Pasajul subteran din fața parcului – vrăjeală sau greșeală?

5

Despre executarea Planului Urbanistic Zonal în vederea construirii pasajului subteran din fata parcului central am scris înca din anul 2016 două articole pe această temă:

Cine va câștiga licitația pentru PUZ-ul de la pasaj?

S-a demarat proiectul pasajului subteran din fața parcului

Din informațiile noastre a fost ceva deranj din cauza articolelor licitataia de atunci anulându-se, dar au urmat altele pana a iesit cine si ce trebuia.

In prezent, dupa 2 luni de cand Primaria Municipiului Piatra Neamt a anuntat cetatenii despre intentia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal – anunturi in presa si prin panouri de informare, după ce am consultat și niște specialiști suntem pregătiți să facem cateva obiectiuni, in speranta ca cineva va vedea ilegalitatile care s-au facut si urmeaza sa se faca in cursul elaborarii si avizarii acestei investitii.

 • Pe site-ul primarii apare Planul Urbanistic Zonal Completator zona protejata Curtea Domneasca. Aici pot fi vizualizate maui multe documente: un plan intitulat „Reglementari urbanistice”, un referat de aprobare, un raport de specialitate si un proiect de HCL. Am deschis planul de „reglementari urbanistice”, o plansa in care se poate descifra propunerea unui sens giratoriu la intersectia dintre Piata Stefan cel Mare si str. Alexandru cel Bun, urmat de un pasaj subteran cu rampele de acces in dreptul Teatrului Tineretului, respectiv magazin Altex. Ceea ce ne-a atras atentia este accesul in acest pasaj: se face pe doua benzi de circultie (cate una pe sens)! Nu știm exact ce au gândit cei care au desenat asta, probabil se gândesc că nu se va realiza oricum și vor lua doar bani pe desene, dar pare cel puțin o mare greseala dacă nu chiar o prostie faptul ca in prezent avem o strada cu trei benzi de circulatie (foste 4), dar primaria o modernizeaza recucand-o la 2 benzi de circulatie, mai precis transforma un bulevard intr-o strada. Unde mai pui ca de cativa ani, in acesta zona exista si transport public cu microbuze, prevazute cu statii care in noua propunere urbanistica acestea au disparut cu desavarsire.
 • Dacă ne uităm mai in amanunt vedem printre hasuri faptul ca pasajul propus este mai lat dacat cele doua benzi de circulatie, fapt ce ne conduce cu gandul ca in subteran fie exista locuri de parcare, fie spatii cu alta destinatie sau ambele; refuz sa cred ca accesul se face pe doua benzi, iar in subteran se largeste la patru benzi. Incerc sa-mi imaginez ce se va intampla daca in subteran se propun parcari si accesul la acestea se va face direct din banda de circulatie – forte simpu s-ar bloca total pasajul, exact ce se intampla si in prezent cand un sofer incearca sa iasa din parcarea din fata parcului. Acesta poate fi observata cu usurinta si in pasajul de la Curtea Domneasca unde numeroase masini sunt parcate ilegal  in zona aceselor la parcaje pe patea cu liceul Petru Rares. Poate o fi ceva urbanistic nemaivăzut deoarece noi nu avem conostinta de un pasaj cu locuri de parcare direct din banda de circulatie si nu cred ca asa ceva respecta vreo nprma de siguranta in trafic sau de siguranta la foc. 
 • Poate din viteză sau ca să nu se mai încurce cineva nu este marcat pe plan nici un monument cu toate ca PUZ-ul este unul pentru zona protejata. Unde sunt monumetele ce trebuiesc protejate? Toate cladirile sunt colorate fie cu rosu (institutii publice si servicii) sau cu portocaliu (locuinte si functiuni complementare); in concluzie teatrul, muzeele, bisericile, turnul lui Stefan cel Mare sunt marcate ca „institutii si servicii publice” la fel ca spatiile comerciale, hotelul, etc.
 • Din ce ne spun specialiști pasajul de la Curtea Domneasca lipseste cu desavarsire de pe plan!!!
 • Nu este marcata zona protejata existenta pentru a putea vedea completarea acesteia;
 • Epre amuzamentul cunoscătorilor regimul de inalme al complexului comercial Unic este de S+P+12, la fel ca hotelul Ceahlau!!!
 • Accesul la parcarea hotelului se face numai din zona strazii Petru Rares, fapt ce va conduce la multe blocaje spun specialiștii.
 • Parcarile din fata complexului comercial Unic sunt dispuse invers fata de ce este in prezent – ceea ce inseamna ca accesul la acestea se va face de pe sensul opus!!!
 • Dispunearea si conformatia cladirii  Inspectoratului de Stat in Constructii nu are nici o treaba cu realitatea.
 • Interesant este și micul sens giratoriu propus din fata casei memoriale Calistrat Hogas, zona in care autorul PUZ-ului se pare ca s-a plictisit de desenat. 
 • La secțiunea „RAPORT DE SPECIALITATE”.  cetățeanul este informat ca planul de situatie a fost intocmit pe suport topografic si exista si un proces verbal de receptie la OCPI Neamt (nr. 1312/2018), deci planul de situatie care nu respecta realitatea a fost receptionat de catre institutia OCPI semn că cineva vrea să dea cu subsemnatul. 
 • Ne uităm la monumentele din zona protejata, la avizul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism si la avizele obtinute de la Agentia pentru Perotectia Mediului Neamt si Directia de Sanatate Publica Neamt si cam atat la capitolul avize. Nimic mai mult! Suspect de putin pentru un PUZ complertator zona protejata. Unde este avizul de la Ministerul Culturii pentru a asemenea lucrare? Unde este avizul de la ISU avand in vedere propunerea unui pasaj subteran, eventual cu parcari in subsol? Unde este avizul de la Politia Rutiera sau Comisia pentru fluidizarea traficului? Totul  pare foarte suspect, dar raportul de specialitate se incheie astfel: „Ca urmare a celor mai sus mentionate……..PUZ si RLU aferent – COMPLETATOR ZONA PROTEJATA CURTEA DOMNEASCA – PIATA STEFAN CEL MARE – zona pietronala si reconfigurare b-dul. Republicii, beneficiar UAT Piatra Neamt, proiect nr. 132/2018, elaborat de SC TOPOPREST SRL, arh. Eugen Alexandru Micsa, poate fi postat pe site-ul Primariei Municipiului Piatra Neamt, timp de 30 de zile pentru realizarea procedurii privind Implicarea (informarea si consultarea) publicului in etapele de elaborare a planurilor de urbanism. Acest P.U.Z. va avea durata de valabilitate de 5 ani de la data adoptarii Hotararii Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamt”.
 • Am umblat și prin sectiunea „REFERAT DE APROBARE” dar nu am gasit nimic nou fata de sectiunile anterioare. Pe site exista afisat si proiectul de HCL semn ca lucrurile se precipita si se doreste aprobarea acestui PUZ cat mai repede (cel mai probabil inainte de aprobarea PUG-ului).
 • Specialiștii spun că astfel de lucrari, PUZ de zona protejata, nu pot fi realizate decat de specialisti atestati de catre Ministerul Culturii, ceea ce nu este cazul sefului de proiect Eugen Alexandru Micsa sau cel puțin nou am verificat și nu apare pe lista publicata pe site-ul http://www.cimec.ro . Mai mult, aceste lucrari sunt foarte complexe si sunt insotite de studii istorice, analize, bilanturi tertoriale, regulamente de urbanism, etc. Specialiștii consultați de noi spun că nu au vazut nici o cota pe plan, iar despre indicatorii POT si CUT nici nu poate fi vorba; Aceeași specialiști spun că  lucrarea nu are nimic in comun cu un PUZCP 

Mulțumim specialiștilor care au avut răbdarea să se uite la suspiciunile noastre și să se minuneze explicându-ne ce nu este în regulă, dar noi ca jurnaliști vedem puțin mai departe de ce au văzut specialiștii. Nouă ne miroase a desene care sunt făcute să nu se realizeze și doar să se factureze. Poate ne explică domnul viceprimar Gavrilescu cum stau lucrurile în realitate că el zicea că este sufletul acestui proiect.

Cum e, domnule Gavrilescu? Fiți sincer ca să nu mai pierdem timpul. Trebuie plătite desenele acestea cuiva și nu vor fi folosite niciodată sau chiar așa vreți să faceți lucrarea care să fie a doua minune din oraș după pârtia cu fața la răsărit?

Iosub Robert

5 Comentarii
 1. ioanpopescu spune

  Cu adevărat acest pasaj este o tâmpenie și proiectul trebuie anulat imediat.Corectă propunerea completării planșeului de peste pârâul Cuiejdi,și poate acum se ia în considerare să se facă un sistem („grilaj”)în amonte,care să oprească toate mizeriile,crengi,trunchiuri de copaci,etc;un sistem va la intrarea apei în micro și macro hidrocentrale.Am sezizat aceasta administratului orșului,înainte de începerea lucrărilor de amenajare a albiei Cuiejdiului,când se putea face, fără nici o problemă acest adaus (modificare) la proiect,dar nu am fost luat în considerare.Șinrezultatele.se.văd.

 2. Alex spune

  Nu exista arhitecti atestati pentru zone de monumente istorice in Piatra – poate unul singur, dar nu e pe „lista” de la primarie – tare-s curios cum se va face PUZ :))

 3. Vlad spune

  Nici Vrăjeală nici Greșeală , e pur și simplu Nepricepere , Eu nu pot înțelege de Ce ? ii mănâncă , pe Unii undeva , când sunt , avem niște precedente , Curtea Domnească ,T T , lucrări unde au fost Probleme , infiltrații și ce a mai fost .

 4. Varga Szandor Andrasz spune

  De o inutilitate fara margini .Mai repede ar fi importanta continuarea acoperirii albiei paraului Cuiejdi si parcarile care astfel s-ar inmulti acolo .
  Si ar obtura si vizibilitatea porcariilor aruncate in apa de conlocuitorii din amonte .
  Ca a-i civiliza e peste poate ! Canta ei opera la romanii au talent,, dar gunoiul tot in apa il arunca !

 5. Stefan spune

  Acest pasaj e o tampenie fara margini!Va bloca timp de catva ani centrul orasului, iar rezultatul nu e ,nici pe departe , o mare realizare!Atata ii duce capul pe marii „edili” ai orasului…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate