Cum au furat milioane de euro la Neamț și au scăpat

2
pubele-neamt
pubele-gunoi-neamt

Deoarece mafia compusă din bandiți și oamenii lor din instituțiile de la Neamț par să scape și de data această, reluăm un subiect mai vechi pe care unii ar vrea să îl uităm.
E vorba de milioanele de euro sifonate la lumina zilei cu achiziții supraevaluate clar. Vorbim de fapte certe nu de suspiciuni nefondate sau bănuieli.
Cum reușesc instituțiile nemțene să închidă ochii la o hoție de asemenea dimensiuni, dar reușesc să aresteze unul care fură o roată de rezervă sau face evaziune cu 10 sticle de alcool? Asta e o întrebare pe care probabil și-o pune toată lumea. Noi încă nu avem un alt răspuns decât suspiciunea că bandiții sunt mână în mână cu instituțiile de forță din Neamț și împart ”prada” cu corupții din aceste instituții.


1.În decembrie 2013 la Consiliul Judeţean Neamţ s-a semnat un contract în valoare de 6.319.958 lei din cadrul Master Planului privind sistemul de management integrat al deşeurilor. Contractul presupunea livrarea a  3.024 de containere metalice de 1,1 metri cubi, pentru colectarea deşeurilor reziduale în zonele rurale ale judeţului Neamţ. În mod miraculos, acest contract nu a fost câștigat de vreo firmă autohtonă, ci de o întreprindere individuală din Italia pe stânga. Mai precis, întreprinderea individuală Greco Achille, cu sediul în Torano Castello Scalo CS Italia. Prețul fiecărui container a fost de 20 milioane lei vechi, mult peste tot ce știam noi legat de prețurile pentru astfel de recipiente.
2. În anul următor, în 2014, când ar fi trebuit să înceapă să vină tomberoanele din Italia, surpriză… ele nu veneau de nicăieri, ci se asamblau la Piatra-Neamț. La momentul respectiv am cercetat subiectul, am făcut poze și ne-am luat perdaful obișnuit primind niște explicații de toată jena, dar mai ales fiind acuzați că ce am pozat noi nu are absolut nicio legătură cu recipientele de 20 de milioane. Și când spun acuzați, nu mă refer la vorbe de ocară, ci la o plângere penală pe motiv că punem în pericol proiectul european etc., etc.

Imediat după articolul respectiv pubelele metalice au dispărut din curtea firmei din Piatra-Neamt, activitatea de asamblare făcându-se tot acolo, dar cu maximul de discreție și cu încărcatul containerelor doar pe întuneric.

3. În anul 2015 proiectul se apropia de final, groapa de gunoi trebuia să se deschidă și, ce să vezi? Surpriză! Containerele metalice produse la Piatra-Neamț au ajuns la depozitul de gunoi de la Girov de unde au fost livrate către UAT-urile din județ.

publele-groapa-gunoi

Desigur că am verificat toată povestea și se confirmă că aceste pubele sunt exact cele pe care le pozaserăm noi.

4. Unde este toată șmecheria? Am reverificat marea întreprindere individuală din Italia și nu am găsit indicii care să ne ducă cu gândul la vreo firmă care să poată produce mii de containere. Am găsit doar o hală amărâtă și atât. Desigur că povestea oficială este aceea că pentru a nu cheltui bani cu transportul containerelor ele au fost aduse pe bucăți și asamblate printr-o pură coincidență în fabrica familiei Tărâță unde întreprinderea individuală din Italia a închiriat un spațiu… etc.

inteprindere-individuala

5. Cât valorează șmecheria?  Deși pentru toată lumea e clar că șirul de coincidențe este extraordinar de suspect, să presupunem totuși prin reducere la absurd că o întreprindere individuală din Italia a câștigat o licitație internațională și a venit cu linia de asamblare la Piatra-Neamț. Ei bine, nici așa nu e bine, din cauza prețului.

Același tip de container metalic care pentru nemțeni a costat 2000 lei, pe toate site-urile de profil din România are valoarea de aproximativ 1.200 lei, dar se găsește și mult mai ieftin. Pe site-urile de profil din Italia, aceeași situație, prețuri între 200 și 300 $, în funcție de capacitate și, atenție, vorbim de prețuri la bucată, nu pentru 3000 de containere.

Așadar, iată cum se poate câștiga lejer un 250 euro de container ori 3024 de recipiente, deci vreo 750.000 euro dintr-un foc dacă e să calculăm preț de bucată, că la en gros vorbim lejer de sifonarea a 1 milion de euro.

pre-uri-publele
compost-3

6. Care este adevărata dimensiune a șmecheriei cu pubelele de gunoi de la Neamț?
În afară de ce ați văzut mai sus au mai fost achiziționate și 52.000 bucăţi unităţi de compostare individuală, care sunt și la această ora nefolosite în mare parte dar a căror valoare a fost de 11.656.049,60 lei adică niște porcării de plastic fără fund, dar cu valoare de inventar de 224 lei care stau și acum aruncate prin curțile primăriilor.
Și au mai fost luate 4.545 containere din plastic, de 1,1 metri cubi pentru platformele de colectare, 20.900 de pubele din plastic de 120 litri, pentru deşeurile biodegradabile, în valoare de 6.093.856 lei.

Dacă ne apucăm de calculat diferențele de cost de la recipientele similare care se găsesc pe piața liberă la preț de bucată și ce s-a achiziționat pe acest proiect la preț de en gros, vorbim de o diferență de peste 8 milioane de euro bani sifonați.

Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi la o simplă căutare pe internet cât costă ceva și să compari cu ce s-a achiziționat și să rezulte o diferență de milioane de euro. Milioane de euro furate la lumina zilei. Milioane de euro de care nimeni nu vrea să se intereseze pentru că beneficiarii sunt foarte bine protejați.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Onelian dalmatio spune

    Justiția să își facă datoria și să ancheteze cazul doar de adta e justiție.

  2. Adri spune

    Organele de ancheta ale statului de ce stau indiferente la auzul acestor informatii?!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate