E-mail anonim primit de la unul dintre cititorii nostri

0

Dintre sutele de mesaje pe care le primim de la cititorii nostri, cele mai interesante sunt facute publice. In cazul de fata va publicam un e-mail venit astazi pe adresa redactiei. Pentru o corecta informare, am adaugat comentariile noastre cu culoarea rosie ca dumneavoastra sa puteti face diferenta intre sesizare si completarile noastre.

Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, adăpost pentru bolnavi

Sistemul public de sănătate din România este în agonie. Orice persoană din această ţară care are ghinionul să se îmbolnăvescă în această perioadă are şanse reale ca, odată ajunsă într-un spital din sectorul de stat, să iasă mai bolnavă ca la internare. Unităţile sanitare din România nu mai au resurse pentru a asigura bolnavilor minimul necesar pentru a fi trataţi. Cadrele medicale sunt obligate să le întocmească bolnavilor liste întregi cu medicametele şi materialele sanitare necesare tratamentului, să facă selecţia celor care au nevoie urgentă de intervenţii chirurgicale şi să le transmită rudelor că pacienţilor le trebuie hrană consistentă pentru a se pune pe picioare.
În solidaritate cu bolnavii suferă şi angajaţii din sistemul sanitar. Veniturile le-au fost reduse, în timp ce munca le-a crescut prin preluarea pacienţilor spitalelor desfiinţate din Bicaz şi Roznov, situaţie în care tot mai mulţi se gândesc să emigreze. Mai mult, practicarea meseriei a devenit un mare risc, apariţia unor cazuri de malpraxis fiind la ordinea zilei.


Hrană de 3 lei/zi bolnavilor internaţi

Tabloul prezentat se regăseşte în totalitate şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ. De mai bine de un an, unitatea sanitară seamănă mai mult cu un adăpost, decât cu un spital inclus în categoria „de urgenţă”. Deşi se adresează unei unităţi sanitare de stat, pacienţii internaţi la SJU Piatra Neamţ trebuie să vină cu bani serioşi de acasă pentru a beneficia de servicii medicale. Pentru cei care nu au, se merge pe principiul „scapă cine are zile”.
Orice intervenţie chirurgicală în spital impune costuri imense din partea bolnavilor. Aceştia sunt nevoiţi să cumpere tot, de la seringi, branule, mănuşi chirurgicale, până la medicamentele necesare tratamentului. Nimic din toate acestea nu se găsesc în farmacia spitalului. Dacă, în mod normal, SJU Piatra Neamţ trebuie să aloce lunar un buget de peste 500.000 de lei pentru achiziţia de medicamente, în prezent spitalul nu dispune de mai mult de 150.000 de lei. Aceeaşi situaţie dezastruoasă se regăseşte şi la asigurarea cu materiale sanitare: nevoile reale ale spitalului sunt de minimum 200.000 de lei/lună, în timp ce în realitate nu se alocă nici 60.000 de lei. Sunt si bolnavi sau afectiuni care sunt tratate din resursele spitalului 100%, putini, dar sunt.
La capitolul hrană, pacienţii din spitalul de urgenţă din Piatra Neamţ mănâncă mult mai rău decât un puşcărias. În ultimele luni, deşi norma de hrană pentru un pacient ar trebui să fie de 11 lei/zi, SJU Piatra Neamţ nu poate asigura mai mult de 3 lei/zi pentru hrana unui bolnav. În această situaţie, oricât de mari maeştri ar fi bucătarii spitalului, nu pot pregăti un meniu care, normal, ar trebui să asigure unui pacient măcar 2.800 de calorii/zi. Nu aveti dreptate, din ce am vazut noi, bolnavii mananca niste laturi, nu poate fi vorba de mancare acolo.

Bugetul spitalului, atacat de „căpuşele” directorilor

În timp ce bolnavii suferă în spital, afecerilor celor care conduc unitatea sanitară înfloresc. Numit de Consiliul Judeţean director general şi director medical al SJU Piatra Neamţ, doctorul radiolog Sorin Ciobanu mănâncă o pâine albă din spital. Prin interpunerea firmei fiului său Răzvan (SC X MED CENTER SRL Târgu Neamţ), dr. Sorin Ciobanu a încasat sute de mii de lei dintr-un contract cu spitalul. Ţinând intenţionat pe dreapta tomograful SJU Piatra Neamţ, doctorul Ciobanu prosperă. Sute de pacienţi sunt dirijaţi la computerul tomograf deţinut de Răzvan Ciobanu în spital. Recent, pentru că bătea flagrant la ochi, Sorin Ciobanu a hotărât ca în firma menţionată să-l numească administrator şi acţionar pe un asistent medical din subordine. Oficial, Gabriel Valet este paravanul afacerilor cu spitalul ale doctorului Sorin Ciobanu. Adunate, sumele pe care SJU Piatra Neamţ le achită lunar (din septembrie 2010) către SC X MED CENTER SRL Târgu Neamţ, erau suficiente pentru achiziţia unui tomograf nou la spital. Nu mai este director.

Firma Izopoint, abonată la contracte cu spitalul

Preluarea administrării SJU Piatra Neamţ de Consiliul Judeţean în iulie 2010 a făcut ca orice investiţie din spital să fie realizată de singura societate capabilă din judeţ: SC IZOPOINT SRL, firmă deţinută de primarul comunei Dragomireşti, Vasile Panaite. Astfel, contracte de milioane de lei au fost atribuite societăţii menţionate, printre care amintim anveloparea clădirii, lucrări de reabilitare a Policlinirii, modernizarea unor gurpuri sanitare şi a Clubului spitalului, lucrări la secţia Cardiologie, etc. Pentru a da o aparenţă de legalitate, atribuirea majorităţii acestor contracte este făcută prin Bursa Română de Mărfuri, Terminalul Piatra Neamţ. Concurenţa este mascată de firme înscrise drept „mână moartă”, astfel încât cârcotaşii să nu aibă ce comenta. Nu stim ce si cum face domnul Vasile Panaite, dar va putem spune ca din informatiile pe care le detinem renovarea la tot spitalul din Piatra Neamt a costat mai putin decat renovarea unui singur bloc din centru.

Putem sa va spunem ca CJN si conducerea actuala a spitalului fac tot ce pot si sunt bine intentionati, doar ca cei de la Bucuresti nu vor sa dea banii si gata, iar sistemul medical din Piatra Neamt este sabotat din interior.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate