Proiectul ”Muzee și școli 2017”- festivitatea de premiere

0

Luni, 15 mai, în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului  Judeţean Neamț  a avut loc festivitatea de acordare a diplomelor celor care au luat parte la proiectul ”Muzee și școli 2017” –  un proiect educațional demarat de Complexul Muzeal Neamț și  derulat în parteneriat cu unități de învățământ din județele Neamț, Suceava, Bacău, Galați și Iași.

Proiectul a fost coordonat de Otilia Mircea, muzeograf la Muzeul de Istorie din Roman.
 „Vă mulțumesc că mi-ați fost alături și m-ați primit în mijlocul vostru, în mijlocul școlilor,  pentru a vă spune ce facem noi ca specialiști în cadrul Complexului Muzeal Neamț. Anul acesta, propunerea noastră a fost ”Muzee și școli”. Proiectul face parte din ”Programul de valorificare a patrimoniului muzeal și educație muzeală” și s-a adresat preșcolarilor și școlarilor din învățământul primar și gimnazial. Obiectivele pe care le-am urmărit au fost acelea de a promova instituțiile din cadrul Complexului Muzeal Neamț și de a aduce în mijlocul nostru mai mulți elevi. Am avut la bază piesele de patrimoniu din cadrul muzeelor noastre și activitățile pe care le desfășurăm ca specialiști. În acest sens le-am prezentat copiilor mai multe categorii de obiecte, modul în care au fost descoperite, dar și metode și tehnici care sunt aplicate în vederea restaurării, conservării acestora.”,  a declarat doamna Otilia Mircea.
De asemenea, un alt obiectiv al proiectului (sugerat de doamna inspector școlar Elena Preda) a fost acela de a identifica muzeele din școli, în vederea instituirii unei rețele școlare muzeale sau încurajarea înființării unor muzee în unitățile de învățământ. Totodată, volumul mare de muncă a dus la demararea, în paralel, altui proiect intitulat ”Voluntari în muzeu”, în care tinerii au venit în sprijinul muzeografilor. Aceștia au fost  implicați în activități practice din muzeu, cum ar fi pregătirea și prezentarea unor expoziții temporare, pregătirea unui eveniment cultural și au participat  la atelierele de creație din cadrul proiectelor educaționale propuse de muzeele din Roman unităților de învățământ. La  sfârșitul stagiului de voluntariat elevii participanții au avut o experiență utilă din domeniul muzeal.
În acest proiect, derulat în perioada 16 ianuarie – 5 mai, au fost incluse 31 de de unități de învățământ din județele Neamț, Suceava, Bacău, Galați și Iași, cu implicarea a peste 400 de cadre de didactice și a 8.000 de elevi.
Unitățile de învățământ implicate în acest proiect au fost premiate de Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, care a menționat următoarele: „Felicitări elevilor și profesorilor participanți în cadrul proiectului educational interjudețean <Muzee și școli>, demers ce își propune să educe copiii prin intermediul culturii. Consiliul Județean Neamț este un susținător al activităților ce contribuie la transmiterea valorilor culturale din generație în generație și se implica activ în astfel demersuri. Îi felicit de asemenea pe organizatori, Complexul Muzeal Județean și Inspectoratul Școlar Neamț, și în special pe doamna  Otilia Mircea, coordonatoarea proiectului. Vă doresc multe ediții reușite de acum încolo!”
 Festivitatea de premiere a beneficiat și de momente artistice deosebite susținute de elevi ai Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava și Ansamblul folcloric ”Florile Tarcăului”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate