REGIMENTUL 15 DOROBANŢI

1

 logo

Regimentul 15 “Dorobanţi”, înfiinţat la 1 ianuarie 1877, îşi avea sediul la Piatra Neamţ. În războiul de independenţă, Regimentul 15 “Dorobanţi” a participat doar cu un batalion, iniţial în cadrul operaţiei de acoperire a frontierei, în apărare pe malul stâng al Dunării, la Bechet, apoi la luptele de la Plevna (redutele Griviţa 1 şi 2), Rahova şi Vidin. Prin Înaltul Decret nr. 2329 din 11 iulie 1891, regimentul este redenumit purtând numele de regiment razboieni“Regimentul Războieni nr. 15”. În primul război mondial, Regimentul 15 “Războieni” a luat parte, în compunerea Diviziei 7 Infanterie, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, pe valea Uzului, apoi la Miercurea Ciuc, Vlăhiţa şi Odorhei, cu două batalioane, iar batalionul 1 participă la grupul de acoperire “UZ”, la acţiunile cele mai grele, inclusiv în defileul Oltului, la Tuşnad. La sfârşitul anului 1918 şi în 1919, Regimentul 15 “Războieni” s-a aflat – tot în cadrul Diviziei 7 Infanterie – printre unităţile şi marile unităţi care au luptat pentru apărarea României Mari, iniţial în Transilvania, apoi în campania din Ungaria, ajungând până la Budapesta . (1)
Monumentul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1897, în prezenţa generalului Rasti, comandantul Diviziei a 8-a.
Aşa după cum se ştie, o contribuţie de seamă la victorie, […] suitele de bătălii purtate de ostaşii noştri de la asaltul Griviţei şi până la cel al Vidinului, adică din august 1877 până la încetarea ostilităţilor, în ianuarie 1878, au constituit un strălucit examen şi o dovada a virtuţilor ostăşeşti în faţa Europei şi a lumii întregi pentru o armată tânără, împotriva unui inamic bine dotat şi puternic fortificat pe poziţiile sale – armata turcă condusă de Osman Paşa.
La sacrificiul de sânge al armatei noastre, au contribuit şi fiii meleagurilor de la poalele Ceahlăului, printre aceştia situându-se şi cei din cadrul Regimentului 15 Dorobanţi, fapt pentru care la revenirea acasă, vitejii moldavi au fost primiţi cu mult fast de locuitorii urbei de la poalele Pietricicăi.
Redăm, în cele ce urmează, conform cu originalul, consemnarea reîntoarcerii acestei unităţi militare, apărută în presa nemţeană din deceniul trei al veacului al XX-lea, în ziarul Telegraful, sub titlul Reîntoarcerea şi sosirea armatei. Aşadar:
În ziua de 8 August 1878, sosi bravul regiment în Piatra. Oraşul era în mare ferbere. Garda Naţională, gimnaziul (e vorba de Petru Rareş, n. n.) cu stindardele lor şcoalele publice cu profesorii lor, şi lumea de toate clasele aşteptau cu nerăbdare semnalul muzicei de pornire.regimentul 15
La orele 3 după masă, porniră cu toţii la bariera Bacău. Era mare entuziasm. Gorniştii Gardei Naţionale dete semnalul. Prefectul Cortazi, Primarul Gh. Isăcescu şi toate autorităţile aşteptau cu nerăbdare sosirea bravului regiment care soseşte în frunte cu D-nii Maiori Macri, Jipa; căpitanii Leonte, Vasilescu; sub-Locot. Jormescu, Manolescu etc. Garda prezintă arma. Iar D-I Maior Macri (comandantul regimentului, n. n.) se adresează d-lor Prefect, Primar, Protoiereului Nec. Conta etc., care-i felicitară în numele orăşenilor de bună venire.
Populaţia striga neîntrerupt „Ura! Trăiască bravul Regiment 15 Dorobanţi!” Apoi începu o ploaie de buchete şi coroane din partea damelor locale la toţi soldaţii, pe care le-au înfipt pe baionete.
Astfel au sosit în piaţă, în faţa Primăriei, unde aştepta foarte multă lume. În piaţa Primăriei, se aranjă o masă mare plină cu mîncăruri şi băuturi pentru bravii curcani (Dorobanţi). Muzica cînta hora de la Griviţa şi Plevna.
Aşa glorie, aşa cinste!

Prof. Radu Gheorghe
(sursa foto: Colecţia Viorel Nicolau)

______

(1)Mihaela-Cristina Verzea, http://imagoromaniae.ro/imagini/carti-postale/regimentul-15-rzboieni.html

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    „din partea damelor locale la toţi soldaţii, pe care le-au înfipt pe baionete.” Ce frumos se exprimau strabunicii nostri ! Cata noblete in limbaj ! Damele locale…..Mai mult ca sigur, fiind vorba de protipendada. Azi, cu o astfel de exprimare, cred ca riscam o chemare in instanta. Daca deranjez pe cineva cu comentariul, va rog sa formulati in gand, eventualele critici ! Considerati, ca le-am receptionat telepatic si….ma caiesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate