Ceremonial militar de acordare a Drapelului de luptă

3

JUR SĂ PĂSTREZ CA PE LUMINA OCHILOR DRAPELUL DE LUPTĂ TRICOLOR, SIMBOL AL UNITĂŢII, SUVERANITĂŢII ŞI INDEPENDENŢEI NAŢIONALE, AL ONOAREI, VITEJIEI ŞI GLORIEI MILITARE A POPORULUI ROMÂN,

AL TRADIŢIILOR EROICE STRĂBUNE ŞI AL PATRIEI MELE ROMÂNIA!”.

Este jurământul militar ce se rostește astăzi, începând cu ora 12.00, în Piaţa „Ştefan cel Mare”, de către jandarmii nemţeni ce se vor angaja să slujească cu devotament şi spirit de sacrificiu ţara şi valorile ei democratice, în cadrul Ceremonialului militar de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Constantin Stavăr” Neamţ.

Drapelul de Luptă al unităţii este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. El reprezintă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile de luptă ale unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.

Momentul organizării ceremonialului militar de acordare a Drapelului de luptă în ziua de 9 MAI, are o semnificaţie aparte pentru poporul român, astfel, pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.

La ceremonial participă Inspectorului general al Jandarmeriei Române, general – maior dr. Mircea Olaru, subunităţi constituite din militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Unitatea Specială Jandarmi Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională şi Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române. La activitate au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi ai instituţiilor cu care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ colaborează, slujba religioasă urmând a fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ invită toţi nemţenii să participe la acest ceremonial.

***

Conform Legii nr. 34 din 1995, Drapelul de luptă se acordă marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

La data de 18 februarie a.c., Preşedintele României a semnat decretul de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ.

Drapelul de luptă, simbol al onoarei, gloriei şi vitejiei militare, este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la anumite ceremonii militare – de Ziua Naţională a României, de Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea jurământului militar şi chiar la funeralii militare. Ori de cate ori este scos, Drapelul de lupta este apărat de garda drapelului, formată din 7 membri – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi 5 însoţitori. Toţi membrii gărzii drapelului sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii.

Actualizare articol 11:50

Actualizare articol 12:05 Ceremonia a început

Actualizare articol 12: 20

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. legio spune

    Festivisme,festivisme,festivisme, doar atat restul e poveste.

  2. George spune

    Respect pt ai nostri si multumim garzii de onoare.

  3. feraru marcel spune

    Inainte de toate, jandarmii, sunt „armata” guvernantilor, cu care se rezolva preponderent problemele interne, fara legatura cu integritatea sau mai stiu eu ce motive. Ei sunt cei care intervin la demonstratii, oriunde sunt prezente mase mari de oameni, care pot creea prin comportament violente sau vandalisme. Deci, pana sa-i bata pe invadatori, baietii astia, bat cu zel in popor, pana-i iese acestuia gargaunii democratici din cap. Deci, putem afirma ca jandarmeria este intruchiparea albastra a paznicului democratiei !! As zice, ca putem fi oricum, numai masochisti nu ! E ca si cum l-as pupa pe Ceausescu, ca intarea trupele Securitatii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate