Dezbatere candidați primărie: problema animalelor comunitare

Întrebare: Cum vedeți rezolvarea problemei animalelor comunitare (câini, pisici)?

dragos-chiticDragoș Chitic, PNL

Numărul câinilor fără stăpân de pe străzile orașului Piatra Neamț a scăzut în ultimii ani, pe fondul activității curente de capturare și sterilizare, dar problema rămâne încă una sensibilă pentru comunitate. Estimăm că, în acest moment, pe străzile din municipiu există aproximativ 1000 – 1.500 de câini fără stăpân. Adăpostul actual, administrat de societatea consiliului local, amplasat pe strada D. Bolintineanu,  are o capacitate de 260 de câini. A fost deja emisă autorizația de construire și sunt alocate fondurile necesare pentru extinderea adăpostului actual, pe toată suprafața de 1.400 de metri pătrați din zonă, pe care se vor amenaja țarcuri, alei betonate, rigole de scurgere a apei, iluminat. Investiția va duce la o creștere semnificativă a posibilității de cazare a animalelor, față de posibilitățile actuale.

Capturarea cîinilor fără stăpân se face în acest moment, în Piatra Neamț, de echipaje specializate, dotate cu pistol cu tranchilizante, crose și cuști capcană, așa cum prevede legea. O capacitate mai mare a adăpostului va permite și o intensificare a activității de capturare a patrupedelor fără stăpân, care beneficiază de servicii de cazare, deparazitare, tratamente medicale. Am demarat discuții cu ONG-uri, cu asocații de profil și încercăm să încheiem un parteneriat inclusiv cu asociația medicilor veterinari din zonă, în vederea sterilizării tuturor animalelor.

Personal, propun o cale paşnică, nu un război declarat animalelor, oamenii trebuie să redescopere că, în spatele câinelui se ascunde un prieten, nu agresorul de la colţul blocului. Adăpostul are uşa deschisă pentru toţi cei care vor doresc să îngrijească sau să adopte un animal, fie doar şi pentru un week-end. Spiritul de voluntariat, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor, poate căpăta, astfel, substanţă. Adopția este promovată atât pe site-ul primăriei, cât și prin intermediul partenerilor noștri de la Asociația ”Prieten credincios”. Oricine adoptă un câine fără stăpân primește carnetul de sănătate al animalului, care este sterilizat și are cip implantat. Tinerii, persoanele vârstnice, care nu-și permit adopția definitivă, pot veni în orice zi la adăpost, să plimbe, să hrănească, să se joace cu un câine.

Andrei Ignat, independent

ignatandreiConsider  falsă problema animalelor comunitare. În acest caz, ar trebui aplicată legea și nu tergiversată rezolvarea problemei. Dacă s-ar fi procedat la identificarea și castrarea animalelor fără stăpân de la apariția cadrului legal, de atunci ar fi dispărut această problemă. Se pare însă că cei ce au gestionat aceste acțiuni au făcut-o de mântuială pentru a nu rămâne fără „obiectul muncii” care înseamnă bani pentru capturarea, cazarea și hrana acestor animale.

Cred că aș apela la serviciile private ale domnului Liviu Harbuz, cunoscut medic veterinar și iubitor de animale din capitală, plecat din Piatra-Neamț. Cred că încredințarea activităților de ecarisaj unei persoane private ar duce la o abordare mai responsabilă a acestei probleme și de ce nu ar fi mai „rentabilă” economic.

 Aurelia Simionică, PSRO

simionica-aurelia-1024x674– Suplimentarea capacității adăpostului existent.

– Dotarea cu echipamentele necesare.

– Respectarea legislației în domeniu.

– Relaționarea cu asociații de protecția animalelor și ofertare spre adopție.

– Informarea populației despre sistemul de lucru al adăpostului.

– Încurajarea populației pentru adopție.

– Sancționarea celor ce încurajează înmulțirea câinilor fără stăpân.

URMEAZĂ:

Următoarea întrebare este pentru candidații de pe locurile 1 de pe listele pentru Consiliul Județean Neamț și va fi transmisă pe adresele acestora de e-mail în cursul dimineții de vineri, 20 mai.

Întrebare: Ce soluții credeți că s-ar putea identifica în ceea ce privește problema numărului mare de copii abandonați în maternitățile din județul Neamț?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate