Mutarea rețelei aeriene de cabluri de comunicații din Piatra-Neamț în subteran, scoasă la licitație

12

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Piatra-Neamț din data de 24 august există un proiect de hotărâre privind realizarea de canalizații subterane pentru rețelele de comunicații prin cablu. Acest proiect de hotărâre aprobă studiul de oportunitate privind realizarea de canalizații subterane pentru rețelele de comunicații prin cablu, precum și regulamentul pentru stabilirea condițiilor de executare a canalizației subterane pe domeniul public și privat al municipiului Piatra-Neamț, în vederea mutării în subteran a rețelelor aeriene de cabluri din municipiu și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora.

De asemenea, se aprobă organizarea unei licitații publice deschise și caietul de sarcini pentru atribuirea contractului de concesiune pentru realizarea rețelei de canalizații subterane pentru rețelele de comunicații prin cablu în sistem public-privat.

În acest sens, municipiul Piatra-Neamț pune la dispoziție potențialului investitor terenurile din domeniul public și privat al municipiului, în vederea realizării acestui tip de canalizație.

Municipiul Piatra-Neamț are o rețea stradală formată din 335 de străzi cu o lungime de 141 km. O suprafață de 1.897.445,5 mp spații verzi este pusă la dispoziția investitorului, de asemenea. Conform caietului de sarcini, amplasamentul studiat se află în partea centrală a municipiului pe traseele b-dul Dacia, strada Petru Rareș, strada Ștefan cel Mare, strada Mihail Sadoveanu, b-dul Decebal, strada Titu Maiorescu, strada Bistriței, b-dul 9 mai, strada Dimitrie Leonida, strada Ozanei, închidere circuit peste b-dul Dacia, respectiv strada Mihai Eminescu, b-dul Republicii, b-dul Decebal, strada Calistrat Hogaș, strada Alexandru cel Bun, Piața 22 Decembrie, Piața Ștefan cel Mare, strada Ana Ipătescu – total lungime estimată 11292 m.

„Este un element de smart city, o soluție modernă, aplicată în orașele dezvoltate. Când într-un oraș există o canalizație subterană, există interesul firmelor furnizoare să își dezvolte rețelele din localitatea respectivă. Am propus în prima etapă realizarea unei rețele de canalizații pentru rețeaua de comunicații prin cablu, iar în funcție de succesul acestui demers vom extinde proiectul și la nivelul cablurilor electrice. Pentru că există costuri foarte mari ale acestor rețele de canalizație, pentru că bugetul local nu își permite o investiție și pentru că nu am găsit o sursă de finanțare externă, scoatem la licitație acest serviciu, iar firma câștigătoare va realiza pe cheltuiala ei acest lucru. Primăria va percepe o redevență. Rezolvăm problema rețelei aeriene de cabluri și încasăm și bani la bugetul local.”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Etapizat se va extinde aria de canalizație pentru a beneficia întreg municipiul Piatra-Neamț de acest demers.. Cât mai multe elemente de oraș inteligent contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni și a confortului acestora.

Multe din rețelele de telecomunicații pozate aerian sunt construite ilegal, fără autorizații de construire. Aceste rețele sunt fixate pe stâlpi de iluminat, prin canalizațiile unor societăți, pe fațada clădirilor, prin copaci, de obicei fără acordul proprietarilor. Proiectul presupune proiectarea de detaliu, implicit realizarea infrastructurii asociate furnizării serviciului public de comunicaţii electronice în Municipiul Piatra Neamţ constând din: canalizaţii subterane și reţele magistrale şi de distribuţie de fibră optică cu infrastructra asociată exploatării acestora, capabile să asigure spaţiul necesar pentru: mutarea în subteran a reţelelor aeriene de cabluri din municipiu, amplasarea reţelei municipale de cabluri de fibră optică şi asigurarea de rezerve, sustenabile economic, de capacitate (de tuburi, tubete şi fibră optică) pentru asigurarea accesului deschis la această infrastructură. Studiul are ca obiective principale estetizarea oraşului, siguranţa populaţiei, alinierea la prevederile Uniunii Europene, precum şi dezvoltarea reţelei de canalizaţii subterane, la care orice operator de telecomunicaţii poate avea acces pentru a-şi instala infrastructura.”, se arată în raportul de specialitate.

Pentru a vedea documentația completă click aici.

PPN

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. Relu spune

    Le vor baga pe sub pământ, cum au făcut și autostrăzi, sau când o zbura porcul.

  2. Anuntdeneamt Si Blogdeneamt spune

    Da …imi deschid firma de pavele

  3. Valica Jan spune

    Stați liniștiți ca strazile si asa nu tin decat 4 ani ca la urmatoarele alegeri se asfalteaza pe ici pe colo ca primarul are nevoie de voturi

  4. Tudor-Marius Curpanaru spune

    Dar cablurile de la pana(o)rama-gondola cand le vor trace in subteran…..? (Si apropos de articolul de ieri privind rezistenta cladirilor din Neamt la cutremur: stalpii de sustinere a pana(o)rama-godolei rezista?)

  5. Silvia Si Razvan Rumega spune

    Asta după ce se termină de asfaltat :)))

  6. Mihai Ciobanu spune

    Străzile ar trebui prevăzute cu ” fermoare”

  7. Ana Magdalena spune

    OF..CA MULTI ANI NE-AU MAI TREBUIT SA FACEM CEVA CE DE FAPT ESTE NORMAL…SI ACUM AVEM IMPRESIA CA E SENZATIONAL…BINE O BILA ALBA

  8. xx spune

    O minte logica ar negocia cu Telekomul sa vada daca nu incap si alte firme pe canalizatiile lor cantra unei chirii si daca da fortati toti distribuitorii sa se conformeze

    1. Stefan spune

      De acord, nu e nevoie de alte santuri prin oras!

  9. marius spune

    Deocamdata este un proiect de „studiu de oportunitate” care probabil va costa niste bani ( un fel de studiu de fezabilitate) un fel de ” ce parere aveti- e bine sa fie bine ca sa nu fie rau?”.Normal ca toata lumea si ar dori cablurile pe sub pamant. Problema e cu ce costuri de la administratia locala si cu ce lucrari care sa strice carosabilul? E la mintea gainii ca trebuie inceput pe strazile pe care inca nu s au asfaltat si pe masura ce se vor degrada strazile abia facute sa se extinda si pe acestea in cativa ani. Trebuie un cap luminat care sta bine cu logica nu neaparat studiu de oportunitate. Si daca inteleg bine, este vorba de un potential investitor, un fel de parking care face lucrarile si incaseaza cascavalul. De ce nu scoate primaria la licitatie lucrarile si apoi incaseaza chirii de la operatorii de cablu, internet etc? Construim iarasi o telegondola pe bani publici si o administreaza altii cu mici donatii la bugetul local? Incepe deja sa cam scartaie.

  10. Buntu Avram spune

    Tekekom-ul râde înfundat ..

  11. Dorian Iacob spune

    domne, dupa ce se asfalteaza, va rog. ca sa mai luam niste bani din bugetul local, pentru o reasfaltare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate