Haosul legii 351/2022: Pensionari din Neamț puși pe drumuri, instituții blocate în dosar cu șină. Cazul ArcelorMittal Roman

1
Colaj cu fosta fabrică de țevi, Petrotub Roman – Sursa captură

La 1 ianuarie 2023 au intrat în vigoare prevederile legii nr. 351/2022 care include noi locuri de muncă pe lista celor din condiții speciale. Această lege ar trebui să facă dreptate pentru câteva sute de oameni care au lucrat în trefilare (producția de țevi) la ArcelorMittal Roman – Neamț, fostul Petrotub, prin beneficii suplimentare în ceea ce privește pensia: se pot pensiona mai repede, iar perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care angajații au avut activitate în locuri de muncă încadrate în grupa I, este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă. Prevederile legii pot fi consultate aici – click.

Legea menționează posibilitatea de recalculare a drepturilor printr-o solicitare făcută la casele de pensii. Întrucât se pare că nu există niște norme coerente de aplicare, câteva persoane din Neamț care au lucrat la ArcelorMittal, interesate să beneficieze de prevederile legii nr. 351/2022, au înțeles că trebuie să depună la Casa de Pensii Neamț o simplă cerere de recalculare. Din informațiile pe care le-am primit, am înțeles că aceeași Casă de Pensii Neamț i-a chemat pe oameni să își ia cererile înapoi și le-a comunicat, verbal, să vină cu o adeverință de la angajator care să confirme că au lucrat la ArcelorMittal în trefilare. Evident, acest lucru a creat confuzie și nemulțumire în rândul pensionarilor care spun că au deja aceste documente doveditoare pentru grupa I de muncă în dosarul de pensie și că, prin urmare, o nouă adeverință este redundantă. Nu am văzut aceste dosare, însă nu credem că au motive să mintă, deci îi credem pe cuvânt.

Ce ne-a spus Casa de Pensii Neamț: „Din verificare se constată că până la aceeastă dată sunt înregistrate 12 cereri de recalculare a drepturilor de pensie în sensul aplicării dispozițiilor Legii 351/2022, din care 2 cereri sunt înregistrate în a doua jumătate a lunii decembrie 2022. Precizăm că nici una din cererile înregistrate, nu este însoțită de adeverința privind recunoașterea stagiilor în condiții speciale de muncă, solicitanții cererilor depuse în cursul lunii ianuarie 2023 fiind informați verbal despre condițiile impuse de lege privind condițiile de recalculare (completare cu adeverință).”

Întrucât legea 351/2022 nu vorbește despre nicio adeverință, am încercat să aflăm mai multe informații despre ce adeverințe cere Casa de Pensii Neamț. Într-un răspuns foarte amplu și tehnic pe care îl puteți citi integral aici – click, Casa de Pensii Neamț menționează la un moment dat că „Potrivit dispozițiilor alin. 4 al art.123 din HG nr.257/2011, dovedirea condiţiilor speciale de muncă se face cu carnetul de muncă, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976, şi cu adeverinţe eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de instituţia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverinţei este prevăzut în anexa nr. 12 din HG nr.257/2011 (Normele de aplicare a dispozițiilor Legii 263/2010).”

Atât cât ne-am priceput să descifrăm din legile stufoase ale pensiilor, făcute parcă intenționat ca nimeni să nu înțeleagă nimic și oamenii să se lase păgubași ca să nu își mai ceară drepturile, am constatat că adeverința indicată la anexa nr. 12 din HG 257/2011 totuși nu pare să facă obiectul activității de trefilare la ArcelorMittal, deoarece în anexele 2 și 3 ale legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, nu am identificat nici activitatea de trefilare, nici societatea ArcelorMittal.

Am întrebat, mai departe, la Ministerul Muncii, ce documente sunt cerute pentru ca pensionarii să poată beneficia de prevederile legii 351/2022. Răspunsul, la fel de tehnic și vast, poate fi citit integral aici – click. Ministerul ne spune că, în contextul intrării în vigoare a legii 351/2022, Casa Națională de Pensii Publice a făcut/propus un NOU model de adeverințe(!):

„Adeverința cuprinde toate elementele necesare aplicării Legii nr. 351/2022, în contextul în care casele teritoriale de pensii nu au competențe privind identificarea cu exactitate a locurilor de muncă la care au desfășurat activitatea persoanele îndreptățite care fac obiectul legii. Modelul de adeverință propus în aplicarea Legii nr. 351/2022 nu numai că asigură eficiență în operațiunile pe care le implică aplicarea ei, persoana îndreptățită putând face astfel dovada că prevederile legii îi sunt aplicabile printr-o singură adeverință ce cuprinde toate elementele necesare, dar și transparență și legalitate, în sensul că se menționează clar și fără echivoc locul de muncă ce face obiectul Legii nr. 351/2022, pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie. Modelul adeverințelor este prezentat în Anexele nr. 1-3 la Nota nr. A1683/IP17/10.01.2023 privind aplicarea unitară a prevederilor Legii nr. 351/12.12.2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010, fiind transmise de CNPP caselor teritoriale de pensii.”

Așadar, legea 351/2022 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Legea vorbește despre o simplă cerere/solicitare de recalculare. Casa Națională de Pensii abia pe 10 ianuarie 2023 trimite un nou model de adeverințe caselor teritoriale de pensii. Precizăm că ministerul NU ne-a pus la dispoziție aceste modele de adeverințe. Cu greu, am găsit modelul acestora pe site-ul Casei de Pensii Bihor și, ulterior, le-am identificat și la Casa de Pensii Teleorman, precum și la Iași.

Pe scurt, parlamentarii care au inițiat și votat legea 351/2022 motivând că vin în sprijinul oamenilor care au lucrat în condiții speciale de muncă fie au scris legea prost și interpretabil, fie au pierdut din vedere birocrația din Casele de Pensii care argumentează că ele nu își asumă să facă recalculări fără documente foarte clare din care să reiasă locurile de muncă și perioada în care s-a lucrat în condiții speciale.

Pentru un nespecialist, legea pensiilor este aproape imposibil de înțeles. Specialiștii pe care i-am consultat ne-au spus, pe scurt, că până la urmă beneficiarii legii 351/2022 nu scapă de completarea acestor adeverințe. Angajatorii sau deținătorii de arhive sunt obligați de lege să le pună oamenilor la dispoziție aceste adeverințe completate, iar în anumite situații, dacă procesul devine complicat, se poate cere și sprijinul ITM pentru intermediere. Dacă se dorește câștigarea drepturilor prin tribunale, atunci cea mai bună soluție ar fi un proces colectiv.

Dacă am avea legi și proceduri coerente, nu ar trebui să se ajungă, însă, în instanță. Din păcate, din ceea ce am reușit să înțelegem după consultarea Casei de Pensii Neamț, Ministerului Muncii și a doi specialiști în Drept, legea 351/2022 seamănă foarte mult cu zicala „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. S-a mediatizat faptul că în sfârșit se face dreptate pentru cei care au avut locuri de muncă în condiții speciale la ArcelorMittal Roman, oamenii chiar au crezut, dar dreptatea aceasta înseamnă de fapt o mulțime de drumuri, interacțiuni cu funcționari care nu prea știu să comunice, pierdere de timp pe la angajator sau deținătorii de arhive și, pentru cei care aleg această cale, onorarii substanțiale pentru avocații care îi reprezintă la procese în instanțele de judecată.

Acestea fiind spuse, poate că Ministerul, Parlamentul, Casele de Pensii și cine mai ia decizii în această țară reconsideră ideea cu anexa la anexă din dosarul cu șină și se vor găsi niște soluții mai simple pentru persoanele vârstnice și vulnerabile care au construit țara aceasta în condiții de muncă ce le-au distrus sănătatea. Ei nu beneficiază de pensii speciale, ci de adeverințe „speciale” pe lângă alte zeci de hârtii care se modifică periodic și pentru care la vârste înaintate trebuie să umble pe la foștii angajatori sau să sape după arhive și să se umilească pe la uși pentru o hârtie.

În cazul în care statul va ieși din amorțire și va oferi noi precizări cu privire la posibile norme simplificate de aplicare a legii 351/2022, vom reveni pe subiect. Până atunci, mai jos aveți modelul adeverinței pe care l-am găsit într-un colț obscur pe internet și care se aplică, spune Ministerul Muncii, angajaților care au lucrat în trefilare la ArcelorMittal Roman, Neamț.

Ca o notă suplimentară, în subsolul noului model de adeverințe scrie ”Se va completa doar în situația în care la dosarul de pensie nu există documente eliberate conform legii privind încadrarea în grupa I de muncă” (!) Într-o logică elementară, deși nu se înțelege dacă se referă doar la punctul 3 al adeverinței sau la adeverința în sine, cei care au aceste documente doveditoare de grupa I de muncă ar trebui să fie scutiți de plimbări inutile pe la ArcelorMittal.

Ziar-de-Piatra-Neamt_15_CJP-Neamt_27.01.2023

raspuns-aplic.-dispozitii-Legea-351-ziarul_p_neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. ippv.romania spune

    03.02.2023. Doamnelor pensionare, Domnilor pensionari,

    §A] Pensionarii romani vulnerabili sunt foarte vulnerabili în România, în particular, și în UE, în general.

    §B] Caut persoane cu propuneri scrise pentru initiativa Partidul Pensionarilor Vulnerabili din Romania.

    Varsta minima: 65 ani pentru domni sau 63 de ani pentru doamne.

    Pensia maxima: 2500/2600/2700 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate