„Pansamente” pentru rănile cronice ale Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Ședință de lucru convocată de prefectul Adrian Niță pentru ieșirea din colaps (VIDEO)

1

Astăzi. la inițiativa prefectului Adrian Niță, a avut loc o ședință de lucru la sediul Instituției Prefectului Neamț în care au fost discutate problemele semnalate de către managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț printr-o petiție.

La ședință au participat președintele CJ Neamț Ion Asaftei, vicepreședintele CJ Neamț Adrian Păduraru, vicepreședintele CJ Neamț Dragoș Chitic, administratorul Județului Sorin Brașoveanu, managerul SJU Neamț Alexandru Filimon, reprezentanți din Consiliul de Administrație al spitalului: Vasiliu Veronica, Dr. Robert Gherghel, Dr. Pipirigeanu Roxana – DSP Neamț, Radu Firăstrău – DSP Neamț, Dr. Juncu Alexandru (președintele Colegiului Medicilor Neamț), Dr. Cătălin Herghelegiu, medici șef secție: Dr. Iorgu Simona- Oncologie, Dr. Corcoz Raluca- Cardiologie, Dr. Pavlidis Brândușa- UPU, Dr. Dulhai Felician- ATI, Dr. Lujinschi Petronela- ORL, Dr. Ilaș Iulia Liliana- Pediatrie, reprezentanți ISU Neamț: adjunct inspector șef – Col. Bogdan Burdulea și Col. Constantin (Inspecția de prevenire).

Alexandru Filimon, managerul spitalului, arată că cea mai urgentă problemă este rezolvarea spațiului optim pentru secția de Oncologie. Pe această temă s-a concentrat mare parte din ședința de la Prefectură care a durat mai bine de două ore.

Secția de Oncologie a fost mutată în spitalul vechi încă de anul trecut (amănunte aici – click), în condiții precare, când au început lucrările de reabilitare a clădirii dedicate prin ordinul Companiei Naționale de Investiții. Deși lucrările ar fi trebuit să înceapă mult mai devreme, faptul că pandemia a transformat spitalul județean într-unul suport-COVID a dus la amânarea șantierului. De asemenea, o analiză a proiectului furnizat de CJ Neamț pentru reabilitarea secției de Oncologie pare să prezinte o serie de deficiențe semnalate de cadrele medicale de pe secție.

Văduvit de resurse financiare din cauza pandemiei și afectat de problema începerii unor proiecte de reabilitare și abandonare a lor, dar și de incendiul de la ATI, spitalul din Piatra-Neamț este în prezent într-o situație de criză. Printre proiectele începute și neterminate se numără: blocul operator unic – clădire Nefromed, abandonat din 2013, secția de Pediatrie, nefinalizată din 2015, secția de Oncologie – contract reziliat de CNI, Ambulatoriu Integrat de Specialitate – reabilitare corp C, blocat în 2023, reabilitare termică –  secții Psihiatrie, Medicină Legală, Boli Infecțioase – contract reziliat, proiect extindere UPU – contract reziliat, proiect Fluide Medicale – contract reziliat, proiect Pavilion Medical – în impas de 4 ani.

În multe dintre aceste aspecte semnalate, se cere de către conducerea spitalului modificarea proiectelor pentru a corespunde normelor și nevoilor unității medicale.

Deși managerul spitalului a cerut prin petiție sesizarea Corpului de Control al Premierului pentru verificare în teren, Ministerul Sănătății a emis astăzi un punct de vedere, pe scurt pasând responsabilitatea în curtea CJ Neamț și a managementului spitalului. Ce a făcut, concret, Ministerul pentru spitalul din Piatra-Neamț supus în mod criminal riscului de incendiu în pandemie prin transformare a lui în suport covid? Nu a oferit fonduri sau soluții, ci prezintă „succesul” unor controale efectuate anul acesta soldate cu o amendă substanțială de 90.000 de lei dată spitalului pentru multiple deficiențe. (Comunicatul Ministerului aici – click)

Situația din spital este una deosebit de gravă, pacienții bolnavi de cancer stau în condiții înfiorătoare, cadrele medicale sunt expuse unor riscuri deosebite din cauza unor echipamente care nu pot fi folosite pe perioada relocării, copiii cu urgențe medicale nu pot fi consultați omenește în spații distincte, iar întreaga discuție de astăzi nu a făcut decât să arate cât de departe pot merge neputința, delăsarea, neimplicarea și prostul obicei de a pasa vina dintr-o parte în cealaltă, timp în care pacienții sunt cei mai afectați.

Singurul lucru bun după ședința de astăzi este că s-a dat la o parte, timid, preșul sub care s-au ascuns ani de zile toate problemele spitalului, însă este puțin probabil ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale optime foarte curând. Este greu de anticipat ce fel de soluții se pot găsi pentru scoaterea unității medicale din colaps, căci problemele nu sunt doar de ordin administrativ. Între timp, vor urma noi întâlniri.

Pentru a înțelege situația de ansamblu, urmăriți materialul video:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Musat Valeriu spune

    Daca sunt pansamente e ok, anul trecut cand am fost operat, nu aveau…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate