Municipiul Piatra-Neamț are un nou muzeu
Astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ediţia a XXIII-a, a avut loc vernisarea expoziţiei permanente de la Curtea Domnească – Pivniţa II. Astfel, începând de sâmbătă, 21 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Curtea Domnească – Pivniţa II va putea fi vizitat, intrarea urmând să fie liberă. Evenimentul a fost deschis de către directorul Complexului Muzeal Județean dr. Dorin Nicola, primarul municipiului Piatra-Neamț – Dragoș Chitic, reprezentantul Consiliului Județean – Olimpia Adam și dr. Vasile Ciobanu – președintele Comisiei de Istorie a Orașelor din România.
„În timpul lucrărilor de realizare a Pieței Curtea Domnească s-a făcut această descoperire și poate a fost voința divină ca acest complex arhitectural să se îmbogățească cu încă un obiectiv turistic. Reprezintă un punct de atracție pentru pietreni și completează oferta turistică a acestei zone”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Câteva detalii despre noul obiectiv turistic au fost oferite de Silviu Ceauşu, arheolog la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț, care din 2014, din momentul descoperiri vestigiilor şi a ruinelor de la Beciul II, s-a ocupat de lucrarea de supraveghere arheologică.
„Proiectul de consolidare și restaurare a pivniței au presupus refacerea zidăriei, a bolților, precum și refacerea gârliciului (intrare strâmtă într-un beci) și vă pot spune că această pivniță datează din secolul al XVIII-lea. Totodată, pivnița suprapune altele două, mai vechi, prima din epoca lui Alexandru cel Bun, iar a doua din perioada lui Ștefan cel Mare și care au făcut parte, la un moment dat, din Ansamblul Curții Domnești”, a precizat arheologul Silviu Ceauşu.
La finalul evenimentului, Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, a lansat volumul Piatra-Neamț. Curtea Domnească. Rapoarte arheologice, lucrare care vine ca o încununare a eforturilor echipei conduse de doc. Gheorghe Dumitroaia în ceea ce privește reabilitarea Ansamblului Curtea Domnească din Piatra-Neamț. Doritorii vor putea achiziționa cartea, în cel mai scurt timp, de la standurile muzeale ale Complexului Muzeal Neamț.
Toate lucrarile executate sunt de foarte proasta calitate.
Orcine se uita mai atent la acest asa zis …muzeu poate sa-si dea seama ce lucrari in bataie de joc s-au executat.
Este inca un exemplu de hotie a la Pinalti cu firmele lui de casa…in acest caz IZOPOINT.
IZOPOINT-firma NO NAME care a avut monopolul la lucrarile Primariei.
Tot aceasta firma si-a batut joc de lucrarile de pe dealul COZLA.
Aceasta firma nu a fost executata PENTRU A SE RECUPERA PREJUDICIILE COLOSALE.
De ce?Sa ne spuna dl.Chitic….Ne spuneti dl.Chitic?
Nu ne asteptam la nici o exigenta din partea celor care au receptionat lucrarea deoarece faceau parte din echipa care a devalizat acest oras.