Nemernicie fără limite la primăria Piatra-Neamț. Au refuzat să aloce banii pentru nou-născuți!

3

Conform unui proiect de hotărâre inițiat de PSD în luna august și votat de toți consilierii locali, mamele care nasc la Piatra-Neamț ar fi urmat să primească un ajutor financiar pentru copilul nou-născut: 1000 lei pentru primul copil, 1200 pentru al doilea și 1500 pentru cel de-al treilea.

Pentru că nu ar fi fost o imagine bună să se opună în consiliul local cei de la PNL, după ședință, secretarul primăriei a refuzat să semneze de legalitate hotărârea, încercând să blocheze această alocare de bani. A reușit, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece Prefectura nu a atacat în instanță decizia de alocare a stimulentelor financiare pentru nou-născuți și nici nu a făcut mențiuni de nelegalitate.

De atunci, profitând și de naivitatea celor de la PSD care îl credeau pe primarul Carabelea când spunea că e blocată decizia la Prefectură, alocarea banilor pentru nou născuți a fost blocată în mod ilegal de primar și secretarul primăriei.

„Domnule primar Carabelea, laptele praf al câtor sugari v-ați permis să vi-l „însușiți“, prin refuzul de a pune în practică HCL 224/31.08.2021 privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți? Oare ați calculat câte suflete ați nedreptățit din rea-voință? Astăzi, după îndelungi așteptări, Instituția Prefectului Județul Neamț a răspuns solicitării dumneavoastră de a se pronunța în privința legalității acestui proiect pe care l-am inițiat și susținut în Consiliul Local Piatra-Neamț. Acum aveți un răspuns scris negru pe alb că hotărârea a fost adoptată cu respectarea normelor legale în vigoare ceea ce inseamna că trebuia aplicată şi aţi minţit că Prefectura blochează hotărârea. De fapt,hotărărea a fost blocată de orgolii politice infantile şi aveţi tupeul să spuneţi că alţii au orgolii politice. Vă somez să puneți urgent în aplicare HCL 224/31.08.2021, de la data adoptării. Invit toate mamele singure, cu domiciliul stabil în Piatra-Neamț, care au născut începând cu 1 septembrie 2021 să meargă la Primărie și să ridice banii care li se cuvin – 1.000 de lei net pentru primul copil, 1.200 pentru al doilea, 1.500 pentru al treilea și următorii.Regret nespus, domnule primar, că ați vrut neapărat să purtați această corespondență între Primărie și Prefectură, pierzând timp inutil, în defavoarea unor oameni. Dar știu că ați făcut asta doar pentru că proiectul a fost inițiat de către mine și susținut de colegii membri PSD și cei din alianța cu noi. Sunt fericită când mă gândesc că în preajma Sărbătorilor de Iarnă, niște femei singure, proaspete mămici, vor avea un ban din care vor putea cumpăra ceva pentru micuții lor privați de un drept legal cu bună știință!”, a transmis Florentina Moise pe pagina sa oficială.

Chiar și zilele trecute, la o conferință de presă, primarul Carabelea ne-a mințit, spunând că așteaptă un răspuns de la Prefectură ca să poată da banii mamelor care nasc la Piatra-Neamț. Deoarece consilierii locali au luat de bune minciunile primarului și ale secretarului primăriei, am purtat noi o corespondență cu Prefectura Neamț care a răspuns prompt, confirmând ceea ce noi știam deja. Hotărârea a fost legală și trebuia aplicată de cel puțin o lună de zile.

Această nemernicie de a nu da banii care se cuvin pentru mamele care nasc la Piatra-Neamț este ceva care depășește orice limite ale bătăliilor și orgoliilor politice. 1000 lei pentru primul copil, 1200 pentru al doilea și 1500 pentru cel de-al treilea ar fi trebuit să primească mamele din Piatra-Neamț, dar fără nici un temei legal s-a blocat alocarea acestor bani.

Întrebarea care se pune acum și pe care ar trebui să o pună și un organ de cercetare penală este: Oare cei de la ziarpiatraneamt.ro, care nu au pregătire juridică, sunt mai buni în materie de legalitate decât juriștii din primărie de s-a dovedit că ei au dreptate și primăria nu sau cei de la primărie sunt suspecți de abuz în serviciu și au blocat cu rea intenție și ilegal acordarea stimulentelor financiare pentru nou-născuți?

Solicităm primarului Carabelea să își ceară scuze față de toate mamele care ar fi trebuit să primească acești bani și să ia urgent o măsură disciplinară contra secretarului primăriei care a dovedit că are mai puține competențe în materie de legalitate decât un jurnalist care nu are nicio competență juridică.

Demersul nostru nu se oprește la acest articol. Nimeni nu poate lua ceva de la gura unui nou-născut fără să răspundă pentru asta.

UPDATE:

COMUNICAT DE PRESĂ

09.12.2021

Referitor  la subiectul privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți, există două solicitări din partea Secretarului Municipiului Piatra-Neamț, prima din data de 09 septembrie, iar cea de-a doua din data de 20 octombrie, adresate Instituției Prefectului Județului Neamț pentru acordarea avizului de legalitate, la care instituția noastră a primit răspuns abia astăzi, 09 decembrie, ora 13:30.

Cu toții, inclusiv viitorii beneficiari ai prevederilor acestei hotărâri, ne dorim ca ea să nu aibă niciun viciu de legalitate, pentru ca în cazul în care instituțiile care auditează Primăria Piatra-Neamț sunt de altă părere, Direcția de Asistență Socială să nu fie nevoită să solicite returnarea sumelor de bani de către mămicile care au beneficiat de acest stimulent până la o anumită dată.

Prezentarea de către o parte din mass media locală a acestei stări de fapt sub forma unei încercări a Primăriei Piatra-Neamț de „a bloca această alocare de bani” este cel puțin neadevărată, dacă nu chiar tendențioasă. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 212 din 31.08.2021, adoptată în aceeași ședință în care s-a aprobat și acordarea stimulentului pentru nou-născuți, s-a alocat în bugetul municipiului suma de bani necesară pentru acordarea stimulentului.

Hotărârea de Consiliu Local nr. 224 / 2021 a fost făcută publică încă de la data adoptării, iar depunerea solicitărilor / dosarelor de către eventualii beneficiari nu a fost împiedicată, însă nu i s-a făcut publicitate în masă tocmai pentru că instituția noastră a așteptat viza de legalitate a Instituției Prefectului Județului Neamț. Dosarele pentru acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți se primesc la Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț situată pe str. Ștefan cel Mare nr. 3, iar mai multe informații se pot obține de pe pagina oficială a instituției – www. daspn.ro sau la numărul de telefon 0233 622 968.

Aprobarea și punerea în plată a stimulentelor se vor face în conformitate cu metodologia aprobată prin HCL nr. 224 / 2021 privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți, pe care o anexăm la prezentul comunicat.

Biroul Comunicare

hcl_224_31_08_2021

anexa_hcl_224_31_08_2021

anexa_a_hcl_224_31_08_2021

Alte articole pe aceeași temă.

3 Comentarii
  1. Dan spune

    Secretarul asta sigur are facultate? Habar nu are sa citească dar sa mai si interpreteze o lege. Cum a fost pus în asa o funcție? Daca ar da un examen drastic si fara susținere sunt sigur ca nu ar lua nici 3. Carabelea el încă este uimit ca a iesit primar. Si asa va ramane mult timp.

  2. Virginica Gata spune

    La Piatra Neamț este hoție peste tot inclusiv la comisia de evaluare cu handicap cum se poate sa taie dreptul de însoțitor pt mama mea Tepes Aurelian în vârstă de 83 de ani fără un picior țintuit la pat dependenta de insulina de 3 ori pe zi și alte boli… Unde este dreptatea cui sa te adresezi

  3. Cazan Mihai spune

    Ceea ce au ales nemtenii asta merita,parcul zoo inchis,banii pentru ajutor la mame nu,astia sunt penlistii,o grupare de escroci si mincinosi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate