„Monstruoasa coaliție” dezechilibrează buna funcționare a Consiliului Local Piatra-Neamț. Haos la ședință

1

Instituția Prefectului Județului Neamț a comunicat Primăriei Municipiului Piatra Neamț în data de 25.02.2021, adresa nr. 5939/24.02.2021, având ca obiect executarea procedurii prealabile asupra HCL nr.334/21.12.2020 privind alegerea viceprimarului Alin-Ștefan Lehăduș, prin care solicită Primarului, Secretarului General și spre știința Consiliului Local, inițierea unui proiect de hotărâre pentru revocarea HCL nr.334/21.12.2020.

Secretarul municipiului Piatra-Neamț a comunicat în ședința de Consiliu Local Piatra-Neamț de astăzi, 25 februarie, faptul că, din punctul domniei sale de vedere, nu se poate revoca în Consiliul Local un act administrativ care produce deja efecte.

În motivarea demersului mai-sus menționat, se invocă încălcarea prevederilor Codului Administrativ art.152 alin. 2 și art. 204 alin. 2 și 3. Raportat la solicitarea Instituției Prefectului, considerăm că operațiunea de revocare a actului administrativ supus verificării, nu poate fi efectuată în condițiile cerute de Prefect, deoarece respectivul act administrativ a intrat în circuitul civil, acesta producându-și efectele de la data comunicării.

Instituția revocării actelor administrative este reglementată prin Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, respectiv art.1 alin.6, care prevede faptul că: ”actul administrativ pretins nelegal, nu mai poate fi revocat de către autoritatea publică emitentă, în situația în care actul a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”, spune secretarul municipiului.

Pe fondul divergențelor între viziunea Instituției Prefectului și viziunea municipalității, se va merge în instanță, în contencios administrativ, asta dacă nu va apărea un proiect de hotărâre din partea unor consilieri locali.

Cu privire la somația depusă de grupul de consilieri locali PSD, PMP și ALDE în cursul zilei de astăzi, prin care se solicită, de asemenea, inițierea unui proiect de hotărâre având ca obiect aceeași operațiune administrativă a revocării, apreciem că impedimentele legale privitoare la imposibilitatea revocării unor acte administrative intrate în circuitul civil sunt aplicabile și în această situație. În încheiere, având în vedere faptul că esența divergenței de opinie constă în modalitatea diferită de interpretare a unor texte de lege, considerăm că instanța este cea mai în măsură să se pronunțe și să tranșeze de o manieră obiectivă aspectele aflate în divergență. Punctul de vedere prezentat aparține Secretarului General al Municipiului și Primarului, iar în situația în care Consiliul Local nu împărtășește această opinie, în virtutea dreptului de inițiativă legislativă prevăzut în Codul Administrativ, poate iniția oricând proiecte de hotărâre având ca obiect aprobarea celor solicitate în somația depusă de grupul consilierilor locali.

Ca o clarificare legată de demisia consilierului local Liviu Harbuz din 21.12.2020, precizăm că mai există un document anexat demisiei, tot din 21.12.2020, prin care Liviu Harbuz solicită constatarea încetării mandatului său în termenul maxim legal prevăzut de Codul Administrativ pentru a avea timpul necesar să conteste la CEDO decizia ÎCCJ prin care este declarat incompatibil: „constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local sau de consilier județean, precum și vacantarea locului de consilier local sau de consilier județean se fac de către prefect prin ordin, în termen de maximum 30 de zile de la data înștiințării transmise prefectului de către autoritatea responsabilă de asigurarea integrității în exercitarea demnităților și funcțiilor publice și prevenirea corupției instituționale sau de către instanță, după caz.”

Chiar și așa… au trecut 30 de zile, iar domnul consilier Liviu Harbuz a fost prezent și astăzi, 25 februarie, la peste 60 de zile de la înregistrarea intenției de a demisiona din Consiliul Local.

Existând totuși dubii și divergențe legate de modul în care aceste hotărâri au fost sau nu adoptate conform legii, mai mulți consilieri locali au ales să boicoteze ședințele de Consiliu Local, motivând că aceștia nu doresc să riște să voteze în ședințe în mod ilegal.

„Consider că în acest moment Primăria este într-o situație destul de rea și nu cred că cetățenii municipiului Piatra-Neamț merită să fie duși într-o degringoladă în perioada următoare. Nu cred că este normal ca consilierii locali să fie obligați să voteze hotărâri ale consiliului local ilegale pentru că astăzi considerăm că votăm proiecte de HCL care nu sunt legale. De aceea grupul consilierilor PMP a decis să nu voteze procesul verbal al ședinței anterioare și în continuare vom boicota următoarele ședințe și proiecte puse pe ordinea de zi. Atât timp cât discutăm de o ilegalitate la alegerea viceprimarilor, nu putem accepta ca în ordinea de zi a ședinței de CL să vedem proiecte inițiate de viceprimari care nu sunt legitimi. Eu consider că cetățenii așteaptă de la CL altceva, și așteaptă o normalitate. În 2020 au fost partide și colegi care au solicitat să intrăm în normalitate. Îmi rezerv dreptul de a mă opri din a vota ilegalități în CL până la îndreptarea situației create de majoritatea actuală din CL. Vă rog să aplicați legea și să nu creați o nebuloasă în mintea cetățenilor. Eu nu voi vota niciun proiect al CL din această ședință.”, a declarat consilierul local PMP Bogdan Gavrilescu, fost viceprimar.

„Vorbesc în numele grupului de consilieri locali PSD și îmi exprim consternarea cu privire la disprețul manifestat de către domnul primar care continuă să sfideze legea. Mă refer la constatarea demisiei și vacantării locului de consilier local în ceea ce îl privește pe colegul nostru Liviu Harbuz aici prezent și astăzi în ședința de consiliu local. Vă rugăm să nu continuăm cu obrăznicia, să nu ne batem joc de oraș, de oameni și să nu acționați numai după bunul plac. Vă cer să explicați public jocurile pe care le faceți, să cereți scuze pietrenilor, pentru că de la preluarea mandatului Carabelea persistați în greșeală și asta a spus-o prefectul de Neamț în cadru oficial. Să ne respectăm jurământul față de cetățeni. Vă rog să nu lăsați acest oraș care are nevoie de atât de mult ajutor.”, a declarat consilierul local PSD, Florentina Moise.

Primarul Andrei Carabelea a precizat: „Mi se pare că boicotul și presiunea la care este supusă conducerea primăriei și felul în care membrii consiliului local astăzi tratează proiectele de dezvoltare ale orașului și funcționarea administrației locale arată niște slăbiciuni. Fac apel la decență și la colaborare. Vă rog, domnilor consilieri PSD și PMP, să încetați boicotul la funcționarea administrației locale. Ați mers prea departe și cred că este momentul să ne orientăm spre colaborare.”

Președintele comisiei juridice, de asemenea, a ales să boicoteze ședințele, plasând atribuțiile secretarului Iulian Curelaru și precizând că trebuie să se țină cont de recomandările Instituției Prefectului.

După o serie de discuții în contradictoriu între consilieri și multe microfonii, Liviu Harbuz a precizat: „Aș vrea de la început să clarificăm un aspect. Vorbim despre o informare în procedură prealabilă a prefectului. Nu există niciun ordin. Am un mesaj pentru domnul Bogdan Gavrilescu. Tot ce ați făcut astăzi a fost ca un fel de autodenunț. Ați votat ilegal în ultima ședință cu bună știință? Ați susținut o ilegalitate cu bună știință? Mai mult, am scris eu undeva că îmi dau demisia? Era o înștiințare privitoare la o intenție care era conformă. Ulterior am revenit și cu precizările de la art. 204 în care spuneam că îmi voi da demisia în cadrul procedurii prin care prefectul trebuia în 30 de zile să emită un ordin prin care să vacanteze postul, iar ulterior se vacanta prin HCL. Lucrurile sunt clare, nu aș vrea să inflamăm cetățenii. Ceea ce faceți astăzi nu are nicio legătură cu interesul cetățenilor. Vă doriți doar o administrație amputată care să nu aibă 2 viceprimari.”

Un consilier PSD a contestat ideea că ar fi fost vorba de o simplă înștiințare, argumentând că registratura a luat documentul drept demisie, fiind conceput un proiect de HCL în acest sens prin care se lua act de demisie.

Secretarul municipiului a mai precizat că a existat un precedent similar anul trecut cu o HCL privind taxele și impozitele locale pe care Instituția Prefectului a atacat-o în contencios administrativ, pierzând procesul și, drept urmare, hotărârea respectivă a rămas în vigoare. Secretarul a reiterat ideea că instanța e cea mai în măsură să rezolve acest conflict.

Rămâne în mod evident valabilă întrebarea: Dacă instanța de contencios administrativ după, poate, luni bune de proces, va decide că Instituția Prefectului are dreptate, care sunt consecințele asupra consilierilor locali care au votat niște HCL-uri ce nu au acoperire legală?

Cert este un singur lucru: situația în Consiliul Local va rămâne deosebit de tensionată, iar boicotul unor consilieri, din teama de a nu face vreo ilegalitate, spun ei, pe fondul unei stări de confuzie legată de modul în care e interpretat codul administrativ, nu va aduce niciun beneficiu cetățenilor municipiului Piatra-Neamț. Sperăm să se revină la gânduri mai bune în CL și prioritar să fie interesul cetățeanului, nu conflictele.

Mai precizăm că, în ciuda boicotului, proiectele de pe ordinea de zi a ședinței au fost adoptate de majoritatea aflată în exercițiu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Irimia ghe spune

    domnilor consilieri locali au trecut 4 luni de la ultimele alegeri locale, ati reusit sa va inpartiti scaunele cand credeti ca va mai apucati si de munca in interesul cetatenilor care v-au votat.
    nu vedem nici o hotarare de consiliu cu privire la curatenia acestui oras, la descongestionarea traficului in oras pe arterele principale, semaforizarea sa fie optimizata sa nu mai facec coada pana la Mc DONALDS, cand pleci de la semafor sa prinzi din nou rosu la cel de la BCR, apoi la Raifesen daca reusesti sa prinzi verde la cel de la spital prinzi sigur.Voi acesti consilieri locali platiti din banii publici voi pe unde circulati ? Domnul primar suneti ales, sunteti tanar, cetatenii asteapta rezultate, aveti prefect PDL ist, aveti majoritate in consiliul impreuna cu USR- isti, aveti guvern si parlament de partea dumneavoastra , ce motiv aveti sa nu va apucati sa munciti , sa faceti curatenie, sa toaletati copacii, sa pozitionati corect vizibil si regulamentar indicatoarele rutiere din oras,
    Ati facut sensul unic de la intersectia IM Ceahlau fara marcaje corespunzatoare , ati distrus acea zona cu fel si fel de cocoase care au disparut , astfaltul este plin de plombe sarite si denivelari.ATI DISTRUS ACEA ZONA.
    lLa podul peste apa canal si deasemeni la cel de la regiment aveti numai denivelari si gropi in astfalt
    La semaforul de la chimie aveti parcate masini care incurca prima banda ca si pe calea romanului inainte de primul sens giratoriu
    Dorim sa respectati transparenta asa cum ati promis in campania electorala si sa ne prezentati in presa ultimul RAPORT AL CURTII DE CONTURI,cu cer s-a gasit si masurile luate. Sper ca nu ati venit la conducerea primariei sa acoperiti fraudele facute de colegii d,vostra de la PDL in ultimii 12 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate