Despre etichete: „Nu ajutăm țiganii”

0
Foto caracter ilustrativ

„Nu ajutăm țiganii”!

„Cu riscul de-a primi iar etichete, acuzații, nu pot rămâne indiferentă la ceea ce există în societatea noastră. Ai dreptul la șanse egale! Discriminarea nu este altceva decât încălcarea dreptului la egalitate, iar acest drept este încălcat de cele mai multe ori în școli, comunități sau cercuri de prieteni.

Discriminarea se bazează pe o prejudecată care nu este altceva decât o idee preconcepută, greșită pe care și-a făcut-o un om despre altcineva. Există mai multe idei care pot duce la discriminare, dar cea mai des întâlnită este ideea diferențelor dintre etnici și majoritari numită și rasism.

Rasismul poate duce la segregare rasială, mai precis la separarea și izolarea unor oameni de ceilalți.
Situația copiilor rromi este una critică, majoritatea aparținând unor familii extrem de sărace. Mulți dintre ei abandonează școala datorită lipsurilor materiale, iar cei care continuă sunt deseori discriminați față de colegii lor: puși în ultimele bănci ale clasei, tratați cu indiferență, sau, mai rău câteodată, agresați verbal de către copii sau profesori.

Educarea adulților și a copiilor în spiritul toleranței și nediscriminării constituie o prioritate dacă dorim schimbarea mentalităților.


Din păcate, foarte mulți oameni din ziua de azi nu pot accepta să ajute persoane de etnie rromă. Tocmai pentru că nu suntem uniți, această societate se destramă și vrem nu vrem, comunitățile de rromi se vor transforma în adevărate pepiniere de viitori infractori. De ce?Simplu: nu au nicio șansă, sunt stigmatizați de la naștere. Unii, și cred că marea majoritate se nasc în familii foarte sărace, pentru că părinții nu au avut șansa de a studia, de a învăța o meserie, de-a fi integrați în societate.

Întreb: ce ar trebui să facem cu ei? Deja pe marea majoritate i-am izolat la marginea orașelor în cartiere mărginașe, cum se poate ieși din această situație?

Ieri, cineva care mi-a spus că face parte dintr-un grup de voluntari, m-a întrebat, referitor la un articol unde prezentam situația unei mame cu cinci copii, unul grav bolnav, dacă am fost la ei și dacă știu că sunt etnici. Pentru că ei nu ajută ,,tiganii”! Mă întreb: strigătul unei mame care își vede copilul murid în fiecare zi, are culoare, are etnie?

Ce ar trebui să facem în cazul celor de etnie când ne cer ajutorul? Să ne prefacem că nu-i auzim? Să-i ignorăm și să-i facem invizibili pentru că societatea noastră este una plină de prejudecăți sau etichete? Nu contest că această etnie nu are multe hibe, însă v-ați întrebat vreodată de ce s-a ajuns aici?

Pentru că mulți dintre ei nu au avut nicio șansă de a-și putea câștiga independența financiară, de a studia, de a-și găsi o meserie. Pentru că au fost aruncați la marginea societății. Sunt foarte puțini care au reușit să își găsească propriul drum. Cu restul ce facem??

Sunt mulți care încă au mentalități discriminatorii, însă noi, voluntarii din cadrul Asociației „Născută Înger” nu putem rămâne surzi la strigătul de disperare al unei mame sau a unor copii flămânzi și goi, chiar dacă sunt de etnie.

Au fost cazuri în care mi-am oferit tot sprijinul unor familii de etnie rromă, și am constatat cu durere faptul că nu au dorit să fie ajutați, că efortul meu a fost în zadar, moment în care m-am retras, însă nu pot eticheta în baza unor cazuri izolate”.

Semnat: Carmen Suciu

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pe Carmen Suciu la numărul de telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații în lei:

  • Asociația Născută Înger
  • CUI: 36063530
  • RO58BTRLRONCRT0345309301
  • BANCA Transilvania Piatra Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate