Fenomene naturale fascinante care se petrec pe Pământ

0

Despre cele mai multe dintre ele avem prea puține cunoștințe, mai ales că originea lor pare tot atât de neverosimilă precum formele în care aleg să se manifeste. Iată mai jos o scurtă descriere:

STALACTITELE DE GHEAȚĂ (foto: ripleys.com)

Stalactitele de gheaţă sunt echivalentul subacvatic al țurțurilor.

Se formează sub gheaţă, atunci când un flux de apă extrem de rece și cu salinitate ridicată se scurge din ghețari și intră în contact cu apa oceanică.

FULGERELE VULCANICE (foto: Discovery Channel)

Fulgerul vulcanic este o descărcare electrică cauzată de o erupție vulcanică. Cenușa și piroclasticele aruncate de vulcan sunt neutre, adică nu au încărcătură electrică, așa că nu pot genera singuri fulgere. Cu toate acestea, frecarea dintre materialele vulcanice din medii ostile poate duce la eliberarea de ioni în coloana vulcanică, producând aceste fenomene impresionante. Separarea sarcinilor pozitive și negative creează o diferență mare de potențial, care provoacă descărcarea.

SPIRIDUȘII/COSMIC ELVES (foto: reddit)

Aceste forme pline de culoare sunt fenomene naturale ce apar ca rezultat al descărcărilor electrice din atmosferă.

„CURCUBEUL DE FOC” (foto: zmescience.com)

În relitate, contrar denumirii nu este vorba despre un curcubeu. Denumirea corectă este cea de este arc circumorizontal și este un fenomen optic format prin refracția luminii soarelui (sau a luminii lunii) pe cristalele de gheață din norii cirrus (n.red:  sunt un gen de nori de altitudine mare separați cu aspect fibros în formă de filamente, bancuri sau benzi albe).

CIRCUBEUL ALB (foto: Dailymail)

Surprinzător, acesta nu se formează după ploaie, ci este un fenomen natural care apare atunci când este ceață.

Condensul reflectă puțină lumină și, drept urmare, culorile curcubeului sunt foarte slabe – spre alb, nicidecum atât de vii, precum cele ale unui curcubeu normal.

TORNADELE DE FOC (foto: nationalgeographic.com)

Sunt evenimente rare de tornade atmosferice. Ele sunt, de asemenea, denumite „tornade pirogenetice”, ceea ce se referă la modul în care sunt formate.

Practic, sunt vârtejuri de flăcări. Au loc atunci atunci când vânturi violente întâlnesc fronturi de aer foarte fierbinte.

FULGERELE „CATATUMBO” (foto: mybestplace.com)

La gura de vărsare a râului Catatumbo, în Venezuela, iau naștere formațiuni noroase unice în lume, care generează un spectacol foarte rar, cunoscut drept „fulgerele Catatumbo”.

Astfel de furtuni sunt fenomene naturale care pot avea loc chiar și timp de 160 de nopți pe an, pot dura până la 10 ore pe zi și pot înregistra 280 de fulgere pe oră.

NORUL „MORNING GLORY” (foto: wikipedia.com)

Norul Morning Glory este un fenomen meteorologic rar constând dintr-un val solitar atmosferic de nivel scăzut și nor asociat, observat ocazional în diferite locații din lume. Unda apare adesea ca o serie de valuri ordonate în amplitudine care formează benzi de nori sub formă de rulouri.

NORII LENTICULARI (foto: Taringa)

Norii lenticulari sunt structuri care iau forma unor lentile și apar atunci când volume mari de aer trec peste culmi muntoase, iar apoi se așază multistratificat.

Datorită formelor ciudate pe care le au, acești nori sunt de multe ori confundați cu OZN-uri.

FLORILE DE GHEAȚĂ (foto: ipm.missouri.edu)

Aceste „flori” trecătoare sunt de fapt straturi de cristale de gheață care se formează atunci când umiditatea din anumite plante erbacee îngheață și despart tulpinile pe verticală.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate