Recital extraordinar – soprana Ramona Eremia și pianista Silvia Sbârciu

1

În cadrul stagiunii artistice 2015-2016, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, prezintă miercuri, 11 noiembrie 2015, ora 18.00, în Sala „Sergiu Celibidache” a Extensiei (Facultatea de Muzică), RECITALUL EXTRAORDINAR susținut de soprana Ramona Eremia și pianista Silvia Sbârciu.

 Intrarea este liberă!

Ramona Eremia
Ramona Eremia

 Soprana Ramona Eremia s-a născut în orașul Târgu-Mureș unde a absolvit Liceul de Artă, studiind vioara. Ulterior, și-a desăvârșit studiile muzicale la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția canto clasic. După absolvirea studiilor universitare, a fost angajată la Opera Română din Cluj-Napoca în calitate de solistă, fiind în același timp și cadru didactic universitar, în prezent ocupând postul de conferențiar universitar doctor la catedra canto a Facultății de Artă Scenică. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale dintre care amintim: Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 1997); Premiul I la Concursul de Canto „Nicolae Bretan”, (Cluj-Napoca, 1993); Premiul II la Concursul Internațional de Canto „Viotti Valsesia” (Italia, 1996); Premiul I la Concursul Internațional de Canto „Boris Khristoff” (Sofia, Bulgaria, 1995); Premiul II la Concursul Internațional de Canto „Maria Canals”, (Barcelona, Spania, 1996). Soprana Ramona Eremia este o prezență deosebită, atât în viața muzicală românească, cât și în străinătate (Ungaria, Franța, Germania, Austria, Bulgaria, Croația, Serbia, Turcia, Grecia, Liban, Emiratele Arabe Unite, Spania, Italia, Rusia, USA, Argentina, Mexic, Brazilia, Uruguay, etc.). În concertele vocal-simfonice și recitaluri, abordează un vast repertoriu, de la lucrări din epoca barocului la creația contemporană, inclusiv lucrări în prima audiție. De asemenea, a realizat numeroase imprimări pe CD-uri, DVD-uri și înregistrări pentru radio și televiziune. În domeniul operei, interpretarea rolurilor pentru tipologia vocii de soprano lirico-lejeră de coloratură (W.A. Mozart – „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, Răpirea din Serai”; G. Donizetti – „Lucia di Lammermoor”, „Don Pasquale”; G. Verdi – „Traviata”, „Rigoletto”, „Falstaff”; G. Bizet – „Carmen”, „Percuitorii de perle”; G. Rossini – „Bărbierul din Sevilla”, etc.) au întrunit aprecierile unanime ale publicului și criticii de specialitate.

Silvia Sbarciu
Silvia Sbarciu

Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, pianista Silvia Sbârciu și-a început formarea muzicală în orașul natal Cluj-Napoca (mai întâi la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” iar apoi la Academia de Muzică „Gh. Dima”), desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical „Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” din Mannheim (Germania) unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan. Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți (Karl Heinz Kämmerling de la Mozarteum Salzburg în cadrul „Schleswig – Holstein Musikfestival”, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer de la Juilliard School of Music, New York, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul „Internationale Klavierakademie Murrhardt” – Germania) au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei. Evoluția sa a fost puternic influențată și de participarea la IKIF (International Keyboard Institute and Festival – New York, SUA) unde a lucrat cu pianiștii Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar și dirijorul Eduard Zilberkant. Pe lângă bogata activitate solistică desfășurată alături de orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov, etc., sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafița, Ilarion Ionescu Galați, Paul Mann, Aurelio Canonici, etc., cât și în recitaluri solo și concerte susținute în România, Germania, Franța, Suedia, SUA, etc., Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener cameral avizat, aplecându-se cu un pasionat interes asupra relației text literar/text muzical din duo-ul voce-pian.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Lili Vio spune

    Uauuu…superb!! Multumim pentru informatie si ne bucuram pentru ca intrarea este libera! Promitem sa ajungem si noi, un mic grup de melomani pietreni ai muzicii de acest gen!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate