Recital de lied, susținut de mezzosoprana Ramona Bolojan și pianista Raluca Rad

1

În cadrul stagiunii artistice 2015-2016, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, prezintă miercuri, 6 aprilie 2016, ora 18.00, pe scena Liceului de Arte „Victor Breuner” din Piatra-Neamţ, un RECITAL DE LIED ce va fi susținut de mezzosoprana RAMONA BOLOJAN și pianista RALUCA RAD.
În program vor fi interpretate lucrări din creația compozitorilor: Max Reger, Gustav Mahler, Richard Strauss.
Intrarea este liberă!

Mezzosoprana RAMONA BOLOJAN a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară, clasa prof.univ.dr. Valeriu Maior și apoi secția canto clasic, clasa conf.univ.dr. Marius Vlad Budoiu, în prezent fiind doctorand a aceleiaşi instituții.Ramona Bolojan În anul 2014 a colaborat cu Filarmonica „Oltenia” din Craiova, interpretând aria „Ia pai du” din Cantata „Alexander Nevsky” de S. Prokofiev, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters și cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, în anul 2015, în programul căreia a interpretat arii celebre din opere, avându-l la pupitru pe dirijorul Noam Zur.
Debutul său scenic a avut loc pe scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca, în rolul „Maddalena” din opera „Rigoletto” de G. Verdi, urmat apoi de rolul „La Zia Principessa” din opera „Suor Angelica” de G. Puccini. Pe aceeaşi scenă clujeană, a interpretat în premieră naţională personajul Oreille din opera dada „La Deuxieme aventure” (céleste) de Monsieur Antipyrine, pe un libret de Ion Pachia Tatomirescu și muzica lui Ionică Pop, lucrare scrisă după piesa omonimă a lui Tristan Tzara, sub bagheta dirijorului Matei Pop.
În repertoriul său se regăsesc și rolurile: Bertarido din opera „Rodelinda” de G.Fr. Händel, Orfeo din opera „Orfeo ed Euridice” de Ch.W. Gluck, Cherubino, Marcellina din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Olga, Larina și Filipievna din opera „Evgheni Onegin” de P.I. Ceaikovski, Alisa din opera „Lucia di Lamermoor” de G. Donizetti, și Ulrica din opera „Bal mascat” de G. Verdi.
A participat la Festivalului Studențesc de Operă „Viva Vox” din Cluj-Napoca şi la Festivalul „Cluj-Modern”.
Este laureată a mai multor concursuri de canto între care amintim Marele Premiu al Concursului „Paul Constantinescu” (Ploieşti 2015) şi Premiul III la Concursul „Un Talent Înnăscut” (Râmnicu-Vâlcea, 2014). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Horiana Brănişteanu, Leontina Văduva, Mariana Nicolesco, Elisabeth Lund (Salzburg), Claudia Ruggeberg (Belgia), Marga Schiml (Germania), etc.
Pianista RALUCA RAD a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, secţia pian principal, la clasa prof. Gerda Türk. A continuat studiul pianului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa prof.univ.dr. Adriana Bera, iar în anul 2010 a absolvit cursurile de master.download (1) În urma câştigării prin concurs a unor burse de studiu, între anii 2003-2004 a urmat cursurile Academiei Internaţionale „J.S. Bach” din Stuttgart şi între anii 2007-2008 cursurile Academiei Internaţionale „Mozart” din Salzburg.
În anul 2014 susține public teza de doctorat cu titlul „Vingt Regards sur l’Enfant – Jésus de Olivier Messiaen – o abordare din perspectiva pianistului interpret”, fiindu-i conferit titlul de doctor în muzică.
A obţinut numeroase premii atât în ţară cât şi în străinătate, dintre care amintim: Premiul I la Concursul Naţional „W.A. Mozart”, Premiul III la Concursul Internaţional „Pro Piano”, Premiul special la Concursul Internaţional „Ella Phillip”, ş.a. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Peter Florian, Georg Sava, Mihaela Ursuleasa, Cordelia Hoefer, Robert Levin, Jean-Francois Antonioli. A susţinut concerte şi recitaluri în calitate de solistă, colaborând cu Institutul Român de Cultură din Berlin, Radio România Muzical, Fundaţia „Remember Enescu” din Bucureşti şi cu Filarmonicile de Stat din Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Botoşani sub bagheta dirijorilor Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Jan Stulen, Romeo Râmbu, Mihail Secikin.
Și-a început cariera didactică în anul 2009 ca preparator universitar titular la Facultatea de Muzică din Piatra-Neamț, în prezent fiind asistent universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. De asemenea, participă activ la programul de educație muzicală pentru copii al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, în work-shop-uri, ateliere interactive și concerte lecție. Organizează și susține constant concerte multimedia pentru promovarea muzicii secolului XX în România.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. AntiProști spune

    „Și-a început cariera didactică în anul 2009 ca preparator universitar titular la Facultatea de Muzică din Piatra-Neamț”.
    Serios!!? Unde-i facultatea asta, că vreau să mă înscriu și eu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate