« Citeşte-mi o poveste! », un proiect SNAC pentru comunitatea pietreană

0

La începutul lunii septembrie, în urma selecţiei naţionale SNAC (Strategia Naţională de Acţiune Comunitară), echipa de reprezentanţi ai Colegiului Naţional « Calistrat Hogaş » Piatra-Neamţ a beneficiat de un stagiu de formare organizat la Cozia în cadrul proiectului „Fii voluntar pentru comunitatea ta!”. Prezenţa echipei «Calistraţii», formată din cinci elevi şi un profesor, în rândul reprezentaţilor SNAC a echivalat cu recunoaşterea programului O familie altfel ca acţiune cu un impact notabil în rândul copiilor de la Complexul de Servicii «Elena Doamna» din Piatra-Neamţ. Este vorba de asigurarea a trei ore de lecţii şi joacă pe săptămână pentru cinci din cele opt grupe ale centrului de plasament pe parcursul întregului an şcolar. Odată cu finalizarea stagiului naţional, echipa SNAC a demarat punerea în aplicare a unui proiect conceput la Cozia şi intitulat: « Citeşte-mi o poveste! » dedicat tot copiilor din CSED.
Ideea proiectului s-a născut din colaborarea cu personalul Complexului Elena Doamna care a sesizat drept principală cauză a eşecului şcolar lipsa interesului pentru citit şi lectură. Această problemă are efect negativ atât asupra rezultatelor şcolare cât şi a integrării copiilor în societate. În completarea programului de voluntariat O familie altfel: proiectul « Citeşte-mi o poveste! » propune antrenarea în activităţi motivante a unui grup de copii cu situaţie şcolară slabă, cauzată de dificultăţile de citire, şi a elevilor de gimnaziu dezinteresaţi de beneficiile lecturii. Rezultatele aşteptate sunt: conştientizarea importanţei cititului, dezvoltarea interesului pentru lectură şi implicarea voluntarilor liceeni şi mini-voluntarilor (selectaţi din rândul copiilor) în educaţia pentru lectură, prin exploatarea poveştilor.
Nu doar copiii din Complexul Elena Doamna se află în categoria celor care necesită sprijin în a se apropia de cărţi. Există o tendinţă globalizată a copiilor de a prefera audio-vizualul în defavoarea cititului. Iniţiativa proiectului va aduce în acest fel avantaje şi comunităţii, prin organizarea, odată cu finalizarea sa, a Orei de poveste în spaţiul bibliotecii judeţene, începând cu luna februarie.
Proiectul a atras un număr de peste 40 de liceeni calistraţi, grupul iniţial de lucru bucurându-se de prezenţa numeroasă a bobocilor în programul de exploatare a poveştilor prin ateliere de citit şi lectură. S-au alăturat susţinători de la CCD şi ISJ Neamţ, iar cererea de finanţare pentru susţinere primei etape a proiectului – înaintată Primăriei şi Consiliului Local Piatra-Neamţ prin intermediul Fundaţiei Calistrat Hogaş 1911 – a primit aviz favorabil.
«Proiectul a constituit o provocare inovatoare pentru micuţii din centrul de plasament. », ne-a mărturisit Georgiana Vasiliu, membru al echipei SNAC, « Copiii au fost entuziaşti încă de la primele întâlniri cu voluntarii. Am organizat o colectă de carte, la care a ţinut să participe şi un grup de elevi şi profesori de la Lycée Agricole de Rethel (Franţa). Una dintre lecţiile importante învăţate la Cozia a fost găsirea strategiilor pentru a obţine resurse pentru proiectele comunitare, astfel că am apelat şi la sponsori, deşi sprijinul financiar obţinut de la Primărie a acoperit cea mai mare parte a cheltuielilor. Am organizat săptămânal întâlniri cu copiii, în ateliere de lucru pornind de la diferite poveşti accesibile oricărei vârste. Lectura este mereu animată prin jocuri, vom organiza şi un bal mascat, la care beneficiarii vor purta costume ale diferitelor personaje de poveste, alese de ei. La finalul atelierelor, cei mici sunt recompensați cu dulciuri și mici cadouri, dar una dintre surprizele planificate în cadrul proiectului a fost excursia la Humuleşti».
Drumul poveștilor a ajuns astfel şi în casa autorului lui Harap Alb, pe prispa căreia copiii de la Elena Doamna au citit alături de voluntari povestea Ursul păcălit de vulpe. « Citeşte-mi o poveste! » nu se sfârşeşte aici, activităţile de pregătire a cititorilor mici şi mari au antrenat deja noi doritori din rândul copiilor de la CSED. Numărul celor interesaţi se măreşte săptămână de săptămână, odată cu ameliorarea abilităţii de lectură.
Educaţia pentru voluntariat şi cea pentru lectură se vor “asocia” în curând într-un demers ce va aduce în faţa publicului secţiei de carte pentru copii de la biblioteca judeţeană G.T. Kirileanu Ora de poveste!.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate