CNCH – partener și ambasador Etwinning în proiecte francofone

0

Programul eTwinning este contextul în care proiectele internaționale nu au suferit blocaje sau limitări. Dovada cea mai pertinentă în județul Neamț este continuitatea acțiunilor de parteneriat eTwinning de către elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”. Recunoașterea implicării exemplare și a consecvenței a fost confirmată, în luna martie, prin acordarea premiului I la categoria Ambasadori Etwinning de către juriul Concursului Național de proiecte înscrise în agenda anului 2020.

După periplul selenar, tematică a proiectului francofon din 2020, elevii calistrați coordonați de doamna profesor Alina Baluș au demarat explorarea profunzimilor acvatice. NÉMO SOUS NOS MERS este titlul proiectului care a reunit 11 școli partenere din Belgia, Grecia, Italia, România, Spania și Tunisia. „În urmă cu câteva luni, semnalam {vezi https://www.ziarpiatraneamt.ro/proiect-francofon-etwinning-la-hogas-premiul-i-la-categoria-ambasadori-etwinning-2020} o activitate interactivă, prilejuită de Ziua francofoniei, în colaborare cu liceul italian din Chiari, partenerii noștri cei mai apropiați din proiectul Etwinning anterior și cel ce tocmai a fost finalizat odată cu publicarea unui volum de redactare colectivă, ne-a amintit coordonatorul proiectului de la CNCH. Experiența video-conferințelor în cadrul cărora elevii au aflat mai multe unii despre alții, au trasat idei de construcție a demersurilor de informare și creație, dar, mai ales, au ales să împartă valori și talente, să lucreze în echipe indiferent de specificul vârstei, naționalității și nivelului lingvistic a beneficiat de un succes neașteptat. Întâlnirile cu elevii din Italia și Spania au adus mereu un surplus de energie, fiecare participant și-a dorit vizibilitatea contribuției sale sau a echipei din care făcea parte. Nu doar utilizarea limbii franceze a avut de câștigat, cât mai ales formarea unor atitudini de relaționare și de responsabilizare în fiecare din acțiunile propuse. Elevilor participanți la proiectul de anul trecut li s-au adăugat noua generație (elevii de clasa a IX-a), iar echipa pedagogică a fost lărgită. Interdisciplinaritatea a fost asigurată nu doar prin inițiativele lansate, ci și prin sprijinul colegelor mele, doamnele profesoare Nina-Camelia Sava, Ecaterina Aghiorghiesei și Oana Gîrbea și doamnei bibliotecar Reghina Fotea. În acest an, am decis să transparetizăm și parte din activitatea de parcurs a proiectului, explorarea geografică a fost astfel ilustrată printr-un document disponibil online, în limba franceză, pe https://issuu.com/radicelaura/docs/atlas_de_nos_mers_nemo_2021_sous_nos_mers , iar redactările ce au declanșat redactarea volumului-jurnal  NEMO SOUS NOS MERS au fost integral conservate și prefațează rezultatul scrierii colective. Am utilizat platforme de interacțiune, forumul Twinspace, dar și medii on-line în care a fost posibilă redactarea în echipe internaționale – e chiar unul din momentele realizate de Ziua francofoniei!”.

Ambele proiecte francofone Etwinning de la CNCH au avut ca punct de pornire opera lui Jules Verne și rezultatele sunt confirmarea că autorul francez rămâne actual, inspirator. A fost vizată, în același timp, sensibilizarea cu privire la protecția mediului submarin și a biodiversității. În paginile jurnalului internațional, disponibil pe  https://issuu.com/helenestavropoulou/docs/ebook_nemo2021sousnosmers?fbclid=IwAR0WycVACWQyzU3knibVnZ43njL32BuF4p2n-RJz40zNv8oVmCNYxUOwdyk , apar fotografii ale unei structuri metalice sub forma unei  broaște țestoase în interiorul căreia sunt vizibile deșeuri – simbol al poluării globale, existent chiar într-unul din magazinele pietrene (pagina 233). Deși produsul final are un caracter creativ, pertinența documentării constă în faptul că echipa de proiect a recurs la elemente concrete, din cotidian.

„Elevii și-au apropriat în mod real mesajul proiectului, realitatea, dar și atelierele de creație, au conturat atitudini asumate.  Ne mândrim, astfel, cu ilustrația copertei, imagine realizată de Ioana Gliga, și cea a paginii de prezentare, un desen al Biancăi Nechita. Creațiile celor două eleve din clasa a IX-a D au fost selectate din galeria Twinspace a creațiilor expuse de participanți din toate școlile partenere, a completat doamna profesor Baluș. Evidențierea aportului lor la activitățile Etwinning 2020-2021 devine, așadar, un resort care îi va încuraja pe liceenii debutanți în astfel de proiecte să se alăture inițiativelor viitoare.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate