Garda de Mediu a luat măsuri după ce un cerb a murit în parcul zoo din Roman

1

garda de mediu

cerb-mortLa finele anului trecut vă spuneam că Cerbul lopătar din pușcăria de animale nevinovate de la Roman a murit în chinuri groaznice.  Cerbul a murit în parcul de la Roman, nu într-o grădină zoo, pentru simplul fapt că nu există oficial grădină zoo la Roman. (Mai multe detalii în articolul Cerbul de la Roman a murit într-un parc zoo… NEAUTORIZAT! La Roman liniște totală!)

Întrucât nicio instituție nu s-a autosesizat, atât noi, presa, cât și alți activiști în domeniul protecției animalelor din România am depus sesizări la APM Neamț, la DSVSA Neamț și la Garda de Mediu Neamț.

Răspunsurile autorităților le puteți vedea mai jos.

De reținut este faptul că în urma sesizării, Garda de Mediu Neamț a fost în două controale la acest spațiu din parcul de la Roman. S-a constatat că expoziția de animale deține autorizație sanitar-veterinară  din anul 2012 pentru cod CAEN 9104 – Activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale. Cu toate acestea, Garda de Mediu a constat că desfășurarea activității de grădină zoolgică din Roman nu deține autorizație de mediu.

Măsurile stabilite în sarcina Primăriei Municipiului Roman vizează:

solicitarea și obținerea autorizației de mediu pentru activitatea de grădină zoologică – cod CAEN 9104 sau înstrăinarea animalelor din colecție către o grădină zoologică autorizată – până la data de 17 aprilie 2017.

-marcarea aplasamentelor în curs de autorizate cu „Amplasament în curs de autorizare. Interzis accesul publicului.”

-asigurarea bunăstării animalelor aflate pe amplasamentul din Parcul Municipal Roman.

Dacă imediat după moartea cerbului, cei de la Primăria Roman aveau de gând să aducă un nou cerb, iată că Garda de Mediu Neamț le-a cam stricat planurile. Primăria Roman urmează să facă o dezbatere publică pentru a decide dacă se va continua activitatea parcului după obținerea autorizației de mediu sau se vor reloca animalele în condiții mai bune.

Cert este că până în momentul în care nu se vor respecta legile în România, iar instituțiile nu vor lua măsuri în consecință, multe animale vor muri cu zile în parcurile și grădinile zoo din România, multe dintre ele neautorizate și complet în afara legii și bunului simț. Ne punem, firesc, întrebarea… Dacă nu s-ar fi făcut aceste sesizări, ce s-ar fi întâmplat? Probabil că… nimic.

Nici aceste măsuri nu sunt mulțumitoare, însă este de apreciat că cei de la Garda de Mediu s-au mobilizat și au dispus luarea unor măsuri măcar conform legii… De moralitate, ce să mai zicem? Captivitatea e un subiect de ev mediu. Din păcate, unii uită că suntem în secolul 21. Recomandăm tuturor celor care sesizează nereguli să trimită petiții scrise instituțiilor abilitate spre rezolvare.

Revenim la subiect după data de 17 aprilie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Maria Mihalache spune

    foarte bine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate