PNRR recunoaște dezastrul tăierilor ilegale de pădure din România. Jafuri de miliarde de euro pe an

0

În timp ce miniștrii vremelnici de la Mediu și administratorii pădurilor românești arătau cu degetul spre ONG-uri sau spre simpli cetățeni îngrijorați de jaful național din codri, s-a tot ascuns mizeria sub preș și s-au făcut acuzații de fake-news. O situație exemplificativă poate fi citită aici – click. Practic, de ceva vreme, am fost făcuți să credem că pădurile României nu ies din țară ilegal, ci, dimpotrivă, importăm lemn.

Și Direcția Silvică Neamț spunea că noi mințim, după cum am scris aici – click.

Iată că publicarea PNRR-ului de astăzi pare că scoate mizeria de sub preș pentru că… dacă pe români îi mai prostești, parcă nu merge aceeași strategie și cu cei din UE. Mai ales că de pădurile noastre depinde și oxigenul respirat la Bruxelles. Așa că s-a recunoscut adevărul, dar nu excludem ca situația să fie mult mai gravă de atât. Mai poate fi și un pretext să atragem bani europeni pentru așa-zisele împăduriri, despre care știm cu toții cum s-au făcut în ultimii ani. Așa, de ochii lumii. Un reportaj Recorder aduce aici – click lumină.

În PNRR ni se spune că „România înregistrează întârzieri în ceea ce privește măsurile de adaptare la schimbările climatice, iar corelarea dezvoltării economice cu protejarea mediului reprezintă încă o provocare majoră. Tăierile ilegale de arbori reprezintă o problemă recurentă semnificativă, care duce la diminuarea capacității naturale de captare a dioxidului de carbon de către păduri și la pierderea semnificativă a biodiversității. România înregistrează decalaje importante în atingerea obiectivelor comunitare în ceea ce privește menținerea biodiversității, refacerea zonelor afectate din punct de vedere ecologic.”

De asemenea, se mai spune că „exploatarea intensivă a pădurilor românești a dus la o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde EUR/an, iar efectul asupra mediului se reflectă inclusiv la nivel european, având în vedere că zonele forestiere și suprafețele împădurite din România au o capacitate de absorbție a CO2 de 6 % din totalul acestora la nivelul UE.”

Practic, aflăm că România are o suprafață de doar 29% împădurită, în timp ce ar trebui să aibă 40%, marjă stabilită prin Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă (1999) și susținută de Academia Română în anul 2016.

Din cei 1.37 miliarde de euro ceruți pentru împădurire și biodiversitate de România prin PNNR, o mare parte vor ajunge la „cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 45.000 de hectare de pădure”.

Nu ne mai putem pune speranța decât în bunul Dumnezeu că le va lumina mințile celor care ne conduc și că acei copaci plantați nu vor fi doar pe hârtie sau… cum s-a spus până acum… „importați”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate