Presa din Piatra-Neamț a deranjat apele liniștite ale Primăriei din Roman

4

cerb-mortSerialul parcului zoo neautorizat din Roman a început în urma decesului unui cerb lopătar în parcul municipal la finele anului trecut. Întrucât presa din Roman a tratat subiectul superficial, spunem noi, fără nicio urmă de revoltă că animalele mor într-un parc unde se presupune că dispun de condiții de siguranță și servicii veterinare, publicația ziarpiatraneamt.ro și-a asumat un demers firesc în acest caz, mai ales că la scurt timp tot presa din Roman titra că primăria intenționează să înlocuiască exemplarul de cerb, fără a lua alte măsuri de creștere a siguranței animalelor în zonă.

Ziarpiatraneamt.ro are la activ mai multe articole și măsuri în ceea ce privește protecția animalelor și încurajarea adopțiilor animalelor fără stăpân, activitate pe care o puteți vizualiza în rubrica „Protecția animalelor” din meniul site-ului. Prin urmare, în momentul în care am sesizat nereguli, chiar la distanță fiind de municipiul Roman, am considerat că este necesară informarea autorităților abilitate. După cum scriam în articolul Garda de Mediu a luat măsuri după ce un cerb a murit în parcul zoo din Roman am sesizat APM Neamț, DSVSA Neamț și Garda de Mediu, aceasta din urmă făcând două controale în parcul municipal Roman la începutul acestui an.

Măsurile stabilite în sarcina Primăriei Municipiului Roman vizează:

–solicitarea și obținerea autorizației de mediu pentru activitatea de grădină zoologică – cod CAEN 9104 sau înstrăinarea animalelor din colecție către o grădină zoologică autorizată – până la data de 17 aprilie 2017.

-marcarea aplasamentelor în curs de autorizate cu „Amplasament în curs de autorizare. Interzis accesul publicului.”

-asigurarea bunăstării animalelor aflate pe amplasamentul din Parcul Municipal Roman.

Cu alte cuvinte, s-a constatat că parcul nu are autorizație de mediu, așa cum prevede legea. Ținem să menționăm că aceste măsuri s-au luat de autorități abilitate și, conform legii, primăria municipiului Roman va trebui ori să obțină autorizație de mediu, ori să înstrăineze animalele. Nu este sub nicio formă o măsură luată de ziarpiatraneamt.ro sau pentru că „așa își dorește presa din Piatra-Neamț”.

Dar, să vedem ce a declarat primarul Micu despre situația parcului neautorizat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, 25 ianuarie:

„Primăria municipiului Roman a avut un aviz din partea ANSVSA pentru o expoziție temporară, ceea ce și este la nivelul municipiului Roman pentru că vorbim doar de două specii de animale: cerb și lopătar.

Îi reamintim domnului primar definiția cuvântului temporar. (TEMPORÁR, -Ă, temporari, -e, adj. Care e de scurtă durată, care nu durează decât un anumit timp; vremelnic, trecător, provizoriu. ◊ Care exercită o activitate un timp limitat.) O expoziție temporară nu presupune un număr limitat de specii, ci o durată limitată a expunerii. Prin urmare, acele animale trebuie să stea temporar într-un loc, apoi mutate în alt loc. Or, acei cerbi au stat în același spațiu încă de la înființarea parcului, în 2012… Desigur, putem să ne gândim la o expoziție temporară în contexul în care acei cerbi au murit, însă este un mod de abordare absolut înfiorător. Deși se încearcă în mod manipulator să se sugereze că nu era nevoie de autorizație de mediu, iată că Garda de Mediu a spus altceva, iar primăria va trebui să ia măsuri în consecință. Categoric nu poate fi vorba despre o expoziție temporară, ci de una permanentă, deci de o grădină zoo.  Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani la Roman a fost în afara legii.

„La nivelul parcului municipal din Roman aceste animale sunt foarte bine întreținute, beneficiază de mâncare din plin și, de asemenea, de tratament medical de specialitate având un contract încheiat cu un medic veterinar de pe raza municipiului Roman.”

Într-adevăr, constatarea Gărzii de Mediu este aceeași, există hrană și medic veterinar. Întrebarea este de ce nu s-au luat măsuri de tratare a cerbului până să moară din cauza ocluziei. Există simptome pe care un medic veterinar le-ar fi putut sesiza și, eventual, trata. Cât despre acele panouri prin care se interzice hrănirea animalelor… La cât de needucați sunt unii, nici măcar un paznic nu îi poate opri să hrănească animalele cu ambalaje. Așadar, se impun măsuri suplimentare de oprire a oamenilor să hrănească animalele: garduri, paznic, panouri mai vizibile cu explicații și recomandări.

„Sigur că decesul acelui cerb ne-a afectat și pe noi, însă cred că demersul unor instituții media, nu de la noi, din oraș, din păcate, ci din cu totul altă parte, nu își doresc ca la Roman să ne bucurăm cu toții de a mai vedea ceea ce rar vezi: o căprioară sau un cerb lopătar. Au pornit o serie de sesizări către toate instituțiile abilitate. Rezultatele controlului nu au fost atât de dezastruoase pe cât se așteptau unii, în sensul în care s-a interpretat că având acele rațe și lebede nu putem discuta de o expoziție temporară, ci ar trebui să ne autorizăm ca și o grădină zoo.”

Este greșită abordarea că presa din Piatra-Neamț nu își dorește ca municipiul Roman să beneficieze de această „oază”, cum o numește primarul. Animalele, mai ales cele sălbatice, sunt, într-adevăr, plăcut de urmărit în mediul lor. Nu suntem împotriva unui acest gen de amplasament, dacă se respectă legea și animalele sunt în siguranță. Însă atât timp cât animalele mor în condiții suspecte, iar autoritățile nu iau măsuri în consecință sau nu se autosesizează, nu înțelegem nemulțumirea domnului primar. Ar fi fost mai bine dacă nimeni nu spunea nimic și un alt cerb ar fi murit în aceleași condiții? Atunci presa nu ar fi deranjat, nu?

De remarcat este și faptul că presa din Roman este suprinsă de faptul că nu se știa că zona nu este autorizată pentru activitatea de grădină zoo. Oare cine nu și-a făcut treaba de investigație și a fost nevoie de presa din Piatra-Neamț să afle asta? Poate dacă presa din Roman ar fi ridicat niște semne de întrebare cu privire la autorizațiile pentru parc în 2012, astăzi nu am fi vorbit despre animale moarte și primari supărați pe presa care face treaba autorităților.

În altă ordine de idei nu prea înțelegem de ce noul mare primar nu e și puțin bărbat și nu spune cine din presa din Piatra-Neamț l-a deranjat, nu de alta, dar poate colegii de la alte ziare aveau altă părere și nu e corect să fie ei arătați cu degetul din cauza demersului nostru.

Domnule primar moștenitor temporar al tronului lui Leoreanu cel Mare, nu ”instituțiile media nu-și dorește oaza”, cum denumiți dumneavoastră grădina zoo neautorizată. Noi am avut dubii asupra funcționării aceste grădini zoo și, ce să vezi, autoritățile au confirmat suspiciunile noastre. După logica dumneavoastră, dacă întrebăm mâine la ISU dacă primăria are autorizație ISU și ni se spune că nu are, asta înseamnă ca instituțiile media ”nu-și dorește” să existe primărie la Roman?

V-ați obișnuit prost, domnilor de la primăria Roman. V-ați obișnuit cu o presă locală obedientă care nici nu s-ar gândi vreodată să ceară vreo lămurire despre ceva ce faceți voi.

Noi speram ca odată cu plecarea lui Leoreanu lumea să coboare cu picioarele pe pământ la primăria romașcană, dar se pare că nu. Este jenant ca un primar să fie supărat pe presa care a scos la iveală lipsa unor autorizații de funcționare ale unui stabiliment al orașului și este de-a dreptul sovietic să spui locuitorilor unui oraș că presa nu vrea ca ei sa aibă grădină zoo.

Pe același subiect:

I.R./M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
 1. Lungu Constantin spune

  ACELA NU ESTE UN PARC ZOO . ESTE O INCHISOARE A ANIMALELOR . UN INSTRUMENT DE TORTURA . CE AU FACUT RAU ACELE ANIMALE DE LE TINETI INCHISE ? CU CE DREPT ? ANIMALELE SUNT NASCUTE SA FIE LIBERE . DATI DRUMUL ANIMALELOR .

 2. Craciun Neculai spune

  Parcul orășenesc nu a fost niciodată și grădină zoologică, indiferent de regimul politic. El a fost deturnat odată cu apariției muzeului de științe naturale.

 3. Pan Da spune

  Vechea poveste, daca nu s.ar mai accepta hranirea animalelor din parc de catre vizitatori, se gaseste cate un binevoitor sa intinda un pufulete sau o mana de iarba, urmarind atent miscarile supraveghetorului ca nu cumva sa.l vada. Haideti sa fim civilizati, daca nu e voie, de ce sa fortam nota?

 4. votant spune

  DEMOCRATIE A LA TARGUL ROMANULUI…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate