Primarul a descoperit fără să vrea tunul dat la Neamț de milioane de euro și pe care nu vor să îl vadă instituțiile statului

3

Pe vremea când județul era condus de alianța APEL, adică PDL/PNL și alte partide mici, s-a dat cel mai mare tun financiar din istoria recentă a județului cu un proiect care se intitula pompos Master Planul privind sistemul de management integrat al deşeurilor.

La acest proiect s-a furat ca în codru, dar nici acum nimeni nu are prea mult curaj să vorbească, deoarece în afacere au fost implicate nume de securiști și când e cu securiști mai toți politicienii de la toate partidele nu mai au nimic de spus.

Proiectul nu este nici acum gata, securiștii care au asigurat spatele, nu mai sunt în niciun sistem, iar politicienii și chiar și jurnaliștii care au păpat serios de aici nu își mai amintesc nimic. De pe urma acestui proiect a rămas sute de containere supraevaluate și cam inutile pe care le-a descoperit acum și primarul Andrei Carabelea în curte la Școlile Normale care au trecut în administrarea primăriei.

Probabil primarul și mulți alții au uitat cum au apărut aceste pubele, așa că reamintim noi. Cine știe, poate se trezește și vreo instituție a statului să ia batista de pe țambal.

Zeci de containere pentru gunoi și pubele de plastic stau de ani de zile pitite în Piatra-Neamț și nu sunt date spre folosință. Ele ar trebui distribuite cetățenilor din zona Piatra-Neamț, dar cum au fost probleme cu alocarea serviciului de colectare a deșeurilor către un nou operator ele vor mai sta acolo ceva timp.

Aceste pubele sunt achiziționate la prețuri foarte mari, adică hoție pe față, iar țarcurile în care ar trebui puse sunt prea mici și nu încap în ele, dar de plătit au fost plătite și acestea.

În 2019, liberalii au promis că vor face dezvăluiri publice despre această situație însă au promis fără să știe cine sunt vinovații și cine e în spatele achiziției și când au aflat le-a pierit cheful de dezvăluiri.

Deci, tot noi trebuie să reluam povestea cum s-au furat milioane de euro cu aceste containere .

pubele-neamt
pubele-gunoi-neamt

E vorba de milioanele de euro sifonate la lumina zilei cu achiziții supraevaluate clar. Vorbim de fapte certe nu de suspiciuni nefondate sau bănuieli.
Parcursul tunului financiar a fost în felul următor:

1.În decembrie 2013 la Consiliul Judeţean Neamţ condus de o alianță ce avea ca partid principal PDL/PNL s-a semnat un contract în valoare de 6.319.958 lei din cadrul Master Planului privind sistemul de management integrat al deşeurilor. Contractul presupunea livrarea a 3.024 de containere metalice de 1,1 metri cubi, pentru colectarea deşeurilor reziduale în zonele rurale ale judeţului Neamţ. În mod miraculos, acest contract nu a fost câștigat de vreo firmă autohtonă, ci de o întreprindere individuală din Italia pe stânga. Mai precis, întreprinderea individuală Greco Achille, cu sediul în Torano Castello Scalo CS Italia. Prețul fiecărui container a fost de 20 milioane lei vechi, mult peste tot ce știam noi legat de prețurile pentru astfel de recipiente.

2. În anul următor, în 2014, când ar fi trebuit să înceapă să vină tomberoanele din Italia, surpriză… ele nu veneau de nicăieri, ci se asamblau la Piatra-Neamț. La momentul respectiv am cercetat subiectul, am făcut poze și ne-am luat perdaful obișnuit primind niște explicații de toată jena, dar mai ales fiind acuzați că ce am pozat noi nu are absolut nicio legătură cu recipientele de 20 de milioane. Și când spun acuzați, nu mă refer la vorbe de ocară, ci la o plângere penală pe motiv că punem în pericol proiectul european etc.

Imediat după articolul respectiv pubelele metalice au dispărut din curtea firmei din Piatra-Neamt, activitatea de asamblare făcându-se tot acolo, dar cu maximul de discreție și cu încărcatul containerelor doar pe întuneric.

3. În anul 2015 proiectul se apropia de final, groapa de gunoi de la Girov trebuia să se deschidă și, ce să vezi? Surpriză! Containerele metalice produse la Piatra-Neamț au ajuns la depozitul de gunoi de la Girov de unde au fost livrate către UAT-urile din județ, restul rămânând în curte la școlile normale unde sunt și acum.

publele-groapa-gunoi

4. Unde a fost toată șmecheria? La momentul respectiv am reverificat marea întreprindere individuală din Italia și nu am găsit indicii care să ne ducă cu gândul la vreo firmă care să poată produce mii de containere. Am găsit doar o hală amărâtă și atât. Desigur că povestea oficială este aceea că pentru a nu cheltui bani cu transportul containerelor ele au fost aduse pe bucăți și asamblate printr-o pură coincidență în fabrica familiei Tărâță unde întreprinderea individuală din Italia a închiriat un spațiu… etc.

inteprindere-individuala

5. Cât valorează șmecheria?  Deși pentru toată lumea e clar că șirul de coincidențe este extraordinar de suspect, să presupunem totuși prin reducere la absurd că o întreprindere individuală din Italia a câștigat o licitație internațională și a venit cu linia de asamblare la Piatra-Neamț. Ei bine, nici așa nu e în regulă, din cauza prețului.

Același tip de container metalic care pentru nemțeni a costat 2000 lei, pe toate site-urile de profil din România are valoarea de aproximativ 1.200 lei, dar se găsește și mult mai ieftin. Pe site-urile de profil din Italia, aceeași situație, prețuri între 200 și 300 $, în funcție de capacitate și, atenție, vorbim de prețuri la bucată, nu pentru 3000 de containere.

Așadar, iată cum se pot câștiga lejer câteva sute de euro de container ori 3024 de recipiente. O mulțime de euro dintr-un foc dacă e să calculăm preț de bucată, că la en gros vorbim lejer de sifonarea a peste 1 milion de euro.

pre-uri-publele
compost-3

6. Care este adevărata dimensiune a șmecheriei cu pubelele de gunoi de la Neamț?
În afară de ce ați văzut mai sus, au mai fost achiziționate și 52.000 bucăţi unităţi de compostare individuală, care sunt și la această ora nefolosite în mare parte, dar a căror valoare a fost de 11.656.049,60 lei adică niște porcării de plastic fără fund, dar cu valoare de inventar de 224 lei care stau și acum aruncate prin curțile primăriilor.
Și au mai fost luate 4.545 containere din plastic, de 1,1 metri cubi, pentru platformele de colectare, 20.900 de pubele din plastic de 120 litri, pentru deşeurile biodegradabile, în valoare de 6.093.856 lei.

Dacă ne apucăm de calculat diferențele de cost de la recipientele similare care se găsesc pe piața liberă la preț de bucată și ce s-a achiziționat pe acest proiect la preț de en gros, vorbim de o diferență de peste 8 milioane de euro bani sifonați.

Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi la o simplă căutare pe internet cât costă ceva și să compari cu ce s-a achiziționat și să rezulte o diferență de milioane de euro. Milioane de euro furate la lumina zilei în Neamț. Milioane de euro de care nimeni nu vrea să se intereseze pentru că beneficiarii nu pot fi deranjați…

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. John spune

    Onor conducătorii municipiului nu fac nimic pentru iluminatul public pe strada Constantin Brâncoveanu! De mai bine de un an stau stâlpii montați dar fără să fie puși în funcțiune! Halal așa administrație!

  2. R spune

    Daca ar fi un caz singular ne-am mira cum de se poate întâmpla, dar este o stare generală la toate achizițiile pe bani publici.

  3. George spune

    Unități de compostare au fost repartizate și în com.Dochia. Intr-adevăr zac în curțile oamenilor care ii habar nu aveau la ce folosesc,fiind fără fund. Au fost transportate și lăsate odată cu un proces -verbal întocmit de primărie chiar și dacă locuitorii nu erau de acord să le primească.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate