Certificatul verde este precursorul buletinului digital european. Ce ne așteaptă

0

În articolul Este certificatul verde despre sănătate sau despre controlul digital global al identității individuale? arătam faptul că, dincolo de boală și vaccin, există un interes global în implementarea unui sistem unitar și unanim acceptat de „identitate digitală”. Certificatul verde bazat de un cod QR care deține date despre sănătatea noastră este, practic, precursorul acestui buletin digital. Pandemia a picat la momentul potrivit, pentru că prin certificatul verde digital ni se promite revenirea „la normal”. De asemenea, Comisia Europeană vrea o identitate digitală fiabilă și sigură pentru toți europenii, iar acest plan urmează să fie implementat până în 2030.

De exemplu, până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii vor avea acces la dosarele lor medicale, iar 80 % dintre cetățeni ar trebui să utilizeze o soluție de identificare electronică (eID). Comisia invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022 și să demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele și orientările privind bunele practici. Statele membre ar trebui să emită noile portofele europene de identitate digitală la un an de la intrarea în vigoare a acestui nou regulament.

Până la implementarea acestui buletin digital sau „portofel electronic”, șefii lumii au ocazia să „testeze” vulnerabilitățile unui certificat digital de sănătate care nu sunt puține. Fie că vorbim de certificate „împrumutate” de nevaccinați pentru a avea acces în unele locuri sau că vorbim de certificate false de vaccinare emise de hackeri pe numele unor personaje istorice care sunt oale și ulcele, suntem în plin proces de testare a modului în care oamenii acceptă sau nu această versiune digitală de acces în spațiul european, dar și a vulnerabilităților sistemului care ar putea conduce la spargerea bazelor de date, furt de identitate, fals, probleme de securitate și așa mai departe.

Evident, apare și problema utilizatorului care, în țările mai puțin dezvoltate, nu are suficiente noțiuni de IT și nici bani pentru un telefon performant care să îi permită generarea unui asemenea certificat și stocarea/partajarea acestuia pe un dispozitiv mobil. Comisia Europeană ne spune că aceste lucruri se vor rezolva până în 2030, deoarece se estimează că până atunci toate gospodăriile europene vor dispune de o rețea gigabit, iar toate zonele populate, de 5G și, inclusiv, de dezvoltarea tehnologiei 6G. De asemenea, 80% din adulți vor avea cel puțin competențe digitale de bază în UE până în 2030, mai spune Comisia Europeană. Cu ceilalți 20% ce se va întâmpla?

De aici mai e doar un pas până la identitatea digitală europeană, de care vor putea beneficia toți cetățenii europeni, rezidenții și întreprinderile din UE. „Cu un clic pe telefon, cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană. Ei vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-și dovedi vârsta. Utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.”, ne spunea Comisia Europeană în iunie 2021.

Evident, ni se spune că nu va exista obligativitate pentru acest buletin digital care permite cetățenilor să se identifice digital, să stocheze și să gestioneze datele de identitate și documentele oficiale în format electronic. Acestea pot include un permis de conducere, date medicale sau calificări de studii. Cetățenii își vor putea dovedi identitatea acolo unde este necesar pentru a accesa servicii online, pentru a partaja documente digitale sau pur și simplu pentru a dovedi un anumit atribut personal, cum ar fi vârsta, fără a-și dezvălui identitatea sau alte detalii personale.

Același lucru ni s-a spus și despre certificatul verde și despre vaccinare, că sunt opționale și nu pot discrimina, ci, dimpotrivă, pot facilita libera circulație. În aceste momente, atât Parlamentul European, cât și Parlamentul din România încearcă să legifereze impunerea certificatului verde digital ca să poți munci, să poți intra în magazine sau în instituții. Fără acest certificat verde nu poți intra într-o presupusă normalitate. Va fi la fel și cu buletinul digital până în 2030?

Propunerile Comisiei Europene au ajuns și în România. Astfel, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a pus pe 18 noiembrie 2021 în dezbatere publică propunerea de  modificare a Regulamentului European 910/2014 (eIDAS), care stabilește cadrul pentru Identitatea Electronică Europeană.

Proiectul noului Regulament va impune emiterea unui „portofel european pentru identitatea digitală”, care urmează a fi eliberat de statele membre pe baza unor standarde tehnice comune și care va putea fi folosit de toți cei 450 de milioane de cetățeni ai UE, se arată în comunicatul ADR.

„Identitatea electronică este poarta de acces către toate serviciile publice de e-guvernare și un pilon esențial în interconectarea digitală a României cu Uniunea Europeană. Am semnat astăzi contractul de implementare a proiectului PSCID – Platforma Software Centralizată de Identificare Digitală. Am inclus in platforma PSCID și portofelul electronic.

În acest e-wallet poate fi inclus absolut orice document în format electronic și semnat calificat, incluzând aici cardurile bancare, actele de studii, certificatul digital COVID. Statul român va avea un e-wallet interconectat cu reţeaua europeană de servicii de încredere”, a spus președintele ADR, Octavian Oprea.

Conform proiectului de modificare a Regulamentului, până în 2030, cel puțin 80 % dintre cetățeni, rezidenți și persoane juridice vor putea utiliza o soluție de identificare electronică pentru a accesa serviciile publice esențiale.

Portofelul european pentru identitate digitală reprezintă un serviciu care îi va permite utilizatorului (persoană fizică sau juridică) să utilizeze date de identitate, credențiale și atribute legate de identitatea sa, să le furnizeze beneficiarilor la cerere și să le utilizeze în scopul autentificării, online și offline.

Datele de identitate, credențialele și atributele legate de identitate se referă la adresă, vârstă, gen, stare civilă, componență a familiei, cetățenie, calificări educaționale/profesionale, titluri și licențe, autorizații publice, date financiare și date privind societatea comercială.

Portofelul european digital va permite, de asemenea, utilizarea semnăturilor electronice, care pot facilita participarea politică, semnarea documentelor în relația cu statul, a contractelor, facturilor, declarațiilor fiscale etc.

Spre deosebire de actualul cadru eIDAS, noua propunere îi adaugă acestui produs o serie de „atribute” electronice, cum ar fi certificate medicale sau calificări profesionale, necesare recunoașterii juridice paneuropene a acestor credențiale în format electronic.

Totodată, pentru a răspunde dinamicii piețelor și evoluțiilor tehnologice, prezenta propunere extinde lista actuală eDAS cuprinzând serviciile electronice de încredere cu trei noi servicii de încredere calificate: furnizarea de servicii de arhivare electronică, registre electronice și gestionarea dispozitivelor de creare a semnăturilor și a sigiliilor electronice la distanță.

Propunerea de modificare a Regulamentului face parte din prioritățile stabilite prin documentul strategic „Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital”, în comunicarea Comisiei Europene din 9 martie 2021.

Având în vedere că la nivelul instituției a fost demarat procesul de elaborare a unei poziții naționale, care să definească prioritățile în procesul de negociere a acestui dosar legislativ, iar poziția României trebuie să fie corelată nevoilor concrete și specifice ale actorilor naționali, ADR invită părțile interesate să transmită recomandările și sugestiile referitoare la propunere la adresa: [email protected].

Propunerea de regulament poate fi consultată la următorul link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021PC0281&from=RO

Informații suplimentare

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate