Noutăţi de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ

2

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, Valerică Frăţilă, a oferit redacţiei Ziar Piatra Neamţ un interviu cu privire la situaţia asigurărilor de sănătate din Neamţ, a unităţilor sanitare, a neregulilor din sistem şi planurile de viitor ale instituţiei pe care o conduce.

Ştim că toate societăţile bugetare din România sunt în pragul colapsului. Care este situaţia dumneavoastră?

Nu pot spune că situaţia Casei de Asigurări de Sănătate este în pragul colapsului, dar pot spune că este o situaţie foarte grea. Mă refer la CNAS, în general, şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în special. După o discuţie care a avut loc luna trecuta la CNAS, cu toţi preşedinţii, s-a mers pe ideea ca CNAS să fie de sine stătătoare. Aceasta nu intră în cadrul instituţiilor descentralizate, are un alt statut, este un partener al asiguraţilor. Ei au încredere în Casa de Asigurări, fac contracte la noi, iar noi trebuie să găsim parteneri: spitalele,  unităţile sanitare cu paturi, medicii de familie, medicii stomatologi, laboratoarele de analize.


La nivel de Casă Judeţeană avem peste 600 de furnizori cu care am încheiat  contracte.  Sigur că sunt mulţi nemulţumiţi, s-ar vrea să fie mai bine. Părerea mea este ca spitalele să treacă la descentralizare, deci la Consiliile Locale şi Judeţene. Eu am mai spus-o, şi în presă, trebuie să mai avem răbdare încă un an, deoarece este o activitate nouă pentru Consiliul Judeţean. Este puţin mai greu, dar spre deosebire de cei care conduc alte judeţe, în judeţul Neamţ, toţi primarii care au preluat cele 7 spitale care sunt pe teritoriul judeţean se implică în actul de sănătate.

Este vizibil că Spitalul Judeţean şi-a schimbat faţa, în Roman la fel, iar la celelalte spitale, încet-încet se vor face foarte multe lucruri deosebite. Indiferent de cât de bun medic ai fi tu, nu poţi face mult dacă nu ai un mediu optim în care să îţi desfăşori activitatea, nu ai aparatură de ultimă oră, saloanele sunt supraaglomerate. Nu este normal. Au înţeles şi spitalele că pe lângă contractul cu CAS, trebuie să aibă şi fonduri adiacente, mai ales pentru că sunt necesare saloane cu regim hotelier, cu maxim 2 paturi, televizor, telefon, grup sanitar propriu.

După externare, există cazuri în care tratamentul continuă şi acasă. În prezent nu avem personal care să se deplaseze la domiciuliu pentru a administra substante injectabile, să monitorizeze tensiunea, temperatura corporală etc. S-a micşorat semnificativ numărul de persoane din câmpul de sănătate.

La începutul anului CNAS a recunoscut faptul că avea inscrise in sistem 27 de milioane de persoane , în contextul în care populaţia României abia atinge 22 de milioane. Cum comentaţi?

Eroarea provine de la cei înscrişi pe listele medicilor de familie. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a controlat situaţia în Neamţ şi nu există astfel de anomalii. Suntem undeva în jur de 550.000 de locuitori din care doar 75-80.000 sunt salariaţi care plătesc fondul de sănătate. S-au făcut şi executări silite pentru cei care refuză să cotizeze.

Dacă o persoană fizică fără venituri declarate vrea să se asigure, cum trebuie să procedeze?

Trebuie să vină la noi. Se face un contract între cele două părţi. Asiguratul plăteşte suma de 33 RON pe lună şi beneficiază integral de asigurările de sănătate.

Foarte important: din decembrie, cu valabilitate de la 1 ianuarie 2011, se vor edita acele carduri de sănătate individuale. Cel care nu este asigurat nu va avea acel card. Cardul va fi după model european şi pe viitor s-a propus valabilitatea acestuia şi în unităţile sanitare din Europa. Va fi obligatorie purtarea cardului oriunde vom merge. Acest card va avea un cod citibil care va conţine trecutul medical, grupa sanguină şi alte detalii importante cu privire la asigurat. Cardurile  vor fi echivalentul actului de identitate ca importanţă.

Ce planuri de viitor aveti pentru Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate?

Din păcate, s-ar putea să avem la sfârşitul anului reduceri de personal. Noi vrem să avem o relaţie constructivă cu partenerii. S-au dat amenzi, s-au reziliat contracte, însă începând cu anul viitor vrem să ridicăm standardul de calitate. Noi avem încredere în descentralizare şi dacă va apărea legea parteneriatului public privat vom avea şi personal medical de calitate. Sperăm că va fi mai bine, căci speranţa moare ultima. Le doresc tuturor sănătate şi să nu aibă nevoie să apeleze la serviciile noastre, în sensul bun al cuvântului.

Si o ultima intrebare adresata de aceasta data omului Valerica Fratila : Sunteti singurul bugetar cu o pozitie social-comunitara importanta pe care l-am vazut stand la coada impreuna cu oamenii de rand ca sa ridice un un cazier. De ce procedati asa tinand cont ca din pozitia in care va aflati puteti rezolva totul cu un telefon ?

Mie imi este rusine de cei din jur. De exemplu ieri am fost la AJOFM si am stat la rand ca toti oamenii. Cand mi-a venit randul am fost intrebat „De ce ati stat la coada? Trebuia sa spuneti …..”  Eu consider ca in acest mod ma respect pe mine si ii respect si pe cei din jur. Aceasta este singura explicatie.

Acesta este domnul Valerică Frăţilă, Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, care a avut amabilitatea de a ne oferi acest interviu ocazie cu care multumim pentru timpul si lamuririle acordate.

R.I. & M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. DIACONU GHEORGHE spune

    Sunt salariat de 41 de ani ( lucrez în învățământ ) și în toată această perioadă am cotizat pentru sănătate. Am beneficiat de servicii medicale , mai puțin de pachetul de analize medicale gratuite din timpul ministrului Nicolăescu , iar acum nu am primit și nici nu am nicio informație despre cardul de sănătate , de parcă nici nu aș exista. Am întrebat la medicul de familie și nu se știe nimic , apoi la poștă și nici acolo nu am aflat de vreo veste mai bună.
    Cum pot intra în posesia acestui card , mai ales că am nevoie lunar de rețetă compensată?
    ADMIN: Mergeți și întrebați la Casa de Asigurări de Sănătate

  2. viorel spune

    pentru o parte din membrii acesteia :cind ne apucam de munca,salarii avem.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate