Oameni și animale, nenorociți de „petardele tradiționale”. Ne mai facem bine vreodată?

1

Ca în fiecare an, românii nu se învață minte și, „posedați” de spiritul sărbătorilor, cad în patima cumpărării de petarde, artificii și tot felul de pocnitori care mai de care mai dubioase și mai periculoase.

Cu toate restricțiile pandemiei, în județul Neamț și nu numai, „sportul” cu petardele a început cu zile bune înaintea sărbătorilor. La început mai timid, iar în cursul zilei de 31 decembrie spre 1 ianuarie străzile au bubuit la propriu.

Unii au ajuns și la spital, pentru că… le-au explodat petardele în mână.

CITIȚI La spital, după ce i-a explodat petarda în mână

Proprietarii de animale au trecut din nou prin coșmarul pocnitorilor de sezon. Plimbările câinilor în lesă au devenit un sport extrem, iar animalele din curți au evadat, speriate de zgomot. În prima zi a Noului An, în loc să petreacă, oamenii își caută cu disperare animalele rătăcite.

Alți câini, mai puțin norocoși, nu au scăpat cu viață. Un cunoscut medic veterinar a postat în noaptea dintre ani cum își petrece Revelionul. La clinică, încercând să salveze, fără succes din păcate, un câine căruia i-a explodat o petardă în gură. Nu e cazul să explicăm cum a ajuns acea petardă în gura bietului animal… și nu mai e cazul nici să explicăm că aceste lucruri pot fi evitate cu un minim de bun simț și educație…

ATENȚIE IMAGINE CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Sursa foto

Un ONG din Suceava a scris astăzi pe pagina de facebook ce urmări a avut noaptea de Revelion în adăpostul de câini:

Rezultatul artificiilor, petardelor și pocnitorilor. Și câini îngroziți de parca a fost război noaptea trecută.

Ozana este una dintre cățelele noastre, așa am gasit-o dimineață. A reușit să sară vreo trei garduri și plase de țarc, și a rămas blocată la final. Pur și simplu a vrut să iasă prin grilaj! Imaginați-vă câtă spaimă și teroare este în sufletele lor! Ozana se târâie, urmează radiografiile să vedem ce are rupt. Iar adăpostul nostru este undeva departe, aproape de pădure, într-o zonă liniștită, într-un sat cuminte și liniștit….

Cât despre cei ai nimănui de pe străzi, a fost Dumnezeu și mila, atât. Au fugit bezmetici ca iepurii, care încotro, fără să știe măcar să se întoarcă înapoi, sau ce li se întâmplă.”

Ce ne spunea IPJ Neamț pe 23 decembrie puteți citi mai jos. Cert este că unora le-a intrat pe o ureche și le-a ieșit pe cealaltă. Fiți mai responsabili în 2021 și înțelegeți că libertatea dumneavoastră se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Merită o asemenea distracție urmările tragice? Aveți timp să meditați până la noul Revelion. Să aveți un An Nou cu înțelepciune!

Nici mesajul MAI nu i-a impresionat prea mult pe amatorii de pocnitori…

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț atrag atenția părinților să își protejeze copiii  prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune în pericol viața sau sănătatea.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și pot răni lăsând traume fizice permanente. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special în preajma  sărbătorilor de iarnă.

Referitor la persoanele fizice, sub condiția de a avea vârsta de peste 16 ani, acestea pot deține și folosi în scop de divertisment doar articolele pirotehnice din categorial F1 (articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință).

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categoria de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articole pirotehnice comercializate în această perioada, pot duce la accidente nedorite.

Pentru a preveni incidentele neplăcute și chiar victimizarea populației prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum și pentru menținerea unui climat de siguranță  publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii sunt rugați să achiziționeze doar obiecte pirotehnice permise de lege.

Articolele pirotehnice de divertisment ce pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani sunt cele din categoria 1 și P1. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).

Tototdată, trebuie menționat faptul că se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

  1. Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  2. La o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
  3. La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
  4. La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
  7. La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Pentru prevenirea oricăror evenimente negative, polițiștii vă recomandă:

Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate: petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.

Sesizați Poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice: comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.

Atenție la etichetă: la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliți.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. legio spune

    Asti-s credinciosii care ii pupa intre fese pe popi ca Teodosie ei cred ca ,craciunul si venirea noului an si sarbatorilor de sfarsit si inceput de an ,se limiteza numai la bubuituri prin scarile blocurilor ,pe strazi si cam in toate locurile , UNDE ESTE POLITIA NATIONALA , POLITIA LOCALA ,JANDARMERIA ,institutii pe care le platim doar ptr pastrarea linistii si ordinii ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate