prezintă vestigii paleontologice, respectiv fosile de mamifere care au trăit acum câteva milioane de ani pe teritoriul ţării noastre. Cele mai vechi fosile au o vârstă absolută de 10 milioane de ani, iar cele mai „tinere” ajung până acum 10.000 ani î.e.n.

Sursa: Ceahlăul

Zăpada a blocat drumul spre Schitul Pietricica

De sâmbătă noaptea, când au început ninsorile abundente, şi până ieri dimineaţă, nu s-a putut circula pe drumul spre Schitul Pietricica şi spre Releu. Angajaţii de la Releu au mers spre serviciu pe jos, făcând câte o oră de la poalele muntelui şi până sus, la centrul de telecomunicaţii. Călugării de la schit nici nu s-au încumetat să iasă din incinta lăcaşului de cult până la venirea autogrederului care a degajat drumul. Aproape terminaseră şi proviziile de alimente, aşa încât mare le-a fost bucuria când au văzut că drumul a fost “deschis”.

Sursa: Ceahlăul

4.000 lei- “radiografia” unui caz de malpraxis

Comisia de Malpraxis a finalizat ancheta într-un caz soldat cu moartea pacientului, însă rezultatul nu-i va fi comunicat reclamantului până când acesta nu va achita contravaloarea expertizei. Adică nu mai puţin de 4.000 de lei.

Sursa: Ceahlăul

A III-a ediţie a Galei Internaţionale a Premiilor de Excelenţă DEMOS TN

Asociaţia Pro Democraţia Club Tîrgu Neamţ organizează miercuri, 14 decembrie, cea de-a treia ediţie a Galei Internaţionale a Premiilor de Excelenţă DEMOS TN 2012. Gala va premia excelenţa în 10 domenii de activitate: spiritualitate şi românism, democraţie, cultură, educaţie, sport, administraţie, omul anului, ONG, mass-media şi antreprenoriat.

Sursa: Ceahlăul

Jidvei lansează astăzi trei branduri premium

Astăzi, de la ora 18,30, la Restaurantul „Central Plaza” din Piatra Neamţ, va avea loc lansarea noilor branduri premium „Owner’s Choice Ana”, „Owner’s Choice Maria” şi „Mysterium”. Evenimentul organizat de producătorul „Jidvei” şi de distribuitorul Interamal Group Distribution SRL va îndeamnă să aflaţi povestea tradiţiei producerii vinurilor în zona Târnavelor şi să degustaţi această nouă gamă de vinuri ce vă va încânta simţurile.

Sursa: Ceahlăul

Zăporul de pe Bistriţa are aproape 6 km

Pe râul Bistriţa, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, zăporul a ajuns la o lungime de 5,74 km, cea mai mare aglomerare de gheţuri aflându-se de la barajul Topoliceni, până în amonte de podul Săvineşti, în comuna Poiana Teiului. Aici, pe o lungime de 4,6 km, râul Bistriţa are aglomerări de gheţuri având grosimi de la 0,2 m la 0,7 m. În zona Viaductului Poiana Largului, în amonte la 0,8 km râul Bistriţa prezintă aglomerări de gheţuri cu o grosime cuprinsă între 0,1 – 0,3 m, cu ochiuri şi pe unele porţiuni curge apă peste gheaţă.

Sursa: Ceahlăul

Viaţă grea pentru şomeri!

Pentru cei peste 9.000 de şomeri nemţeni sunt puse la dispoziţie, în această săptămână, doar 122 de locuri de muncă, cele mai multe, ca şi până acum în domeniul confecţiilor. În Piatra-Neamţ, din cele 47 de posturi disponibile, 22 sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă: 14 de asistent medical generalist, 6 de infirmieră şi 2 de îngrijitor (un fel de femeie de serviciu). O firmă privată doreşte să angajeze 5 instalatori pentru sanitari şi de gaze, o alta vrea 3 muncitori necalificaţi în silvicultură, iar o societate de tâmplărie PVC vrea 3 tâmplari universali. În textile, pe Piatra-Neamţ sunt oferite 6 posturi de croitor-confecţioner îmbrăcăminte şi unul de operator confecţioner industrial. Pentru cei cu studii superioare nu există decât un post de manager de zonă la o companie multinaţională.

Sursa: Ceahlăul

Știri tv

  • Politic

ARD Neamț are trei parlamentari

Alianța România Dreaptă a obţinut încă 2 mandate de parlamentar în județul Neamț, în urma redistriburii naţionale. Acestea vor fi atribuite Mihaelei Stoica în camera deputaților și lui Leonard Cadăr în senat. Astfel, ARD-ul obține în județul Neamț trei mandate de parlamentar. Alte 7 colegii de deputat şi 3 de senat au fost câştigate de USL. PP-DD a obţinut coeficient electoral pentru un mandat, iar candidatul cu numărul cel mai mare de voturi este Constantin Moisii, în colegiul 3.

Sursa: Monitorul

  • Administrativ

Prefectul ia pulsul orașului

Cetăţenii trebuie să contribuie la curăţarea oraşului de zăpadă. Este opinia prefectului judeţului Neamţ, care îi sfătuieşte pe pietreni să cureţe trotuarele din fața blocurilor, a magazinelor sau a caselor. În rest, e treaba primăriei. Zăpada ia de fiecare dată autoritățile pe nepregătite, însă și cetățenii trebuie să fie corecți. Curățarea trotuarelor din fața imobilelor proprietate personală intră în atribuțiile pietrenilor, care ar trebui să dea un exemplu firmelor de deszăpezire. Pentru binele comunității se poate face treabă chiar și benevol.

Sursa: EST TV

Troiene și…lipsă de transparență

După prima ninsoare, în Piatra Neamţ au apărut problemele. Dacă străzile şi bulevardele principale sunt curate, cum rămâne cu străduţele adiacente? Reprezentanţii firmei Publiserv, cea care se ocupă cu deszăpezirea afirmă că pe acolo încă nu s-a ajuns, din lipsă de timp.

Sursa: EST TV

Zăporul, în atenție!

Odată cu instalarea frigului, autorităţile au dat startul monitorizării fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa. Deşi nu există încă un pericol în aces sens evoluţia stratului de gheaţă trebuie ţinută sub control, pentru a preveni eventualele situaţii neplăcute. Conform ultimelor date furnizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă starea râului Bistriţa este destul de mulţumitoare, neprezentând pentru moment pericole.

Sursa: EST TV

Atenție, cod galben!

Cod galben pentru judeţul Neamţ! Până miercuri la ora 12, judeţul nostru se afla sub atenţionare meteorologică de ninsoare şi viscol, alături de majoritatea judeţelor din ţară. Doar 14 judeţe au scăpat de cod galben. În acest interval vom avea parte de ninsori abundente, intensificări ale vântului şi viscol. Autorităţile judeţene sunt deja în alertă şi iau toate măsurile ce se impun.

Sursa: EST TV

Premierea elevilor olimpici

Zeci de elevi și profesori care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele școlare au fost premiați de conducerea Inspectoratului Școlar Neamț la Gala Excelenței în Educație. Olimpicii și profesorii îndrumători au primit diplome, flori, dar și premii în bani. Momentele de premiere au fost presărate cu secvențe artistice oferite de elevi nemțeni.

Sursa: 1 TV

  • Social

Depozit de zăpadă

Precipitațiile sub formă de ninsoare căzute din abundență în ultimele două zile au acoperit municipiul Piatra-Neamț. Pentru că zăpada să nu devină un obstacol și să împiedice traficul rutier și pietonal autoritățile locale au decis depozitarea ei în mod controlat pe malul râului Bistrița. Pe marginea șoselelor sau în parcări nămeții dau de furcă celor care nu au îndrăznit încă să iasă la deszăpezire. Fluidizarea circulației rutiere și pietonale și curățarea orașului revine în sarcina societăților Salubritas și Publiserv care au început să transporte cantități semnificative de zăpadă în zona de depozitare de pe malul Bistriței.

Sursa: 1 TV

Iarna pe drumuri

Iarna a pus stăpânire pe județul Neamț. Pe drumurile județene se circulă în condiții de iarnă, unele tronsoane fiind acoperite cu zăpadă forfecată și gheață. Pe drumurile naționale circulația se desfășoară normal, iar in municipiul Piatra-Neamț cei de la Publiserv au intervenit încă de la primele ore pe principalele artere de circulație. Singurul drum județean care ridică probleme deosebite este cel care leagă localitățile Itrinești și Mărgineni.

Sursa: 1 TV

Prima victimă a iernii

Centrul de urgență pentru persoane fără adăpost din Piatra-Neamț a găzduit prima victimă a iernii. Un bătrân din comuna Hangu a fost adus noaptea trecută de o ambulanță la centrul deschis în cartierul Speranța. Astăzi bătrânul a fost îndrumat spre casă, după o noapte petrecută în condiții decente la Piatra-Neamț.

Sursa: 1 TV

Pericol de avalanșă

Pericol de avalanșă pe masivul Ceahlău. Două din cele șapte trasee au fost închise, din cauza stratului gros de zăpadă și a viscolului ce ar putea pune în pericol siguranța turiștilor. Pentru a nu fi surprinși în vâltoarea zăpezii, mai mulți turiști au fost nevoiți să părăsească în mare grabă masivul la sfârșitul săptămânii.

Sursa: 1 TV

5,4 km de zăpor

Zăporul pe râul Bistrița crește de la o zi la alta. Aglomerările de gheață se întind la această dată pe mai bine de 5 km. Specialiștii spun că cel puțin deocamdată fenomenul nu amenință localitățile de pe Valea Bistriței, dar situația s-ar putea schimba în funcție de evoluția vremii. Fenomenul de zăpor se manifestă pe o lungime de 5, 4 km începând de la viaductul Poiana Largului până după barajul Topoliceni. Aglomerările de gheață măsoară între 20 și 70 de centimetri, iar pe 40% din suprafața apei curge zai. La această dată debitul râului Bistrița este de 7 mc/s față de 20mc, media multianuală.

Sursa: 1 TV

Căzuți pe gheață și zăpadă

Ninsoarea din ultimele zile a făcut primele victime. Mai multe persoane au fost internate în spitalul județean cu fracturi, după ce au căzut pe gheață sau zăpadă. Mare parte dintre acestea necesită intervenție chirurgicală și cel puțin 6 zile de recuperare pe patul de spital.

Sursa: 1 TV

Absențe motivate pentru navetiști

Astăzi la nivel de județ toate unitățile de învățământ au funcționat, însă elevii au înregistrat mai multe absențe decât de obicei. Cele mai multe absențe au fost la clasele mici și grădinițe, părinții preferând să îi țină acasă pe micuți. Cursurile care nu s-au făcut luni, 10 decembrie, vor fi recuperate sâmbătă 15 decembrie dacă vremea va permite acest lucru.

Sursa: 1 TV

Jucării de altădată în expoziție

În ajun de sărbători Biblioteca Județeană din Piatra-Neamț găzduiește o expoziție pentru copiii de toate vârstele. Este vorba despre o expoziție de jucării dinainte de 1989. Expoziția a fost organizată cu sprijinul unui colecționar din comuna Dumbrava Roșie care își dorește să înființeze la Piatra-Neamț un muzeu al jucăriilor de altădată.

Sursa: 1 TV

Bloguri Și Alte Publicații

Brătescu spală putina

”Îmi asum atât victoria procentuală, cât și înfrângerea. Vinovatul principal pentru această înfrângere sunt eu. Am regretul că proiectul pe care l-am prezentat romașcanilor nu a fost ales. Liviu Brătescu rămâne în prima linie a politicii, dar la Iași. Energia politică pe care aș fi dorit s-o consum pentru câteva proiecte legate de Roman o voi consuma pentru proiecte legate de Iași. Asta nu înseamnă că nu mă va interesa, în continuare, ceea ce se întâmplă la Roman”, a declarat Liviu Brătescu.

Sursa: Mesagerul

2 deputați și un senator în plus în Neamț

În urma redistribuirilor la nivel național județul Neamț a mai primit 2 locuri de deputat. Unul a revenit ARD, prin Mihaela Stoica, care a candidat pentru colegiul 2 și a ieșit pe locul 2. Celălalt a ajuns în curtea PP-DD, la Constantin Moisii, care a candidat pe colegiul 3. ARD-ul a mai primit un loc de senator, în colegiul 2 Senat, unde a candidat Leonard Cadăr. În felul acesta Neamțul va avea 4 senatori și 10 deputați.

Sursa: Mesagerul

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate