Oamenii din Neamț și Suedia implicați în campaniile de sterilizări, în 2021. Aproape 2500 de câini și pisici nu se vor mai înmulți

0

Conform unui raport privind gestionarea Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) în intervalul 15.03.2014 – 30.04.2021 (click aici pentru document) se arată că în Neamț sunt înregistrați oficial 55.904 de câini. Dintre aceștia, doar 3.853 sunt raportați ca fiind sterilizați. Înregistrarea se face pe bază de microcip și introducerea datelor proprietarului în RECS. În RECS apare dacă animalul este vaccinat sau nu, dacă este sterilizat sau nu etc.

Este știut faptul că deși există o lege în vigoare care obligă proprietarii de câini să îi înregistreze în RECS și să îi sterilizeze pe cei de rasă comună sau metișii acestora, în realitate numărul de câini cu stăpân este mult mai mare. Cifra reală este o necunoscută la această oră, deoarece nu s-a efectuat niciun recensământ propriu-zis al animalelor de companie cu stăpân din gospodăriile nemțenilor. Mai mult, rata de sterilizare oficială de doar 6% din totalul câinilor înregistrați (este drept că mulți pot fi considerați câini de rasă, însă nu avem date oficiale cu privire la câți dețin pedigree) arată cât de problematică este situația în Neamț în ceea ce privește lipsa unui control al înmulțirii câinilor. În perioadele cu fătări, aproape în fiecare zi este raportat câte un caz de abandon al puilor prin râuri, prin gropi de gunoi, pe marginea drumurilor sau prin curțile celor care sunt cunoscuți în comunitate că salvează animale.

De asemenea, deși numărul de pisici este foarte mare, în România nu există legislație specifică pentru pisici în ceea ce privește înregistrarea cu microcip și obligativitatea sterilizării pentru cele de rasă comună și metiși. Deși de 1 deceniu avem o lege care impune controlul populației de câini fără stăpân prin capturare, introducere în adăpost, adopție sau eutanasiere, după caz, în anul 2021 ne confruntăm în continuare în Neamț și în toată țara cu animale pe străzi.

Autoritățile par să nu conștientizeze că această metodă nu dă randament și nu au alocat fonduri pentru abordarea problemei altfel: prin sterilizare și obligarea deținătorilor de animale de companie să intre în legalitate. În unele orașe din țară s-au început aceste demersuri, însă la Neamț lucrurile se mișcă foarte greu. Din fericire, ONG-urile și câțiva medici veterinari și-au oferit sprijinul prin efectuarea unor campanii de sterilizări gratuite în Neamț în speranța că vor deveni un exemplu de bune practici și pentru autoritățile locale.

Asociația suedeză Swedish Animal Aid a finanțat și în acest an în județul Neamț 1105 de sterilizări pentru câini și pisici. Întrucât fondurile sunt limitate și asociația și-a propus să intervină activ în limitarea înmulțirii câinilor fără stăpân pe străzi, sumele alocate pentru sterilizarea pisicilor au fost mai reduse.

Swedish Animal Aid oferă de 4 ani sprijin județului Neamț prin aceste campanii de sterilizări, exclusiv din donațiile străinilor și românilor, reușind să sterilizeze mii de animăluțe în decursul anilor, care nu vor mai da naștere unor pui sortiți morții, abandonului sau capturării/eutanasierii în adăposturi publice.

Colaborează în acest sens cu mai mulți medici veterinari: în zona Piatra-Neamț (veterinar Andrei Tudor), zona Roman (veterinar Andrei Lungu), zona Roznov (veterinar Raluca Davidov), zona Dochia (veterinar Loredana Berea).

Anul acesta, o asociație din Piatra-Neamț, Asociația „CLAUDIA, Încă o șansă”, coordonată de Claudia Filip, s-a alăturat demersului asociației suedeze și s-a implicat în mod deosebit prin campanii de sterilizări, în special destinate pentru pisici. A reușit să strângă donații, prin eforturi considerabile, și, la această oră sunt peste 1200 de sterilizări făcute cu sprijinul acestei asociații locale în 2021.

Precizăm că toate aceste sterilizări au fost făcute exclusiv din donațiile românilor și străinilor: Până în acest moment, primăriile nu au înțeles că problema animalelor fără stăpân este o problemă comunitară și că, pe lângă „hingheriade”, ar trebui alocate fonduri pentru campanii de sterilizări locale, că ar trebui făcut un recensământ al animalelor cu stăpân și că populația trebuie convinsă să respecte reglementările în vigoare care vizează sterilizarea câinilor de rasă comună și a metișilor, microciparea, înregistrarea în RECS.

Cecilia To

Claudia Filip a făcut o muncă minunată. Sunt mândră că fac parte din această echipă și deja fac planuri pentru anul următor. Vom avea nevoie de noi fonduri pentru sterilizări.

De asemenea, dubița noastră va fi adusă în România din Suedia, cu ajutorul Claudiei Filip și dr. Andrei Tudor. Sperăm că va putea fi transformată într-o clinică mobilă. De asemenea, există șanse ca și pe zona Roman, cu eforturile dr. Andrei Lungu, să poată fi achiziționată o clinică mobilă.

Am fost la Piatra-Neamț în această vară în vizită și la prefectura din Neamț, cu dr. Andrei Tudor, pentru a discuta importanța sterilizărilor. Românii au ajutat în acest an mai mult ca oricând. Claudia Filip a reușit să obțină, cu multe eforturi, donații de la nemțeni și companiile locale.

În Suedia lucrăm pentru a avea o întâlnire cu una dintre cele mai mari organizații de protecția animalelor pentru a vedea dacă vom putea fi sprijiniți în demersul nostru. De asemenea, mai mulți veterinari sunt interesați de proiectul nostru.”, a declarat Cecilia To, președintele Swedish Animal Aid.

Am avut ocazia să discutăm și cu președintele Asociației din Neamț, Claudia Filip, care a reușit o performanță locală în campaniile de sterilizări.

  • Cât de important este ca nemțenii să înțeleagă că e nevoie de un efort comun pentru a steriliza cât mai multe animale de companie?

Animalele se înmulțesc cu o rată mult superioară posibilităților de adăpostire. Există un mare excedent de căței și de pisici și de aici apare abandonul. Nu avem o cultură a sterilizării animalelor de curte. Ne confruntăm cu ignoranța oamenilor, nu știu ce trebuie făcut, nu le pasă, nu vor să înțeleagă.

La momentul actual soluția este sterilizarea. Este un proces de durată, având în vedere numărul mare al animalelor de pe străzi. Personal, cred că trebuie să sterilizăm masiv câțiva ani la rând pentru a reuși să diminuăm numărul lor. Problema aceasta durează de zeci de ani și nu se va putea rezolva peste noapte. Dacă nu ne unim forțele, dacă nu încercăm să educăm oamenii, generațiile viitoare, dacă nu acționăm, s-ar putea ca peste câțiva ani să fie prea târziu.

  • Sterilizările gratuite nu sunt tocmai gratuite. Cineva plătește/donează pentru ele, iar acoperirea costurilor pentru peste 1000 de sterilizări este extrem de dificilă. Cum ați reușit să realizați atât de multe într-un singur an?

De fapt, la momentul de față avem 1150 de sterilizari pe care am reușit să le plătim și încă 70 de sterilizări neachitate pentru care nu avem încă banii.

Claudia Filip

Activitatea noastră este susținută de donațiile oamenilor și se bazează pe ajutor minimal, dar care oferit constant ne permite să continuăm campania de sterilizare.

Asociația „Claudia, Încă o șansă“ a fost înființată anul acesta, de aceea am avut foarte puține formulare 230 prin care o persoană poate redirecționa impozitul unei entități non-profit, dar sperăm ca în anii ce urmează să beneficiem de cât mai multe astfel de formulare.

Am primit sprijin din partea unor oameni cu suflet, care ne donează constant, avem câteva firme care ne-au redirecționat impozitul pe profit și, astfel, am reușim să plătim sterilizările și hrana animăluțelor. Am avut norocul să fim remarcați de oameni minunați care ne-au organizat două evenimente caritabile în urma cărora s-au strâns 20.000 de lei, bani folosiți integral pentru campania de sterilizare. Din păcate, acum suntem într-un impas, din care sperăm să ieșim cât mai curând.

Nu intenționăm să renunțăm, din contra. Am muncit mult acest an, am dus și adus la și de la sterilizat multe pisici și mulți căței cu mașina personală. Eu cred în puterea exemplului. Nu pot cere altuia să facă ceea ce eu nu fac. Acum nu o mai fac așa de des, nu mai e nevoie. În orașul nostru oamenii știu de campaniile gratuite, se informeaza unii pe alții, și, îmi place să cred că se ajută unii pe alții.

  • Asociația SAA va dona un autovehicul care poate fi transformat în clinică mobilă. Veți merge în Suedia să preluați donația. Cât de utilă este o astfel de clinică mobilă pentru a realiza cât mai multe sterilizări în anii care vor urma?

Mulțumim din suflet celor de la SAA. Sunt niște oameni minunați și sunt modele pentru mine. O clinica mobilă ne poate ajuta să realizăm cât mai multe sterilizari în mediul rural. Acolo problema înmulțirii necontrolate este acută, lipsa educației, lipsa resurselor materiale și logistice, lipsa de implicare a autorităților, nepăsarea și lipsa de empatie au contribuit la existența unui excedent de animaluțe nedorite.

  • Un rol important îl au medicii veterinari, fără de care sterilizările nu sunt posibile. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu medicii veterinari implicați în aceste campanii pe care le-ați realizat până acum?

Trebuie să mulțumesc doctorului Andrei Tudor cu care am făcut, de fapt care a făcut toate aceste sterilizări. Când am început, am vizitat câteva cabinete veterinare în speranța că vor dori să se implice în această campanie. Domnul Tudor a fost singurul care a acceptat. Eram o asociație nouă, no-name, cu un vis mare, pentru mulți irealizabil, ceream un preț mai mic decât cel de cabinet, iar acum, după 9 luni de activitate și foarte multă muncă, iata-ne. De curând ni s-au alaturat înca doi medici veterinari, la Dochia și la Roznov, și campaniile continuă.

  • Un mesaj pentru nemțeni și asociația SAA? Cum putem sprijini campania dumneavoastra de sterilizări și activitatea pe care o faceți?

Vreau să mulțumesc cu recunoștință celor de la Swedish Animal Aid pentru toată munca lor fantastică, pentru cele câteva mii de sterilizări plătite în tot județul Neamț în cei câțiva ani de activitate în România, mulțumesc pentru tot sprijinul și toate donațiile de hrană, care m-au ajutat să redirecționez banii către campania de sterilizare, mulțumesc pentru inspirație, pentru motivare și pentru toate eforturile lor.

Le mulțumesc cu recunoștința nemțenilor pentru încredere, pentru implicare, pentru donații, pentru încurajari. Le mulțumesc din suflet și le dedic reușita acestei campanii. Fără ei, fără bunăvoința și dăruirea lor nu s-ar fi realizat nimic. Eu sunt doar un om, încăpățânat, care am vrut să-mi demonstrez mie că se poate.

Le mulțumesc autorităților, nu pentru ce nu s-a facut în ultimii 30 de ani, ci pentru ceea ce se va face de acum înainte, în speranța că se va face.

Avem nevoie de sprijinul oricui ni-l poate oferi. Pentru a rezolva problema animalelor fără stăpân e nevoie ca aceste campanii de sterilizare să se desfășoare câțiva ani consecutiv, e nevoie de implicare  și de o direcție comună.

Întrucât această activitate nu poate fi realizată fără medicii veterinari, am discutat cu doctorii din aceste campanii care reușesc să aducă o schimbare în bine prin munca lor în ceea ce privește reducerea înmulțirii animalelor fără stăpân din Neamț prin sterilizare.

Dr. Andrei Tudor

În municipiul Piatra-Neamț și în comunele învecinate, dr. Andrei Tudor, în colaborare cu Swedish Animal Aid și, anul acesta, cu Asociația „CLAUDIA, Încă o șansă”, a făcut mii de sterilizări la câini și pisici, cu sau fără stăpân. Pentru programări sunați la următoarele numere de telefon: 0740318815 sau 0233232429 – adresă cabinet str. Pictor Grigorescu, nr. 12, Piatra-Neamț

Pe lângă faptul că sterilizarea contribuie la reducerea numărului de pui, ea este benefică pe termen lung și la sănătatea animalului de companie, prin reducerea riscului de infecție uterină, prezentă atât la pisici, cât și la căței.

Rugăm pe această cale toți posesorii de animale de companie să solicite o programare pentru sterilizarea prietenului lor necuvântător.

Sperăm să reușim să facem această clinică mobilă în vederea sterilizării animalelor de companie care nu pot fi tranportate la cabinet din diverse motive și totodată poate reușim să formăm o echipă de medici veterinari la nivel de județ care să folosească această clinică mobilă.

Cât despre întâlnirea avută la prefectură, nu vă pot spune decât că la nivel de consiliu local se discută despre problemele sterilizărilor și despre bunăstarea tuturor animalelor la nivel de județ.”, ne-a declarat dr. Andrei Tudor.

Pe zona Roman, alături de medicul veterinar Andrei Lungu a venit, în calitate de voluntar, Crina Catană, care ne-a declarat: „Contribuția mea în această echipă nu este una foarte mare precum a celorlalți.

Dr. Andrei Lungu

Eu l-am contactat pe dr. Andrei Lungu cu diverse ocazii privitoare la persoane sau firme care au solicitat sterilizarea câinilor.

Am decis ca în perioada ce a mai rămas din acest an și anul viitor să mă implic mai mult, în sensul în care voi face tot posibilul să conving primăriile să acceseze fonduri pentru sterilizarea câinilor.

I-am spus primarului din Roman despre contribuția adusă de Swedish Animal Aid în aceste campanii de sterilizări și că nu este normal ca străinii să fie mai implicați decât noi în această problemă. Am recrutat mai multe persoane în demersul nostru, inclusiv o persoană cu o mai mare influență, și vom continua să organizăm campanii de sterilizări.

Dacă acest autovehicul donat din Suedia va putea fi folosit drept clinică mobilă în Roman și în împrejurimi, îmi asum rolul de a discuta cu toți primarii din nou. Poate că deținerea acestei mașini va facilita aceste campanii, deoarece mulți dintre cei din zonele rurale s-au plâns că nu au spații conforme pentru sterilizări.”

Acestor doi veterinari li s-au alăturat încă doi medici: pe zona Roznov dr. veterinar Raluca Davidov și pe zona Dochia dr. veterinar Loredana Berea, care au realizat sterilizări în aceste localități și se vor implica în aceste campanii și în 2022.

Dr. Raluca Davidov

Cei interesați să își sterilizeze animăluțele în Roznov pot obține detalii la numerele de telefon 0760 488 664 sau 0751 660 430.

Am vrut să ne alăturăm echipei de medici pentru a ajuta comunitatea și proprietarii de animăluțe care, deși vor să-și sterilizeze cățelul sau pisica, nu dispun de resurse financiare. Am încercat încă de la administrația anterioară să implicăm primăria orașului Roznov în campanii de sterilizări, dar până acum nu s-a luat nicio măsură pentru a reduce numărul de câini care sunt abondonați pe străzile orașului. Încercăm în continuare prin anunțuri pe facebook și afișe să anunțăm campaniile pe care le facem, dar văd în continuare o reticență a proprietarilor de câini, în special, în a aduce animăluțe pentru a fi sterilizate.”, a precizat dr. Raluca Davidov.

Dr. Loredana Berea

Campania de sterilizări gratuite pentru câini și pisici continuă, de asemenea, toată luna noiembrie în Dochia. Pentru programari sunați la telefon 0747342441.

„Am intrat în această echipă pentru că îmi doresc să nu mai fie abandonați puii nedoriți pe străzi. Sper ca aceste campanii să reducă numărul de animale nedorite și al celor din adăposturi.Intenționez să organizez campanii în viitor la cabinetul din comuna Dochia, atât pentru proprietarii din comună, cât și pentru cei din alte localități interesați să-și castreze gratis câinele sau pisica.”, ne-a declarat dr. Loredana Berea din Dochia.

***

Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor de Facebook – aici sau direct la cabinetele veterinarilor. Pentru sterilizarea mai multor pisici, în mai multe zone ale județului, este nevoie de donații. Să nu uităm nici de consumabilele necesare în timpul intervențiilor chirurgicale: instrumentar medical steril, fire de sutură etc.

De asemenea, primarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul [email protected] sau pe pagina de facebook – aici.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ – Telefon 0741 545 622
CIF: 43670519
Cont IBAN:
RON: RO32BREL0002002958210100
EUR: RO48BREL0002002958210200
USD: RO64BREL0002002958210300
COD SWIFT: BRELROBU
PayPal: [email protected]
revolut.me/claudinfj4

Facebook: https://www.facebook.com/AsociatiaClaudiaIncaoSansa

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate