Flavia Pascal (Colegiul Național Petru Rareș), la un atelier online cu mentori STEM din întreaga lume

0

In perioada 12-14 octombrie s-a desfasurat in format online NEA-NDF International Mentoring Workshop in Science, Engineering and Decommissioning, un eveniment organizat de Agentia Energiei Nucleare (Nuclear Energy Agency) si Agentia pentru Facilitarea Compensarii Daunelor Nucleare (Nuclear Damage Compensation and Decommissioning Facilitation Corporation), infiintata la scurt timp după criza de la Fukushima, cel mai grav dezastru nuclear de la Cernobîl. Atelierul s-a dovedit a avea succes in a inspira publicul tanar feminin prin interacțiuni personale cu modele feminine de succes. Pe lângă evidentierea multor oportunități disponibile în domeniul energiei nucleare, temele abordate au fost menite sa motiveze studenții să urmeze studii și cariere în STEM și să depășească barierele interne și externe cu care se pot confrunta pe parcurs.

Pe langa mentori din toata lumea, au mai participat 18 eleve de liceu din Japonia, in special din Fukushima, Japonia, tinere pregătite ca in anii urmatori să aducă contribuții semnificative la reabilitarea instalației nucleare și revitalizarea socioeconomică a regiunii.

Din Romania, au participat 6 eleve, printre care si Flavia Pascal de la Colegiul National „Petru Rares”, Piatra Neamt.

Elevii au fost impartiti in grupe restranse, iar pe parcursul mai multor sesiuni, au avut ocazia sa poarte discutii cu mentorii de anul acesta, printre care se numara DANA NICULAE, Head of the Radiopharmaceutical Research Centre, Horia Hulubei National Institute of Physics and Nuclear Engineering, Romania; HILDEGARDE VANDENHOVE, Director of the Institute for Environment Health and Safety, Belgian Nuclear Research Centre, Belgium; DIANE CAMERON, Head of the Nuclear Technology Development and Economics Division, Nuclear Energy Agency; NARIE SASAKI, Associate Professor, Institute for Human Life Innovation, Ochanomizu University, Japan; MISAKI IWABUCHI, member of fuel debris retrieval project, Tokyo Electric Power Company, Japan. Printre invitatii speciali au fost si NINA CROMNIER, Director General, Swedish Radiation Safety Authority (SSM) si MIYOKO O. WATANABE, Japan Science and Technology Agency (JST).

La finalul evenimentului, fiecare elev participant a avut ocazia sa-si rezume experienta acumulata pe parcursul celor 3 zile.

Flavia a mentionat „Cred că mentorii ne-au oferit cele mai bune răspunsuri la preocupările noastre și ne-au ridicat încrederea în noi. Personal, acest atelier a venit ca o mână de ajutor in a-mi infrunta anxietatea nesănătoasa de a fi o tanara interesată de știință. Pot spune ca am devenit mai conștienta de dificultățile cu care se confruntă femeile în zilele noastre in domeniile STEM (in Japonia rata de interes feminin in stiinta este chiar alarmanta raportata la potentialul enorm profesional). Sper ca, într-o bună zi, voi fi si eu atat de împlinită încât va fi rândul meu să particip cu plăcere și motivație la aceste tipuri de evenimente și să împărtășesc experiența mea valoroasă așa cum au făcut mentorii noștri în ultimele zile.”

Organizatorii evenimentului au mentionat ca este posibil ca anul viitor sa se organizeze o noua editie a acestui workshop in format fizic si in Romania, un prilej deosebit pentru colaborare internationala si promovarea domeniilor STEM printre tinerele femei si nu numai.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate