Elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț, în contact cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională

1

Elevii de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț vor face istorie în acest an, deoarece au fost selectați printre cei care vor avea contact telebridge cu Stația Spațială Internațională (ISS).

Contactul EU#404 este o oportunitate „o dată în viață” și face parte din programul ARISS, care va permite să se ia legatura cu astronautul italian Paulo Nespoli în timp ce el orbitează în jurul Pământului, pe ISS”

Conectarea școlii din România se va face joi, 26 octombrie 2017, prin intermediul școlii Glanmire Community College din Cork,Irlanda, când echipajul ISS, în timpul expediției 52 și 53, va călători cu o viteza de 27.600 km / h și timp de 6 până la 12 minute vor trece direct peste Irlanda.

„Pentru buna desfășurare a evenimentului, am luat legatura cu d-l Paisa Gheorghe, director executiv la DJST Neamț și un radioamator renumit și pasionat, care a sprijinit echipa noastră cu experiența sa în conectarea cu ISS.”, au precizat cei implicați în proiect.

Profesorii coordonatori ai activității sunt Nadia Cîrcu și Mariana Frenți.

Pentru a realiza acest contact radio în timp real, care utilizează echipamente de radioamatori pentru a transmite un semnal de vizibilitate către ISS, școlile vor înființa o stație radio temporară care va include o antenă, două sisteme radio și o linie de back-up deturnată prin Belgia sau Italia, incluzând interferențe la nivel local, ceea ce va permite elevilor să vorbească direct cu Nespoli în timpul unei pauze de la îndatoririle și experimentele de la bordul ISS.

ARISS este un grup voluntar global care a format un program de utilizare a echipamentelor radio la bordul ISS ca un canal pentru educarea școlilor din întreaga lume cu privire la activitatea programului spațial internațional, viața la bordul ISS, expedițiile pe care astronauții le întreprind. Acesta este un program extrem de competitiv care primește mii de aplicații de la școli din întreaga lume și permite selecția pentru a face contactul cu spațiul cu șase sau 12 luni mai târziu. Școlile din țara de origine a astronauților dintr-o anumită expediție, care în acest caz este italianul Paulo Nespoli, primesc 70% din numărul limitat al acestor evenimente de contact pe an, iar pentru țări precum România este extrem de dificil de participat.

Colegiul Național „Calistrat Hogaș” a aplicat pentru prima oară pentru acest program uimitor de știință și a fost ales în acest an datorită calității propunerii de aplicare a educației spatiale, care își va dovedi curând utilitatea. Planul de educație spațială propus de CNCH, care a separat aplicația lor  de celelalte concurente, a fost integrat în curriculum-ul elevilor printr-un opțional de astronomie STELLARIA și a fost pus în aplicare în pregătirea pentru lansarea evenimentului. Elevii care vor avea oportunitatea de a adresa întrebări astronautului de serviciu sunt: Raluca Maria Ghilea, Andreea Vrabie, Tudor Covaci, Vlad Gubendreanu, Andi Enache, Alexandru Zaharia si Theodor Nichifor,  care va fi prezentatorul activității și va stabili contactul cu școala din Irlanda. Întrebările vor fi legate de viața în spațiu, despre cum se adaptează astronauții acolo și despre impresiile unui astronaut care zboară în spațiu.

Acest eveniment va fi o experiență specială pentru toți elevii implicați și va trezi interesul pentru fizică și astronomie, științele spațiale, inginerie spațială, ținând cont că rolul acestora asupra societății este unul enorm, aceste științe fiind vântul mișcător, motorul societății contemporane, orice descoperire, orice invenție implicând cunoștințe în aceste științe.

„CNCH a fost o opțiune excepțională datorită participării școlii noastre la diferite programe spațiale susținute de NASA care promovează învățarea pe bază de anchetă și colaborare cum ar fi: Space Camp, Sally Ride EarthKAM și Orion Quest.”,  au declarat profesorii coordonatori ai activității,  Nadia Cîrcu și Mariana Frenți.

Sally Ride EarthKAM este un program educațional NASA, promovat de profesori și studenți de la Universitatea din HUNTSVILLE, Alabama, USA, care permite elevilor, profesorilor și publicului să învețe despre Pământ din perspectiva unică a spațiului și presupune implicarea elevilor noștri alături de elevi din întreaga lume în trei misiuni de recuperare de imagini de la Stația Spațială Internațională cu locații specifice de pe Pământ.

„Orion quest” este un program de educație pe Internet pentru elevii de liceu, care utilizează cercetarea actuală a NASA pentru a ajuta elevii să exceleze în matematică și știință prin participarea lor activă la cercetarea bazată pe activitatea în spațiu și a inspira următoarea generație de exploratori și cercetători. Programul este oferit elevilor din USA, Canada, Malaezia, Nigeria și România, colegiul nostru fiind singura școala participantă la proiect. Elevii participă la diferite cercetări bazate pe misiunile care se desfasoara pe Stația Spațiala Internațională, cum ar fi: „STEM On Station” pentru dezvoltarea celulelor STEM, creșterea plantelor în spațiu, comportamentul microbilor în spațiu, foarte utile elevilor care vor sa urmeze medicina de performanță.

„Considerăm că o astfel de diversitate de subiecte permite cel mai mare număr de oportunități de a capta imaginația și creativitatea elevilor. Suntem încântați să continuăm să fugim în sfera științei, cu un întreg spectru de mini evenimente și proiecte minunate în pregătirea pentru contactul real cu spațiul. ”, au conchis cei doi profesori coordonatori.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Aurelian Pulpea spune

    Este un liceu de frunte cu profesori ADEVARATZI ,INCA DE MULTA VREME.Bravo!oameni ai viitorului!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate