Haos în Primăria Ţibucani şi bani publici tocaţi pe ”minuni”

0

Comuna Ţibucani Neamţ, compusă din trei sate (Davideni, Ţibucani şi Ţibucanii de Jos) ce numără aproximativ 3.800 de suflete este condusă de Ioan Sîrbu, unul dintre cei mai controversaţi primari ai judeţului. Medic de profesie şi primar de vreo 10 ani (al treilea mandat) Ioan Sîrbu, se remarcă printr-o atitudine despotică, trăsătură ce-i este atribuită de către consilierul Vasile Manole şi secretarul comunei Coca Ambrosă. Imaginea primarului Ioan Sîrbu, s-a şifonat de-a lungul anilor, atît în ochii consilierilor locali, cât şi a oamenilor din comună din cauza incompatibilităţiilor dintre funcţiile pe care le deține şi a conflictelor de interese în care este implicat. Palmaresul de ilegalităţi ale edilului din comuna Ţibucani este destul de bogat, iar fiecare mișmaș făcut necesită o atenţie aparte şi un mic studiu de caz. Aşadar, vă invit să urmăriţi cum „poruncile” date de primar sunt mai presus chiar şi de legile ţării.

Ultima demonstrație de putere absolută trecută în palmares și-a etalat-o vinerea trecută, pe data de 6 iunie când a convocat o ședință de îndată a Consiliului Local Țibucani pentru a supune abrobării un proiect ce fusese respins cu doar o zi înainte, adică joi, pe 5 iunie în cadrul ședinței ordinare a CL. Revoltați, consilierii locali spun că în ultimele două luni, ședințele ordinare nu s-au ținut așa cum este normal și legal, din motive știute doar de primar. Așezați la masa discuțiilor, aleșii din Țibucani s-au văzut obligați să revoteze proiectul de alimentare cu apă și canalizare care, deși inițiat din 2007 cu scopul de a obține fonduri europene pentru realizarea lui, acesta nu a reușit să atragă nici măcar fonduri guvernamentale. Primarul, susținut de viceprimar si câțiva consilieri locali, nu s-a lăsat intimidat și nici nu a abandonat ideea ca toți sătenii să beneficieze de apă și canal. Intenția ar putea părea dintre cele mai bune, însă un astfel de proiect de anvergură este extrem de costisitor în cazul în care nu te bazezi pe fonduri substanțiale sigure, fie ele europene sau guvernamentale. Nemulțumirile consilierilor vin de la faptul că, pentru studiile de fezabilitate ale proiectului ce vizează aducțiune de apă și canalizare pe toată suprafața comunei s-au cheltuit extrem de mulți bani din bugetul local în cei 7 ani de la inițiere, iar acum primarul vrea să mai cheltuiască alte 5 miliarde de lei vechi pe documentația tehnică, asta în condițiile în care banii din venituri la bugetul local pe 1 an de zile nu depășesc suma de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Încă un motiv de revoltă în rândul aleșilor se trage de la costul unui proiect tehnic care în mod normal ar fi de 4,8 miliarde lei noi și în niciun caz 5 miliarde de lei vechi. De asemenea, legalitatea ședinței de îndată convocată de primar pentru a dezbate un proiect deja respins de pe ordinea zilei precedente este pusă la îndoială.

Printre altele, într-o ședință de îndată anterioară, același primar a reușit să-i convingă pe cei mai mulți dintre consilieri să aprobe cofinanțarea noilor sale proiecte cu bani din bugetul local în valoare de 150 de mii de euro!!?

Un alt subiect interesant este legat de un conflict care durează de ani buni între primarul Ioan Sîrbu și secretarul comunei Coca Ambrosă pe fondul lipsei de respect. Se pare că, primarul din Țibucani nu a renunțat niciodată la calitatea sa de medic din dragoste pentru profesie… și un ban în plus, chiar dacă pe timpul mandatului îi este interzisă exercitarea profesiei. În plus, cu actele doveditoare în mână Coca Ambrosă îl acuză pe primar că a încheiat contracte de furnizare de servicii medicale în asistență medicală primară în anul 2013. Însă, cea mai interesantă parte a poveștii cu iz penal, constă în consultațiile medicale oferite pacienților în biroul primarului în timpul programului. Acuzațiile merg mai departe și dezvăluie faptul că primarul Ioan Sîrbu a fost până săptămâna trecută și vicepreședinte al Consiliului de Administrație al școlii.

Pentru a trece în revistă proiectele propuse de Ioan Sîrbu, pe parcursul celor trei mandate obținute în fruntea Primăriei Țibucani, majoritatea începute și nefinalizate sau inutile, consilierul Vasile Manole a ținut să prezinte investițiile făcute pentru dezvoltarea comunei și mai ales să specifice sumele exorbitante cheltuite din banii publici, reamintind că Țibucani nu accesat niciun euro din fondurile puse la dispozitie pentru dezvoltarea locală.

Un pod construit în vreo 8 ani de zile și care a înghițit peste 10 miliarde de lei vechi aduce mai mult necaz sătenilor decît bucurie. Din cauza construcției proiectată greșit, în timpul ploilor apele distrug de fiecare dată grădina unui localnic. Un adevărat monument de beton care deservește doar câteva case și pe care în loc să le protejeze le inundă.

9 hectare de islaz transformat în tren arabil au fost concesionate de către primar contabilei Găuca și altor prieteni, iar la marginea acestora se construiește un drum de circa 3 km, care duce în pădure, mai exact la Schitul Țibucani.

O punte făcută din două scînduri și patru bare de metal a costat 70 de milioane de lei vechi, iar pentru niște reparații în urma unui puhoi de apă, primarul a cerut consilierilor să aprobe din buget suma de 90 de milioane de lei vechi. În mod real, materiale pentru contruirea unei astfel de punți ar costa în jur de 10 milioane de lei vechi, iar manopera cel mult 3 milioane.

Un teren de fotbal în comună era „absolut necesar” pentru locuitori, majoritatea trecuți și de a doua tinerețe. Lucrările începute de prin 2006 au costat în jur de 7 miliarde de lei vechi, dar cine știe cât va ajunge să coste valoarea totală a proiectului când acesta va fi finalizat.

Proiectul cu titlul „Reparații capitale fântână” propus de primar a primit în urma unei rectificări bugetare 200 de milioane de lei vechi pentru refacerea unei fântâni aflate la marginea satului Davideni, la ieșire din localitate și care, pe deasupra, se află pe un teren proprietate privată.

Pentru a vedea cu ochii dumneavoastră „minunile” de la Țibucani, vă stau la dispoziție și materiale video.

Viorela Gherasim



whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate