Raportați cazurile de abuzuri împotriva animalelor!

42

În ultima perioadă, cazurile de abuzuri împotriva animalelor în România au crescut îngrijorător de mult, unele dintre ele, de o cruzime exacerbată, fiind prezentate și în mass-media (Vezi de exemplu cazul Corbu – câinele cu lăbile tăiate, cazul Tyson-câinele lovit cu toporul pe pagina de facebook a asociației pentru protecția animalelor Kola Kariola). Și în județul Neamț există nenumărate cazuri de abuzuri împotriva animalelor, însă majoritatea cetățenilor nu știu că pot reclama penal aceste situații pentru ca cei care se fac responsabili de fapte pline de cruzime să fie pedepsiți conform legii.

Legea nr. 205/2005 și în special articolul 25 stau la baza posibilității de a face reclamație autorităților responsabile:

(1)Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
f) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colțilotul ciocului și dinților.
(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. (1), instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioada de la un an la 5 ani.
).

Faptele de natura penală, indiferent că sunt prevazute în Codul penal sau în legi speciale, sunt de competența organelor de urmărire penală (poliţişti şi procurori, primii desfăşurându-şi activitatea sub coordonarea directă a celor din urmă). Pentru a se putea efectua cercetări, este necesar ca organul de urmărire penală să fie sesizat cu privire la comiterea faptei. Aici intervine rolul celor care constată astfel de abuzuri care, fie se pot prezenta personal la secţia de poliţie, să expună verbal situaţia de fapt, caz în care organul de poliţie are obligaţia să o consemneze în scris, ori pot formula un denunţ scris, pe care să îl depună la registratura instituției competente (poliție sau parchet), ce trebuie să cuprindă următoarele elemente: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului (pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar), indicarea reprezentantului legal ori convențional (atunci când este cazul), descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute. Un model orientativ ar fi acesta:
DOMNULE PRIM-PROCUROR,
SUBSEMNATUL(A)….,LEGITIMAT(A) CU CI SERIA .. NR. .., CNP ……, CU DOMICILIUL IN….., ÎN TEMEIUL ART. 290 DIN CODUL DE PROCEDURA PENALA, VA ADUC LA CUNOSTINTA URMATOARELE:
……..
(AICI SE FACE DESCRIEREA, CAT MAI PRECISA SI CLARA A SITUATIEI DE FAPT – DATA EFECTUARII CONSTATĂRII, LOCUL IN CARE A FOST GASIT ANIMALUL, STAREA IN CARE ACESTA SE GASEA, DATA IN CARE AU FOST COMISE ABUZURILE CE AU PRODUS URMARILE CONSTATATE, IN SITUATIA IN CARE ESTE CUNOSCUTA, PRECUM ŞI ORICE ALTE IMPREJURARI LEGATE DE CAUZA. DACA SUNT CUNOSCUTE, TREBUIE MENTIONATE NUMELE SI ADRESA FAPTUITORULUI)
……..
AVÂND ÎN VEDERE CELE MAI SUS EXPUSE, SOLICIT EFECTUAREA DE CERCETĂRI SUB ASPECTUL SĂVÂRŞIRII INFRACŢIUNII DE ……(SE VA INDICA DENUMIREA DIN TEXTUL DE LEGE, SPRE EXEMPLU rănirea sau schingiuirea animalelor), PREVAZUTĂ DE ART. 25, ALIN. 1, LIT. ..(DUPĂ CAZ, A-F).
DATA: SEMNATURA

DOMNULUI PRIM-PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA………..

Sursa

abuz

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
42 Comentarii
 1. Animale trebuie salvate spune

  Mi se pare o cruzime! Animalele au mai multa inima decât oameni! Sincer. Walter Palmer și printul ala din Liechtenstein sunt monștri! Cine omoară animale?! E ca și cum omori oameni! Nu e nicio diferența!

 2. Ileana Grekui spune

  la cine sa raportam in romania nai la cine

 3. Lia Frig spune

  Daca nu poti sa ajuti un animal atunci nu i face rau…

 4. Ioana Gotsch spune

  Protecție animalelor,unde esti?

 5. lili cojocaru spune

  Bietele animale,nu fac nici un rău! O singură dată in viață,îți rup inima,când mor!Iar,cazurile cu maidanezii care au atacat oameni,este tot din cauza răutăților aşa-zişilor oameni,care i-au bătut,chinuit,părăsit si au fost bătaia de joc a unor monştri!Voi,dacă ați fi in locul lor cum ați reacționa? ??? Ca să ceri,eutanasierea lor,trebuie întâi să dai viață! !!!Sunteți voi,Dumnezeu,să decideți asta!?De ce nu ajutați câinii,să trăiască,au drept la viață! !!!Închisoare de 3 luni e prea puțin, dați-le ani de inchisoare! Câinele a fost lăsat de Dumnezeu ca prieten al omului,dar invers nu merge la toți bipezii umani!Un câine îsi dă viața ptr stăpânul său, voi v-ați da viața ptr un prieten câine? ?????Dumnezeu să vă lumineze!

  1. unu spune

   Spune-i asta unei mamei care si-a vazut copilul mort,sfartecat de caini.Un copilas de 2 ani a murit dupa ce cainele familiei,pe care l-a hranit si l-a adapostit,l-a muscat de cap.Daca un caine sare la gatul copilului meu,e clar ca ii scot ochii cu mana mea si il strang de gat pana isi da duhul..Asta nu inseamna ca nu iubesc animalele,dar sa nu exageram.

   1. Andra spune

    Probabil acel câine a fost bătut din moment ce este atat de agresiv. Daca ii se oferea atenție probabil nu ar fi sărit niciodată . Imi cer scuze daca am spus-o într-un mod deranjant . 🙂

   2. Sabina spune

    La fel le putem spune si miilor de oameni care au fost salvati de niste caini , doar pentru un castron cu mancare sau mai putin , o mangaiere pe cap si un Bravo , cainii si copiii nu se nasc rai , doar noi oamenii suntem capabili sa facem din ei niste monstrii prin modul nostru de a fii , din pacate 🙁
    Normal ca este o tragedie sa-ti pierzi copilul , dar nu cainele este vinovat.Chiar daca cresti un caine agresiv, atunci trebuie sa te asiguri ca nu-ti ajunge copilul la el .
    p.s. Eu am 4 copii iubitori de animale , 19 caini adunati de pe strazi si nici o muscatura.

 6. Milea maria victoria spune

  Sa fie pedepsiti fff sever acesti nenorocititi infecti?

 7. Milea maria victoria spune

  Ar trebuii sa se puna in aplicare o lege, in care sa se pedepseasca fara mila acesti nenorociti care maltrateaza animalele, poate doar asa se vor potolii monstrii aceia cu chip de om ?????

 8. Tudose Doina spune

  As da o lege impotriva celor care nu recunosc dreptul la viata al tuturor animalelor. Si daca cineva s- ar revolta, l -as….

 9. Tudose Doina spune

  Chiar credeti ca in politie exista numai oameni cu compasiune, sau printre cei care fac legile, sau printre cei care le aplica ? Ma duc sa ma plang, poate, chiar criminalului.

 10. mirescu stela spune

  Legi aspre…pe masura faptelor

  1. Eutanasiati Maidanezii spune

   Si abuzile si atrocitatile facute de maidanezii asupra oamenilor unde le raportam ??? Si cine raspunde pentru ele ???

 11. Iolly Darie spune

  Bestie umana cu chip de om ,viitor criminal .

  1. lili cojocaru spune

   Asa e,ai dreptate!

 12. Georgeta Calciu spune

  Ce animal „turbat”ar putea face asta?!

  1. Eutanasiati Maidanezii spune

   Poza din articol este doar informativa stimata doamna ! Dece va agitati in halu asta ? Cand maidanezii omora copii femei si barbati nu vad nici un „iubitor de maidanezi ” sa zica ceva !!!

   1. Claudia spune

    Maidanezii respectivi reactioneaza asa, tot din cauza unor OAMENI!! Pentru ca au fost abandonati, batuti, alungati, chinuiti, sunt flamanzi s.a…au instinctul de a se apara, le e frica mereu…sunt animale si se apara cum pot. Binenteles ca nu sunt de acord si nimeni nu este, cu acest tip de comportament din partea animalelor, este in joc viata unui om, inainte de toate…subiectul este amplu, am putea dezbate zile in sir…solutii ar fi, dar nu suntem inca destul de „dezvoltati” incat sa facem ceva…

   2. Sabina spune

    Daca s-ar fi facut ce trebuia si cand trebuia cu acesti caini si nu si-ar fi umplut toti lacomii Romaniei buzunarele cu banii care erau alocati pentru sterilizari, hrana si adaposturi , nu s-ar fi ajuns aici .Iar pana sa inveti Romania sa fie responsabila cu animalele de companie,sau din gospodarie……e o munca in zadar .Trist e ca platesc cei nevinovati , atat maidanezii cat si copiii.

 13. Ionelia Dobre spune

  La mine in zona nu am avut cazuri de cruzime impotriva animalelor !!
  Sper sa fie cu suflet si sa inteleaga ca si animalele au aparut pe pamant ca si oamenii,au mesaje de transmis ,inca !!!!!!

 14. Lucica Apostolescu spune

  Offf dumnezeule ….eu asa ias chinui pe cei ce fac rau acestor suflete nevinovate

 15. Madalina Marin spune

  Aceste legi sunt prea blande!

 16. Madalina Marin spune

  Sunt prea blande legile date!

 17. mihaela fonta spune

  Oamenii cunosc faptul ca exista o lege a animalelor si pot face denunturi cu privire la maltratarea lor,dar.la fel de bine stiu,si ca o fac degeaba,prin urmare,nu se mai complica nimeni!

  1. Ana Cristina spune

   Daca ar gândi toti asa ar fi resemnati sau descurajati si nu se rezolva nimic niciodată. Trebuie insistat si perseverat pana o sa se pună in aplicare si daca in loc de 10 persoane ar face plângeri 500 s-ar schimba situatia. Trebuie reeducati oamenii in primi rand-oameni care si daca vad un om cazut trec pe lângă el si daca vad un animal maltratat pleacă mai departe. Asa ceva nu se face. Mentalitate de roboti incuiati la cap.

 18. Motorga Georgeta spune

  Unde se raporteaza?

  1. dima elena carmen spune

   cazul de la bacau cu taierea picioarelor uniu biet catel de talie mica,care a si murit.Dupa cite am citit pe facebook,nenorocita care a facut asa ceva locuieste pe strada Bucegi,bloc 133,exista martori.Din pacate,eu locuiesc in Rm Valcea,altfel ma deplasam acolo.VA multumesc

 19. Mimi Mihaela spune

  legi de rahat sunt nu mai pe harti daca sunt …….. asta e Romania noastra ….

 20. Maria Mary Popescu spune

  Oameni fara suflet toti acei ce maltrateaza bietele animale!! Din pacate sunt prea putine adaposturi si autoritatile se implica foarte putin!!!!

 21. Lăcrămioara Lupu spune

  Nu avem legi în România fiecare face ce vrea de asta sufletele astea sînt chinuite

 22. Iacob Amelitta spune

  Si nici legile nu sunt pe masura…..pedeapsa pentru oricine da intr-un animal….

 23. Iacob Amelitta spune

  N-avem deloc cultura despre „a respecta un animal ” …pentru ca , credem ca doar NOI , umanii , avem DREPTURI …..

 24. Edm Narcis Edm spune

  ok ok raportam dar cine se implica ???

  1. Jhon Jhon spune

   Se implica…sertarul in care o sa stea reclamtia 🙁

  2. MARCEL spune

   IN primul RAND NOI cei care Semnalam Dupa cei Abilitati , Politia in speta ! dupa care PArchetul , dar am indoieli ca cei de acolo se vor ocupa de cazuri de genu , AU altele de care se ocupa greu ,daramite de astea DAR daca se ocupa dati 1 exemplu , se poate sa fie si printre Ei vreunul iubitor de animalute !

 25. lucian constanta spune

  Stop cu chinuite biletelor animale fara apărare .Sa se dea pedepre aspre pentru cei ce omoară sau chinuie animalele!!!

 26. Alina Raluca spune

  Bestile umane uciseeee….javrelor sa va moara familia in chinuri de cate ori maltratati un animal…ordinarilorrrrr…hoooooo

 27. Mihai Stefan spune

  Se poate raporta și cazurile de abuz ale animalelor contra oamenilor? Cred că ar fi mai multe, mai ales când vorbim de maidanezi, care fac legea oriunde îi întâlnești!

  1. Eutanasiati Maidanezii spune

   Aveti perfecta dreptate stimate domn . As vrea sa le readuc aminte autorilor acestui articol despre crimele si atrocitatile facute de maidanezii din romania : http://www.maidanezii.blogspot.ro

   1. Hoffmann Madalina spune

    Catre stimatilor domni, care tot afirma ca sustinatorii de animale nu se promunta in cazul unei crime sau atrocitati din partea maidanezilor
    Sunt sustinator de animale si sunt mandra de asta. Primul meu catel a fost salvat de pe strada, la numai 3 luni fusese lovita de o masina. Doamna care a lovit-o a iesit din masina, a tras catelul pe margine si a plecat mai departe. Ma doare ca oamenii, in calitate de fiinte superioare animalelor, nu inteleg ca nu au dreptul sa curme o viata, oricare este ea si in orice forma de prezinta. Normal ca al meu caine a ramas traumatizat si de fiecare data cand vede o masina se trage intr-o parte. Comportament perfect intelegator si justificat, avand in vedere experianta neplacuta anterioara. Oare nu este la fel si in cazul unui om? In momentul in care este ranit moral sau fizic de semenii sai, omul tinde sa devina reticent, tinde deja sa aibe un comportament suspect in legatura cu orice om si ii este greu sa-si manifeste umanitatea. Relationarea devina dificila si deja un om normal tinde sa reactioneze exagerat, insa justificat, judecand experiente anterioare. Acest lucru l-am observat la animale. Indiferent cat au fost maltratate, gasesc iertare in sufletele lor si tot stiu sa continue sa daruiasca iubire.
    Un animal, ca fel ca si un om, nu este nascut rau. Animalele cu stapani sunt transformati in ‘brute’ de niste inconstienti mintali si ajung sa fie agresivi. Cainii maidanezi ajung asa tot din vina oamenilor. Nu sunt putine datile cand omul trece pe langa un animal si dintr-o data il loveste, fara sa fie provocat. Am vazut nenumarate cazuri cand copiii de varste foarte fragede au maltratat animale de fata cu ai lor parinti. Acum va pun intrebarea: nu este normal ca acel catel deja sa dezvolte o reactie comportamentala argumentata de experienta anterioara? Stiu ca va vine greu sa-mi da-ti dreptate insa este un fapt si nu o parere.
    Maidanezii sunt rezultatul inconstientei si neglijentei noastre. Sunt rezultatul lipsei noastre de educatie. Sunt rezultatul promovarii mass-media care bineinteles ca numai obiectiva nu este. Am locuit 2 ani in Germania cu cei 3 catei ai mei si 2 ani in Franta. In Germania exista drepturi ale cateilor, adica drepturi normale de viata si protectie. Nu este exagerat pentru ca nimeni nu v-a dat dreptul de a abuza de o viata, fara macar sa incercati sa intelegeti motivele din spatele reactiilor pentru ca actiuni nu sunt din partea cainilor. In Germania nu exista catei pe strada. Sunt adunati in adaposturi si hraniti. Exista programe de adoptie pentru ca adaposturile sunt solutii temporare sau cel putin asa au fost concepute. Banutii alocati adaposturilor nu ajung in buzunarele celor care le conduc pentru ca exista inspectii stricte. Programele de adoptie sunt la fel de stricte. Se observa relatia ta cu animalul in diferite contexte pe o perioada de 1 luna, initial, in mod constant. Dupa o luna se pot incheia actele de adoptie.
    Nu aveti cum sa intelegi dragostea pe care ti-o ofera un catel. Este o dragoste neconditionata. Ma asteapta in fiecare zi la poarta si de abia asteapta sa vada ca esti acasa.
    Din pacate cateii maidanezi din Romania au o soarta inimaginabila, nedemna de o populatie civilizata, asa cum ne place sa ne numim. In adapostul din Ploiesti, cateii sunt maltratati de personalul adapostului, constituie un moment de distractie bolnava pentru niste minti pierdute. Banutii alocati hranei nu ajung la maidanezi. Drept dovada ca se mananca intre ei. Cei care reusesc sa scape caci usile sunt tinute cateodata deschise au ajuns la gradina zoologica din apropiere si au atacat animalele. De foame. Nu cred ca sunteti familiari cu sentimentul de foame. Daca citim in literatura, sau mai noi, vedem prin intermediul filmelor, o sa vedem ca inclusiv oamenii sunt capabili de acte inumane pentru a supravietui si a-si asigura strictul de mancare necesara.
    Sunt mult care asteapta sa fie spuse. De ce atunci ii condamnam pe ei, pentru ca oamenii ii adopta si ii abandoneaza pe strazi, pentru ca sunt traumatizati de oameni si reactioneata, ceea ce este foarte normal, ca nu au nici o vina ca s-au nascut in Romania si nu in Franta, unde au fost declarati ca avand acelasi drepturi ca si oamenii? De ce sa-i hranim, de ce sa avem grija de ei si sa incetam sa aratam cu degetul spre ei ci spre noi – pentru ca noi suntem capabili de discernamant, sau cel putin cativa dintre noi, pentru ca nu este dreptul nostru sa ucidem, pentru ca nu este vina lor ca noi toti i-am adus in acest stadiu. De ce negativizati totul in loc sa incercati sa analizati situatia din mai multe perspective. De ce va permiteti sa fiti atat de rautaciosi in gandire si in fapte? Sunt inca multe care se pot spune dar imi este frica ca deja am irosit multe cuvinte degeaba. Va multumesc eptnru timpul alocat si va doresc sa gasiti un pic de intelegere si poate si iubire, caci, de, suntem un popor crestina care pretinde ca este foarte religios si ar trebui sa invete din vizitele la biserica ca de fapt dragostea neconditionata este samburele spiritualitatii. Ar putea sa fie distribuita catre orice forma de viata nu numai catre oameni caci sincer, nu inteleg cum oamenii care au copii nu pretind ca inteleg ce este aceea iubire si poate oferi un adapost unui suflet chinuit. Tare ma face sa ma indoiesc de multe calitati ‘umane’ si sa-mi pierd increderea in ‘umanitate’.

  2. eu spune

   mihai stefan ,bravo,esti frumos si destept si ai si facebook..daca ai folosi netul si la altceva decat fb poate ai fi si mai destept..si nu ai mai da vina pe animale ci pe oamenii care nu ii sterilizeaza si ii abandoneaza pe strazi..app eram ironica cu frumos si destept,in caz ca nu ti-ai dat seama

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate