Rusia și-a distrus un satelit cu o rachetă. Resturile orbitale au pus în pericol Stația Spațială Internațională

0

Pe 15 noiembrie 2021, Federația Rusă a efectuat un test distructiv al unei rachete anti-sateliți cu ascensiune directă împotriva unuia dintre propriii sateliți.

„Acest test a generat până acum peste o mie cinci sute de bucăți de resturi orbitale urmăribile și va genera probabil sute de mii de bucăți de resturi orbitale mai mici. Resturile de lungă durată create de acest test periculos și iresponsabil vor amenința acum sateliții și alte obiecte spațiale care sunt vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor pentru deceniile următoare. În plus, va crește semnificativ riscul pentru astronauți și cosmonauți de pe Stația Spațială Internațională și alte activități de zbor spațial uman. Siguranța și securitatea tuturor actorilor care doresc să exploreze și să utilizeze spațiul cosmic în scopuri pașnice a fost pusă în pericol prin acest test.”, precizează Departamentul de Stat al SUA.

Cei șapte astronauți de pe Stația Spațială Internațională s-au refugiat în vehiculele lor Soyuz și Dragon andocate la stația spațială, în timp ce stația continua să treacă printr-un câmp de deșeuri spațiale la fiecare 90 de minute. La bord se află în prezent patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut german de la Agenția Spațială Europeană (ESA). 

Departamentul de Stat al SUA a mai precizat că evenimentele din 15 noiembrie 2021 „demonstrează în mod clar că Rusia, în ciuda pretențiilor sale de a se opune armonizării spațiului cosmic, este dispusă să pună în pericol sustenabilitatea pe termen lung a spațiului cosmic și să pună în pericol explorarea și utilizarea spațiului cosmic de către toate națiunile prin intermediul ei. comportament nesăbuit și iresponsabil. Statele Unite vor lucra cu aliații și partenerii noștri în timp ce încercăm să răspundem la acest act iresponsabil. Facem apel la toate națiunile spațiale responsabile să ni se alăture în eforturile de a dezvolta norme de comportament responsabil și să se abțină de la efectuarea de teste distructive periculoase și iresponsabile precum cele efectuate de Rusia.”

Agenția spațială rusă Roscosmos a minimizat incidentul. „Orbita obiectului, care a forțat echipajul astăzi să se deplaseze în nave spațiale conform procedurilor standard, s-a îndepărtat de orbita ISS. Stația se află în zona verde”, a scris agenția pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că testul a fost un „act nesăbuit” care a reprezentat o amenințare atât pentru ISS, cât și pentru o navă spațială chineză aflată în orbită.

Resturile ar proveni de la un satelit rusesc de spionaj lansat în 1982 care cântărea peste o tonă și își încetase activitatea cu mulți ani în urmă.

SUA știu cu siguranță că fragmentele rezultate, în ceea ce privește timpul de testare și parametrii orbitali, nu au reprezentat și nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile orbitale, navele spațiale și activitățile spațiale”, a spus Ministerul Apărării al Rusiei.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate