Județul Neamț, în pană de medici de familie

0

Lipsa medicilor de familie pare să fie resimțită și în județul Neamț. Numărul acestora s-a diminuat prin pensionare, deces sau așa cum s-a întâmplat în localitatea Icuşeşti, medicul de acolo s-a transferat la Roman.

Nadia Harpa, directorul general CAS Neamț, a precizat legat de acest subiect că nu sunt medici tineri care să preia aceste cabinete.

„Noi avem norme libere, cred că tinerii absolvenţi de medicină, cu specialitatea medicină de familie preferă centrele universitare sau mediul urban. Nu vin încă în zona rurală și de aici, apar aceste probleme, precum cea de la Icușesti.”, a declarat directorul general CAS Neamţ, Nadia Harpa.

Conform celor precizate de Nadia Harpa, stabilirea normelor se face în urma datelor primite de la Statistică. „Se calculează pe număr de locuitori, dar este irelevant, atât timp cât fiecare persoană poate opta pentru înscrierea la orice medic, la modul că o persoană din Icușești, ar putea fi înscrisă la un medic din Roman, Piatra-Neamț, de oriunde. De aceea și la noi apar fiind norme libere. Într-adevăr, sunt comune care au sate răsfirate, cu puțini locuitori, și atunci, clar, există un singur medic. Nu sunt încă probleme, la modul că nu există persoane care să nu fie asigurate, care să nu beneficieze de un medic de familie.”, a declarat Nadia Harpa

Directorul Nadia Harpa a mai menționat că la Icușești există un medic, chiar dacă celălalt a plecat la Roman. Cel care a rămas în comună acoperă urgențele, însă le este greu asiguraților să se deplaseze, din cauza distanței mari.

Legat de acest subiect, câteva precizări a făcut și prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu : „Cazul punctual de la Icușești: cabinetul medical, ca și locație, a fost vândut, conform legii, acum 20 de ani, acelui medic care a plecat, când s-a început reforma în sistemul asigurărilor sociale de sănătate,
pentru că asa spunea legea, avea drept de preempţiune, a luat cabinetul medical, iar ulterior, dacă medicul dorește să se transfere în altă parte, cumpărând un alt praxis, poate face acest lucru.”

De asemenea, prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu, a subliniat că cea mai bună soluție, la momentul de față, este să se revină la o variantă mai veche: reînființare punctelor de lucru.

Medicul care a plecat de la Icușești, ar fi putut, dacă prevedea legea, să își lase un punct de lucru acolo, cu pacienții pe care îi avea înscriși pe listă, și să vină măcar o dată pe săptămână să acorde asistență medicală. Asta ar fi soluția.”, a punctat prefectul Daniela Soroceanu.

Totodată, Daniela Soroceanu a mai declarat că medicii de familie pot fi atrași în mediul rural, prin diverse stimulente, dar și printr-un bun management al primarului din acea zonă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate