Performanţe răsunătoare ale calistraţilor la concursurile organizate de NASA

0

După extraordinarul eveniment care a dus la întâlnirea elevilor Clubului „Stellaria” al Colegiului Național „Calistrat Hogaș” prin unde radio cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională, proiectul SallyKAM – activitatea de preluare de imagini ale diferitelor zone ale Pământului cu camera de pe ISS, proiectul Orion prin care elevii au participat la realizarea unor misiuni utilizând date concrete preluate de NASA,  a venit rândul altor elevi să performeze la concursurile organizate de Departamentul educațional al NASA.

Continuând cu tradiția lansată de misiunea Cassini către Saturn, NASA  i-a provocat pe elevii din clasele V-XII din toată lumea să gândească ca oamenii de știință ai NASA, să examineze informațiile reale despre lunile lui Saturn, Enceladus și Titan și luna Europa a lui Jupiter, să  explice care dintre cele trei luni sunt considerațe cele mai interesante și de ce, să-și creeze propriile misiuni pentru a explora aceste luni, indiferent de misiunile planificate pe care NASA trebuie să le realizeze după care să trimită un eseu  și o creație a unei  nave spațiale utile explorării.

Premiile obținute de elevii coordonați de dna prof. Nadia Cîrcu au fost următoarele:

  • Anastasia Grigore, Denisa Maria Baieșu, clasa a VI-a au participat cu un eseu despre Enceladus, a șasea cea mai mare lună a lui Saturn, cu care au câștigat la nivel național , categoria lor, iar acum merg la faza internațională.
  • Alexandra Agachi, Elisa Maria Albu sunt finaliste la concursul de eseuri despre luna Titan.
  • Lorena Arsene, clasa a VI-a este finalistă în concursul despre luna Europa.

Importantă a fost și activitatea de cercetare a elevelor Ilinca Maria Kloetzer, Cezara Cojocaru, Gabriela Florea, clasa a IX-a, care au obținut statutul de semifinaliste la acest concurs.

Elevii au avut ca sarcină  să răspundă la următoarele întrebări: care dintre aceste trei luni vă inspiră să ajutați NASA să le exploreze, ce sperați că veți găsi dacă vă întoarceți în aceste locuri, ce instrumente științifice ați pune pe următoarea navă spațială pentru a vă ajuta în explorare.

Concursul de eseuri 2018-2019 este sponsorizat de programul Radioisotope Power Systems. Acesta este grupul de la NASA care dezvoltă tehnologia ce permite navelor spațiale să exploreze planetele și lunile sistemului solar.

„Concursul a fost folosit ca o sarcină la clasă, la cursul opțional de astronomie „Cât mai aproape de stele”. Prin participarea la concursul de eseuri, elevii au aflat despre misiunile reale ale NASA, au utilizat datele de la misiunile reale, au  aplicat abilitățile lor de gândire critică, au învățat cum e să fii om de știință, au aflat informații noi despre locuri interesante din sistemul nostru solar și și-au îmbunătățit abilitățile lor de scriere a eseurilor științifice. Eseurile elevilor câștigători vor fi publicate pe site-ul Solar System Exploration al NASA.”, a precizat prof. Nadia Cîrcu.

Toate cele trei astfel de luni sunt interesante pentru astrobiologi, pentru că toate conțin oceane de apă lichidă sub suprafețele lor înghețate. Pe Pământ, oriunde găsim apă, găsim viață. Ar putea fi adevărat și în alte lumi?

Alte proiecte  internaționale în domeniul astronomiei la care participă elevii de la CNCH sunt: Campaniile de căutare a asteroizilor gestionate de International Astronomical Search Collaboration (IASC = “Isaac”), unde, în fiecare an 1200 de echipe din 80 de țări fac descoperiri importante ale asteroizilor din centura principală (MBA) și ocazional, a unor obiecte trans-Neptuniene (TNOs), și proiectul „100 de ore pentru 100 de școli”, unde elevii învață să utilizeze Astrometrica, să identifice semnăturile adevărate și false ale obiectelor cosmice în mișcare, să utilizeze punctul de acces la rețeaua globală de telescoape a Observatorului Las Cumbres, care reprezintă  un grup de telescoape conectate prin internet și controlate la nivel central pentru a acționa ca un singur instrument științific și să pregătească un raport cu aceste descoperiri.

Aceste proiecte sunt dezvoltate în urma colaborării Universității Hardin-Simmons (Abilene, TX), a Universității California din Berkeley, a Asociației Global Hands-On Universe (Portugalia), a Sierra Stars Observatory Network), Universitatea de Stat din Tarleton (Stephenville, TX), Proiectul Telescopului Faulkes (Țara Galilor), Observatoarele Astronomice Naționale din China (Beijing), Astronomii fără Frontiere (Statele Unite) și a altor organizații științifice pentru cetățeni care oferă date astronomice de înaltă calitate tinerilor pasionați din întreaga lume pentru a realiza descoperiri astronomice originale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate