Instituția Prefectului Neamț consideră alegerea viceprimarului Lehăduș nelegală

0

Organizația PSD Piatra-Neamț a anunțat în luna ianuarie 2021, prin vocea președintelui Florentina Moise, că s-a depus o plângere cu privire la faptele care au avut loc în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 21 decembrie 2020. Plângerea are rolul de a solicita revocarea hotărârilor adoptate în ziua de 21 decembrie 2020, considerate a fi nelegale.

Președintele PSD Piatra-Neamț, Florentina Moise, a explicat faptul că pe ordinea de zi a ședinței era proiectul de încetare de drept a mandatului lui Liviu Harbuz, prin demisia depusă la registratura primăriei, cu număr de înregistrare.

În cadrul ședinței, organizația PSD Piatra-Neamț afirmă că primarul Andrei Carabelea a retras abuziv de pe ordinea de zi acest proiect după ce demisionarul Liviu Harbuz a participat la ședință, lucru care a permis, se pare, alegerea viceprimarului în persoana lui Alin Lehăduș de la PRO România.

Consilierii locali social democrați susțin că Liviu Harbuz, după înregistrarea demisiei, nu ar fi avut drept de vot în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 21 decembrie. De asemenea, tot în mod abuziv, susțin social-democrații, nu a fost acceptată demisia consilierului local Eduard Minuț anunțată în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Social democrații mai spun că prin proiectul 51 urma să se constate încetarea de drept, prin demisie, a mandatului consilierului local Harbuz Liviu și să se declare vacant acest loc.

Din punctul nostru de vedere, data încetării de drept a mandatului este data apariției evenimentului, data depunerii demisiei, în cazul nostru, 21.12.2020. După începerea ședinței și derularea parțială a ședinței de Consiliu Local, respectiv până la punctul 6 al ordinei de zi, s-a prezentat în ședință domnul Liviu Harbuz și a inițiat președintelui de ședință așa-zise clarificări privind demisia dumnealui. În urma acestor clarificări făcute de Liviu Harbuz, primarul a retras de pe ordinea de zi proiectul 51 și a permis domnului Harbuz să rămână în sală și să participe la procesul de votare a următoarelor 44 de proiecte. Considerăm că măsura primarului de retragere a proiectului nr. 51 a fost total abuzivă și ilegală din mai multe considerente pe care le-am sesizat atât prefectului județului Neamț, cât și prin plângerea penală pe care am făcut-o. (…) Deoarece proiectul a fost retras de pe ordinea de zi în mod abuziv și ilegal, domnul Minuț Eduard, colegul nostru, consilier local, și-a prezentat demisia în ședința online.”, a precizat Florentina Moise, președintele PSD Piatra-Neamț.

Instituția Prefectului Neamț a luat act de această plângere, motiv pentru care prefectul George Lazăr a făcut astăzi, 24 februarie, o serie de precizări în acest sens, în cadrul unei conferințe de presă.

„În ședința de Consiliu Local din 21 decembrie s-a ales prin vot secret un viceprimar. Față de hotărârea de Consiliu Local din 21 decembrie 2020, Instituția Prefectului județului Neamț a inițiat procedură prealabilă împotriva HCL-ului prin care s-a ales viceprimarul de la acea dată, având în vedere mai multe aspecte pe care o să vi le comunic pe scurt.

Ca și măsuri pentru intrarea în legalitate, Instituția Prefectului dispune inițierea unui proiect de hotărâre pentru revocarea actului administrativ supus verificării de legalitate cu termen prima ședință de consiliu local ordinară sau extraordinară organizată după primirea prezentei corespondențe cu informarea Instituției Prefectului  și cu consecințe sesizarea Instanței de Contencios Administrativ și Fiscal de către Instituția Prefectului Neamț dacă nu se va da curs procedurii prealabile pentru anularea actului.”, a declarat prefectului George Lazăr.

Potrivit analizei Instituției Prefectului Neamț, demisia lui Liviu Harbuz produce efecte odată cu înregistrarea la secretariatul UAT-ului și nu există noțiunea în codul administrativ OG 57/2019 de retragere a demisiei. Demisia lui Liviu Harbuz a fost înregistrată la secretariat și s-a făcut proiect de HCL de vacantare a mandatului. Mandatul încetează de drept prin demisie.

În ceea ce privește cele spuse în sesizare cu privire la demisia lui Minuț Eduard Robert, prefectul a precizat că doar demisia depusă în scris poate produce efecte juridice, prin înregistrarea la UAT. Demisia verbala în ședință nu poate produce efecte juridice decât de la data înregistrării în format fizic la UAT. Nici în acest caz nu putem vorbi de o retragere a demisiei, iar prevederile legale trebuie puse în aplicare.

Instituția Prefectului Neamț solicită Consiliului Local să intrepreteze legea asa cum scrie în codul administrativ. Dacă nu se vor respecta recomandările Instituției Prefectului, se va merge în instanță.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate