PNL nu și-a mai asumat răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, ci a trecut-o prin Parlament

0

După declaratiile nefericite din care reieșea că PNL își va asuma răspunderea pe legea recursului compensatoriu (click aici pentru articol), se pare că guvernanții și-au dat seama că ar încălca grav referendumul și au renunțat la ideea nefericită, trecând legea prin Parlament, așa cum trebuie să fie. Puteau să facă asta de la bun început, fără declarații nefericite despre asumarea răspunderii.

Astfel, astăzi plenul Camerei Deputaților a aprobat abrogarea Legii recursului compensatoriu. Camera Deputaților este forul decizional, iar legea ajunge la președinte pentru promulgare.

De la data de 19.10.2017 și până la data de 18.09.2019 au fost eliberați din penitenciare 21.049 de deținuți, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu. Dintre aceștia, 634 erau condamnați pentru viol și 1.670 pentru tâlhărie calificată. În perioada menționată, din totalul liberărilor, s-au înregistrat 1.877 de reîncarcerări. Dintre acestea, 47 pentru viol, 226 pentru tâlhărie calificată și 36 pentru omor, se arată într-un răspuns al Ministerului Justiției, potrivit hotnews.ro.

Abrogarea legii recursului compensatoriu nu va produce efecte retroactiv, ci doar în cazul celor care vor primi condamnări de acum încolo. Cei care se află acum în penitenciare vor beneficia în continuare de recursul compensatoriu, adică de reducerea zilelor de pedeapsă, pentru perioada pe care au executat-o până acum.

Există și voci care susțin că abrogarea va atrage amenzi usturătoare de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, având în vedere ca deţinuţii stau în aceleaşi condiţii improprii în închisori.

„Abrogarea măsurilor curent denumite “recurs compensatoriu” nu trebuie să fie un capăt de drum, ci un început de drum. Un început de proiect de îmbunătățire radicală a condițiilor din penitenciare, a organizării serviciului de probațiune etc. Cunosc problematica CEDO și sunt convins că, în viitorul apropiat, răspunsul dat de România va fi unul care să rezolve și acest dosar rămas deschis, și siguranța persoanelor, a cetățenilor și bunurilor acestora.
CEDO protejează drepturile persoanelor aflate în detenție, dar jurisprudența sa stabilește și obligația statelor de a-și proteja cetățenii de infracțiuni, de a lua măsuri pentru siguranța lor efectivă.”
, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate