Universul Maiei: Mărturisirea directorului Oniciuc de la „Petru Rareș”

0

Evenimentele de forță, întâlnirile spectaculoase și sensibile sunt în buna tradiție a Colegiului Național „Petru Rareș”. Nu de puține ori, acțiunile memorabile s-au născut din inițiativa elevilor. Mulți n-or să creadă, dar se întâmplau și înainte de Revoluția din Decembrie 1989. Pentru că rareșiștii erau unici. Unic era și Teatrul Tineretului. Valuri de promoții au fost marcate de dependența de teatru. Unele prietenii vechi și străvechi continuă în Împărăția Cerului.


Premiera cu Universul Maiei, conferința de mâine, de la ora 10:30, susținută de Maia Morgenstern, un unicat devenit definiție pentru ce înseamnă actriță de teatru și film, înseamnă și concretizarea unui proiect amânat de ceva ani. Probabil că așa a fost scris, ca lansarea genericului Conferințe Rareșiste să se producă acum.


Decizia cu dorință fermă în spate îi revine directorului colegiului, profesorul Grigoruță Oniciuc (foto). Vorba unui rareșist mai cârcotaș, a privit prin lunetele lui și a nimerit Steaua potrivită.
Aceste conferințe, mărturisește profesorul Oniciuc, nu vor aduce elevilor numai evenimentul în sine, ci le vor oferi și posbilitatea să își aleagă singuri un drum care să presupună informații venite de la personalități ale lumii culturale, științifice, academice a țării. Strict în dreptul Maiei și al premierei, a spus următoarele: „Sincer, eu am o listă de personalități din mai multe domenii de activitate. În momentul în care sunt în zonă și aflu – prin cunoștințe, prin absolvenți ai Rareșului – că ar fi posbil să contactez respectivele persoane, o fac fără niciun fel de problemă. Însă, Maia Morgenstern este una dintre cele mai bune actrițe ale țării noastre, dacă nu cea mai bună, care a făcut și stagiatura la Teatrul Tineretului, teatru care a fost multă vreme un focar de cultură și de inovație în arta teatrală. Sunt onorat de bucuria acordată de doamna Morgenstern”.
Mărturisirea directorului nu e gata. Fiindcă a adăugat următoarele: „Noi avem copii în Rareș care, chiar dacă termină mate-info, dau admitere la teatru și cinematografie. Unii deja urmează aceste studii, alții au și terminat și sunt foarte buni în meserie. Avem și o tradiție a trupei de teatru. Cred că prezența domniei sale în mijlocul elevilor va reprezenta un moment de sărbătoare și un moment de provocare în care copiii se vor simți foarte bine în prezența unei asemenea personalități”.


Cu gândul la cei care se pregătesc pentru spectacolul NU SUNT EU, din această seară, de la ora 19, la Cinema Mon Amour, dar mai ales la Cultul Performanței generat de colegiul nostru, ziarpiatraneamt.ro, ca partener media al conferinței, vă oferă o exclusivitate aparte: pe scena Sălii de festivități de la „Petru Rareș”, gazda Maiei va fi un elev rareșist pur-sânge.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate