Cum procesează creierul uman limbajul (STUDIU)

0

Oamenii îndeplinesc o mulțime de sarcini combinând informații. De exemplu, percepem obiectele combinând marginile acestuia, interpretăm evenimentele combinând diferite acțiuni și înțelegem propozițiile sau frazele combinând cuvinte. Cu toate acestea cercetătorii nu au încă o înțelegere clară a modului în care creierul formează și menține sensul întregului – cum ar fi o propoziție – din părțile sale. Cercetătorii Universității Carnegie Mellon din cadrul Departamentului de Învățare (MLD) al Facultății de Științe Informatice (SCS) au aruncat o lumină nouă asupra proceselor creierului care susțin sensul emergent al cuvintelor combinate.

Cercetătorii și-au unit eforturile și cunoștințele pentru a studia ce regiuni ale creierului procesează sensul cuvintelor combinate și modul în care creierul reușește să mențină și să actualizeze sensul cuvintelor. Acest lucru ar putea duce la o înțelegere mai completă a modului în care creierul procesează, menține și actualizează sensul cuvintelor și ar putea redirecționa concentrarea cercetării către zone ale creierului potrivite pentru viitoarea neurotehnologie portabilă – cum ar fi dispozitivele care pot decoda ceea ce încearcă o persoană a spune direct din activitatea creierului. Aceste dispozitive ar putea fi revoluționare în sensul în care ar ajuta persoanele cu boli precum Parkinson sau scleroza multiplă, care limitează controlul muscular.

Toneva, Mitchell și Wehbe (n.red: cercetătorii care au fondat acest studiu) au folosit rețele neuronale pentru a construi modele de calcul care ar putea prezice zonele creierului care procesează noul sens al cuvintelor atunci când sunt combinate. Ei au testat acest model înregistrând activitatea creierului a opt persoane în timp ce au citit un capitol din „Harry Potter și Piatra Vrăjitorului”. Rezultatele sugerează că unele regiuni ale creierului procesează atât sensul cuvintelor individuale, cât și sensul cuvintelor combinate, în timp ce altele procesează doar semnificațiile cuvintelor individuale.

În plus, autorii au descoperit că unul dintre instrumentele de înregistrare a activității neuronale pe care le-au folosit, și anume magnetoencefalografia (MEG), nu a reușit să capteze un semnal care să reflecte semnificația cuvintelor combinate.

Munca echipei se bazează pe cercetările anterioare care au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a identifica părțile creierului implicate în timp ce oamenii citeau un capitol din aceeași carte mai sus menționată. Rezultatul a fost primul model computațional integrat de citire, identificând care părți ale creierului sunt responsabile pentru astfel de subprocese precum analizarea propozițiilor, determinarea sensului cuvintelor și înțelegerea relațiilor dintre personaje.

Sursa studiului: sciencedaily

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate