Oamenii de știință au găsit o metodă de încetinire a procesului de îmbatrânire

0

Incet, incet, cercetatorii ar putea gasi acel “elixir” al tineretii. Intrebarile esentiale care apar sunt legate de faptul ca inca nu se stie sigur daca aceste tratamente ar putea deregla ceasul biologic al fiecaruia sau daca sunt cauzatoare de cancer. De asemenea, apare si problema suprapopularii si imposibilitatea ca economia statelor sa poata intretine batranii.
Procesul de imbatranire este unul extrem de complex. In 2010, o echipa de la Institututul de Cercetare a Cancerului Dana Faber din Boston a publicat un articol in care detaliaza reversibilitatea procesului de imbatranire la cobai. Accentul a fost pus pe cromozomii care exista in nucleul celulelor, telomerii (o regiune de ADN repetitiv situat la extremitatea fiecarui cromozom). Telomerii au rolul de a proteja cromozomii, dar si de a scurta durata de viata in momentul in care celulele nu mai fac fata la procesul de replicare. Echipa de cercetare au analizat enzima care restabileşte secvenţele repetitive pierdute la nivelul extremitatilor cromozomiale, numita telomeraza, si a constatat rezultate uluitoare. Pe masura cresterii cantitatii acestei enzime in organism, s-a constatat la cobai un proces de reintinerire. Unul dintre cercetatorii din echipa de la Instututul din Boston a declarat: „S-a constatat o crestere a dimensiunii creierului, o imbunatatire a memoriei, blana s-a regenerat, iar fertilitatea a revenit.” Aplicarea, insa, a acestor principii la oameni ar putea determina o serie de probleme. Telomeraza a fost asociata cu cancerul.
Profesorul David Sinclair din Boston lucreaza la laboratorul de la Harvard la conceperea unui medicament sintetic numit STACs. Studiile pe cobai au demonstrat ca acest medicament poate restaura starea de sanatate si poate mari sansele de viata la soarecii obezi. Inainte de conceperea acestui medicament, cercetatorii au studiat efectele resveratrolului, un compus natural al vinului rosu. Atat resveratrolul, cat si STACs mimeaza efectele reducerii aportului de calorii. „Acest medicament nu modifica obisnuinta alimentara – cobaii mananca normal sau devin mai grasi, insa organismul lor nu pare sa mai constientizeze obezitatea, iar organele si longevitatea sunt la fel ca in cazul soarecilor sanatosi. Prin intelegerea procesului de imbatranire putem combate artrita, diabetul, bolile cardio-vasculare etc.”
Multi se intreaba:
Accesul la aceasta tehnologie va fi limitat doar la cei bogati, care isi permit financiar sa achizitioneze tratamentul?
Cum vor privi statele subdezvoltate tarile superdezvoltate unde toti traiesc mult mai bine si mult mai mult?

Sursa: BBC

B.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate