Comisiile Senatului au dat aviz favorabil propunerii de majorare a pedepselor pentru cruzime faţă de animale

2

protectia-animalelorMiercuri, 14 septembrie, atât comisia pentru agricultură, cât și comisia juridică din cadrul Senatului României au dat avize favorabile amendamentului adus la legea 205/2004, privitoare la protecția animalelor, amendament pe care îl puteți vizualiza aici.

Întrucât avizarea amendamentului de către comisia juridică a Senatului a fost amânată cu o săptămână, pe parcursul acestui interval ziarpiatraneamt.ro a efectuat un sondaj prin care se punea întrebarea: Sunteți de acord cu propunerea legislativă de majorare a pedepselor, cu închisoare de la 2 la 7 ani, pentru cruzime faţă de animale şi interdicţia de a mai deţine animale pentru o perioadă între 5 şi 10 ani, după condamnare? *În actuala lege sunt prevăzute pedepse doar cu un an de închisoare pentru maltratarea animalelor sau o sancţiune contravenţională.

Din cei peste 3000 de respondenți, 96% au spus că susțin majorarea pedepselor, rezultatul fiind comunicat prin intermediul ziarpiatraneamt.ro membrilor comisiei juridice a Senatului, aceștia luând act de rezultatul sondajului. În demersul nostru am avut susținerea totala a doi senatori din Neamț, domnul Ioan Chelaru PSD și domnul Eugen Țapu PNL. Acesta din urmă ne-a și intermediat contactul direct cu domnul Cătălin Boboc, șeful comisiei juridice cu care am avut, de asemenea, o comunicare și o colaborare foarte bună ( click aici pentru scrisoarea trimisă de noi către comisia juridică).

Din păcate, deși cei de la comisia juridică au înțeles necesitatea acestei legi și s-au implicat cât de mult au putut, se pare că cei de la comisia agricolă nu prea țin cont de recomandările comisiei juridice și pedepsele pentru cruzime față de animale ar putea să rămână neschimbate. Pentru a înțelege clar despre ce e vorba am cerut un punct de vedere domnului Cătălin Boboc, șeful comisiei juridice care ne-a explicat: „Am dat avizul, așa este, l-am transmis comisiei de raport, pentru că au avut și ei o ședință, dar din câte am înțeles ei au emis raportul fără să aștepte avizul de la noi. Noi am spus acolo că vrem să modificăm niște lucruri, astfel încât legea să fie aplicabilă. Din câte înțeleg, cei de la comisia de agricultură au scăzut pedepsele care erau între 2 și 7 ani la 6 luni și 2 ani, adică mare lucru nu s-a schimbat. Nu înțeleg de ce, eu am încercat să vorbesc cu colegii de acolo, pentru a găsi o soluție totuși, raportul nefiind redactat. Eu sper că vor relua discuția și vor ține cont de avizul nostru.

Mărirea pedepselor pentru cei ce omoară și torturează animalele poate fi soluția pentru diminuarea, poate chiar stoparea, acestui fenomen infracțional care a luat o mare amploare în ultimii ani. De asemenea, este de reținut că odată cu aprobarea majorării pedepselor, este nevoie de măsuri integrate de aplicare a legii: posibilitatea de a suna la un număr de urgență, înființarea Poliției Animalelor cu filiale în toate județele, oferirea de servicii veterinare de urgență pentru animalele agresate, sancționarea în mod real a celor responsabili de fapte de cruzime față de animale, controale stricte la nivelul adăposturilor publice, sancționarea abaterilor și oferirea de condiții decente animalelor găzduite acolo. Menționăm că există cazuri de abuzuri grave și la nivelul adăposturilor publice, susținute din bani proveniți din bugetul local.

Există foarte multe voci care minimizează importanța unei asemenea legi, deoarece implică animale, și nu oameni, inducând falsa idee că o viață contează mai puțin decât altă viață. Mărirea sancțiunilor și aplicarea sunt extrem de importante pentru ca agresorii să conștientizeze că violența se pedepsește dur.

Dincolo de această primă victorie a ONG-urilor și a celor implicați în acțiuni de protecție a animalelor, mai sunt mulți pași de făcut spre o reglementare corectă a sancțiunilor față de cei care comit acte de cruzime față de animale. Amendamentul va intra în parlament și rămâne de văzut dacă va primi sau nu votul deputaților și senatorilor.

Cert este că pentru a îmbunătăți sistemul nu e nevoie doar de legi. E nevoie de aplicarea lor, dar și de oameni implicați. Faptul că acest amendament a primit, în ciuda unei lipse de încredere din partea oamenilor politici, aviz favorabil din punct de vedere juridic este datorat și mediatizării cazurilor de cruzime față de animale, atât în presă, cât și de către ONG-uri de profil. Acest model este necesar să fie preluat în ceea ce privește toate legile de interes național și de o implicare comună, spre binele nostru, al tuturor.

Mai puteți citi și:

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Schein Iasmina spune

    “Stimate senat , ca cetățean al acestei țării , va rog sa luați măsuri , dacă tot ați aprobat aceasta lege , împotriva violentei animalelor , ce aveți de obiectat in urma difuzării la “Chefi la cuțite “ in care un concurent declara in mod direct ca omoară , animale precum , pisici , câini , ca le diseca , experimentând diverse crime ???? Acum ne pot ajuta legile voastre ??? Ce așteptați sa luați măsuri ??”Spre ca acest mesaj sa ajungă unde trebuie , deoarece nu este normal ce se întâmpla … priviți unde ajungem …

  2. cititor40 spune

    Pt cei ce au 15-20 pisici nevaccinate ,nedeparazitate ,nesterilizate,le lasa flamande 3-4 zile,”haladuiesc” in cautare de hrana,ling gratarele pensiunilor,fura noaptea tot ce gasesc neprotejat,nu se poate face nimic?Disconfortul creat de mirosul excrementelor ,purici din case,bolile grave pe care le pot transmite ,nu au nici o lege?DIN LUNA APRILIE ,SCRIU, UNDE CRED CA POT FI AJUTAT, FARA FOLOS! Intaleg ca fiecare sa creasca ce vrea ,cate animale vrea, dar totul in limita bunului simt,fara a crea disconfort celorlalti,MAI ALES CA LEGEA PERMITE CRESTEREA ,IN ADAPOSTURI, NUMAI IN ANUMITE CONDITII! Individul -DIN IASI-aduce in DURAU animalele,culmea trei siameze,una albastru de rusia,spunand ca este „trimisul lui Dumnezeu”, sa scape statiunea de soareci si sobolani.PRIMARIA NU VREA SA EMITA UN HCL CARE SA REGLEMENTEZE CRESTEREA ACESTOR ANIMALUTE-CARE NU AU NICI O VINA- CU CARE AM CRESCUT FIECARE DINTRE NOI! ZIAR P.N AI O OPINIE! Publica opinia, sa vedem ce scriu cititorii.Multumesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate