Comuna Zanesti

0
Comuna Zanesti
Comuna Zanesti

Comuna Zanesti este situata in partea de Nord – Est a tarii si este amplasata in sudul judetului Neamt, la intretaierea paralelei 46 grade 50 min. latitudine nordica cu meridianul 26 grade si 35 min. longitudine estica. Localitatea ocupa o pozitie centrala in depresiunea Cracau – Bistrita, fiind situata imediat in aval de confluenta celor doua rauri.
Orasele cele mai apropiate de comuna sunt: Roznov – 5 km; Buhusi – 16 km; Piatra Neamt – 20 km si Bacau – 40 km. Populatia comunei Zanesti este de 6.150 de locuitori.
Limitele teritoriului comunei sunt date: la N-V de raul Cracau si de o linie conventionala care se continua spre nord si care constituie granita cu orasul Roznov; la N-E si E limita urmeaza linia dealului Nedeia, care constituie granita cu localitatea Margineni; la Sud, incepand cu valea Colacului si pana la albia minora a raului Bistrita este limita conventionala ce reprezinta granita cu localitatea Podoleni; la S-V raul Bistrita constituie limita dintre comunele Zanesti si Borlesti.
Comuna Zanesti este formata din satele Zanesti si Traian.
Una din cele mai vechi cercetari statistice privitoare la populatia si structura teritorial-administrativa a tinutului istoric al Moldovei – e vorba de ,,Catagrafia (adica recensamantul sau inventarul) din 1774”, prezinta Zanestii si Brasautii ca fiind, pe atunci, „catune” din satul Roznov. Acesta facea parte, alaturi de satele Podoleni, Iapa, Calul, Harlicesti, Troita, Bodesti, Ceolpanu, Runcu, Silistea, Buciulesti, Garleni, Mogosesti, Gosmani si Romani, din Ocolul Bistritei, ce era apartinator Tinutului Neamt. Catagrafia efectuată apoi în 1845 prezinta localitatea Zanesti, impreuna cu Chintinici, Slobozia, Ivanesti si Savinesti, fiind tot cotune ale Roznovului. După 1900 si in perioada interbelica, comuna Zanesti a facut parte din judetul Neamt, între anii 1950-1964 a facut parte din raionul Buhusi, iar intre anii 1965-1968 a facut parte din raionul Piatra Neamt, regiunea Bacau.
Odata cu reinfiintarea judetului Neamt in anul 1968, Zanesti apartine din nou acestei unitati teritorial-administrative.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate