Municipiul Piatra-Neamț are un nou muzeu

1

Astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ediţia a XXIII-a, a avut loc vernisarea expoziţiei permanente de la Curtea Domnească – Pivniţa II. Astfel, începând de sâmbătă, 21 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Curtea Domnească – Pivniţa II va putea fi vizitat, intrarea urmând să fie liberă. Evenimentul a fost deschis de către directorul Complexului Muzeal Județean dr. Dorin Nicola, primarul municipiului Piatra-Neamț – Dragoș Chitic, reprezentantul Consiliului Județean – Olimpia Adam și dr. Vasile Ciobanu – președintele Comisiei de Istorie a Orașelor din România.
„În timpul lucrărilor de realizare a Pieței Curtea Domnească s-a făcut această descoperire și poate a fost voința divină ca acest complex arhitectural să se îmbogățească cu încă un obiectiv turistic. Reprezintă un punct de atracție pentru pietreni și completează oferta turistică a acestei zone”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Câteva detalii despre noul obiectiv turistic au fost oferite de Silviu Ceauşu, arheolog la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț, care din 2014, din momentul descoperiri vestigiilor şi a ruinelor de la Beciul II, s-a ocupat de lucrarea de supraveghere arheologică.

„Proiectul de consolidare și restaurare a pivniței au presupus refacerea zidăriei, a bolților, precum și refacerea gârliciului (intrare strâmtă într-un beci) și vă pot spune că această pivniță datează din secolul al XVIII-lea. Totodată, pivnița suprapune altele două, mai vechi, prima din epoca lui Alexandru cel Bun, iar a doua din perioada lui Ștefan cel Mare și care au făcut parte, la un moment dat, din Ansamblul Curții Domnești”, a precizat arheologul Silviu Ceauşu.

La finalul evenimentului, Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, a lansat volumul Piatra-Neamț. Curtea Domnească. Rapoarte arheologice, lucrare care vine ca o încununare a eforturilor echipei conduse de doc. Gheorghe Dumitroaia în ceea ce privește reabilitarea Ansamblului Curtea Domnească din Piatra-Neamț. Doritorii vor putea achiziționa cartea, în cel mai scurt timp, de la standurile muzeale ale Complexului Muzeal Neamț.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. FLORIN spune

    Toate lucrarile executate sunt de foarte proasta calitate.

    Orcine se uita mai atent la acest asa zis …muzeu poate sa-si dea seama ce lucrari in bataie de joc s-au executat.

    Este inca un exemplu de hotie a la Pinalti cu firmele lui de casa…in acest caz IZOPOINT.

    IZOPOINT-firma NO NAME care a avut monopolul la lucrarile Primariei.

    Tot aceasta firma si-a batut joc de lucrarile de pe dealul COZLA.

    Aceasta firma nu a fost executata PENTRU A SE RECUPERA PREJUDICIILE COLOSALE.

    De ce?Sa ne spuna dl.Chitic….Ne spuneti dl.Chitic?

    Nu ne asteptam la nici o exigenta din partea celor care au receptionat lucrarea deoarece faceau parte din echipa care a devalizat acest oras.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate