Ce vor nemțenii de la sistemul de sănătate din județ? (SONDAJ)

2

În urma unui sondaj pe care l-am efectuat la nivelul județului Neamț, prin formular Google (click aici), am rugat nemțenii să răspundă mai multor întrebări legate de modul în care percep aceștia sistemul de sănătate.

Sondajul s-a efectuat pe un eșantion de aproximativ 500 de persoane care au declarat că au domiciliul în județul Neamț. Precizăm că răspunsurile sunt subiective, venind din partea cetățenilor care au avut/au statut de pacient sau au cunoștințe/rude care au beneficiat sau beneficiază în continuare de serviciile medicale din județ.

De asemenea, fiind un eșantion mic, acest sondaj nu reflectă opinia tuturor locuitorilor din județ, nu are rolul de a generaliza sau de a oferi în mod intenționat sau răuvoitor o imagine negativă asupra sistemului de sănătate din Neamț. Vă rugăm să interpretați răspunsurile ca opinii în urma cărora decidenții ar putea obține și anumite idei sau soluții de îmbunătățire a problemelor existente și constatate de respondenți.

Într-un articol anterior am prezentat câtă încredere au nemțenii în autorități când vine vorba de sistemul medical din județ (click aici).

De asemenea, am mai abordat și următoarea problemă: Este sau nu generalizat fenomenul șpăgilor în spitalele din Neamț (click)?

Mai jos vă prezentăm câteva soluții de îmbunătățire a sistemului medical din Neamț sugerate chiar de… beneficiarii sistemului. Precizăm din nou că 90.8% dintre respondenți au declarat că au asigurare socială de sănătate.

Se cer îmbunătățiri în privința alimentației pacienților, igienei în băi și saloane și eliminarea riscului de infecții nosocomiale, principalul motiv, spun respondenții, pentru care pacienții evită spitalele din Neamț și aleg să meargă să se trateze în alte județe.

De asemenea, se cere o „reeducare” a personalului medical în ceea ce privește comunicarea cu pacientul. Uneori o vorbă bună contează mai mult decât tratamentul în sine. Foarte mulți respondenți declară că sunt bolnavi cronici și au avut de suferit odată cu transformarea spitalului din Piatra-Neamț în spital suport-COVID. Se cere redeschiderea urgentă a spitalului și, nu în ultimul rând, eliminarea factorului politic din sănătate.

Din nou, nu generalizăm, ci vă prezentăm doar câteva opinii ale nemțenilor. Mai multe puteți afla chiar din răspunsurile oferite în urma sondajului:

Să fie afișat salariul medicilor și asistentelor la fiecare secție în parte. Mai multa atenție dată pacienților; bai, mancare.

Suplimentarea fondurilor pentru analizele medicale, sa nu mai fie nevoie sa te programezi cu 2-3 luni înainte.

Ar trebui ca în special persoanele cu probleme cronice de sanatate, copii, bătrînii, sa fie investigatii în sistemul public de sanatate, nu in cel privat, fără să se aștepte atenții, sau trimisi sa- si faca investigațiile cu plata, ci în mod gratuit, în funcție de necesități, macar o data pe an. Eu sînt pensionar medical si trebuie sa- mi fac echo, C.T., RMN cu plata pentru revizuirile anuale la comisia de evaluare,vi se pare normal? Dintr-o pensie de 740 sa plătesc un C.T, analize, echograf si medicamente? Ce fac, ies pe strada la cerșit??? Ar trebui să se poate face toate aceste lucruri în spital, prin internare de zi cum se procedează si in alte județe.  Sa putem beneficia de recuperare medicala gratuita si investigatii anuale. Sa dispară prezența la medic a acelor ,,atentii” fara de care nu te baga nimeni in seama.Sint multe de spus dar macar atît sa se poata face.

Toate spitalele din Romania sa fie in subordinea Ministerului sanatati. Sefii spitalelor sa fie numiti prin concurs, nu politic .

Organizarea spitalelor pentru a putea toată lumea sa fie tratată la timp.Schimbarea gândirii celor ce lucrează în sistemul de sănătate,respectul ptr. pacienti.

Pentru combaterea mitei in sanatate ar trebui introdus un formular pe care toti cei spitalizati sa-l completeze dupa externare si sa fie transmis autoritatilor chiar sub anonimat. Formularul trebuie sa contina intrebari despre calitatea serviciilor, conditionarea serviciilor, suma data spaga, calitatea mancarii etc. Si sunt convins ca ar fi un mare pas inainte.

Curatenie mai amanuntita in spital si mai ales in saloanele de la maternitate.

Ar trebui ca in special asistentele sa vorbeasca frumos. In orice spital din tarile civilizate regasim calmitate si oameni zambitori…care de la intrare iti inspira incredere si deja te simti in siguranta. In schimb…din pacate la spitalul nostru (si poate si in altele din tara) asistentele tipa si te repezesc fara a avea vreun sentiment de compasiune. Scuzati-mi expresia…dar parca ar fi recuperatori de datorii…nu oameni care au rolul de a te ingriji…. Ca sa nu mai spunem…ca toti platim sistemul de sanatate…care din punctul meu de vedere nu numai ca nu ofera nimic in schimb…dar nici macar o vorba buna nu primim….care bineinteles este gratuit..dar numai cultura si dedicarea profesionala o pot pune in valoare.

Medici in marea majoritate sunt insuficient pregatiti, plafonati si spagari. Solutia? Ori ii schimba, ori ii corecteaza justitia, ori incercam sa ne tratam la Tg Mures, Cluj…

Eliminarea bacteriilor ucigase din spital. Doar ca aceasta presupune efectuarea eficienta a curateniei si achizitionarea de materiale de curatenie si mai ales dezinfectante eficiente. Dar bani pentru acestea nu prea sunt sau daca sunt suficiente se mai fura. Colegul meu de serviciu a luat 2 bacterii din spitalul judetean si daca nu stateam, noi colegii, pe capul medicilor ar fi fost lasat sa moara, el avand o ciroza hepatica. Acum este bine datorita  medicului G. de la terapie intensiva si d-nei doctor M. C. de la Iasi. Toata presa din Neamt ar trebui sa prezinte cat mai des toate neregulile care se petrec in spitalele din judet si mai ales valoarea nesimtita a achizitiilor. Numirea la conducerea spitalelor a unor persoane care chiar stiu ce trebuie facut pentru buna functionare a acestora (proceduri, circuite, etc.). Din ce stiu eu, singurul spital in care exista proceduri este cel din Bicaz, care este condus de o persoana care chiar stie ce trebuie facut pentru buna functionare.

Spitalele ca si scolile nu trebuie sa fie la mana politicienilor. Politica trebuie sa se facă în alta parte.

Personalul medical mai omenos, mai comunicativ, mai profesioniști.

Sa se investească cu adevărat în sistemul de sănătate.

SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ P.NEAMȚ, să fie lăsat urgent, să lucreze în condiții normale iar bolnavii gravi de coronavirus care necesită internare, să fie internați la Secția Boli Contagioase unde 4-5 saloane să fie dotate cu echipamente ATI. Acești bolnavi contagioși nu trebuie tratați la Secția ATI la un loc cu bolnavi gravi cu alte boli.

Redefinirea asistentrului medical generalist. Daca-l muti in alta camera a spitalului a clacat impreuna cu tot sistemul sanitar romanesc.

Responsabilitate din partea medicilor, implicare în tratarea bolnavilor din partea cadrelor medicale .

Politica nu ar trebui să se amestece în  tot ceea ce tine de Sănătate!

Mai multa disciplina in spitale si un comportament civil.

Reclamațiile de malpraxis ar trebui verificate de colegii ale medicilor din alte județe, pe cât posibil diametral opuse pe hartă.

Schimbați ceva la bucătărie. Mîncarea este groaznică. Am stat 42de zile în spital și aproape în fiecare zi am avut la micul dejun ou,și un salam gras de nu il poti mînca,și restul în bătaie de joc. daca vreti am și cîteva fotografii făcute.

Schimbati ceva la bucatarie. Mancarea este super rea si saraca in sortimente.

Sa înceapă tratarea pacienților care au boli cronice! Medicii de familie sa tina legătura cu pacienții si online, sau prin email, messenger, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la dispensar dacă nu este neapărat nevoie!

Deschideți spitalele și ptr pacienții cronici.

Sa se deschida spitalul din PIATRA NEAMT

Mai multa curățenie la grupul sanitar în policlinica piatra neamt.

Sa se faca ceva in spitale totul este vechi(mobilierul vechi cu miros de imbacsit, saltelele sunt infecte, curățenia lasă de dorit, lenjeriile vai de capul lor rupte, pătate, nu mai spun de atitudinea unor asistente care vorbesc urât cu pacientul si au o atitudine care lasă de dorit).Sper sa se schimbe ceva desi nu cred.Trebuie insistat si la curatenie, e plin de bacterii si infecții nozocomiale. Te duci cu o boală pleci cu doua sau mai rau cu picioarele inainte. Ca sa poti face o investigație CT sau RMN aștepți până te saturi si esti nevoit să mergi la privat desi plătești asigurări de sănătate. Pe unele secții te duci cu tratamentul de acasă si au fost cazuri cand iti cumpărați si pansamentele in caz de intervenție chirurgicală.

Să se respecte jurământul depus de cadrele medicale pentru îngrijirea tuturor celor în nevoie.

Doresc sa pot folosi cardul de sănătate în clinici private.

Găsirea de soluții pentru eliminarea unor baterii care sunt periculoase în cazul unor spitalizare.Acesta este și motivul pentru care mulți aleg să meargă la alte spitale chiar dacă exista și medici de calitate.

Seriozitate & profesionalism, fara angajari pe pile/nepotism/politic in sistemul de sanatate si efectuarea de audituri periodice referitoare la cheltuirea banului public, recte achizitii si externalizari servicii si depolitizarea functii;or de conducere

Sugerez tinerei generatii de medici si asistenti  a nu se lasa influentat de practicile  si atitudinile patronale ,de superioritate a vechii generatii.Trebuie sa ia in vedere ceea ce era doar bun si util in favoarea cetateanului pacient.Trebuie inteles ca,,sarut mana-domnu doctor ,,a trecut,iar respectul sa-l obtina din profesionalism si corecta atitudine si respect pentru pacient.Va multumesc,si doresc ca profesionalismul vostru sa aduca mult asteptatul zambet pe chipul nemtenilor.

Medicii să respecte jurămantul făcut-cel de a face totul pentru a salva vieți,fără nici o diferenta intre oameni(bogat, sărac, ruda sau „cunoştința”). să incerce să arate respect ,căldură şi incredere celui care işi pune speranța in ei,in medici. dar e greu,mult prea greu la noi.

Să deschidă Spitalul Județean. Eu nu am probleme dar am auzit multe persoane care au probleme de sănătate și nu pot beneficia de servicii medicale.

Mai multa politețe, răbdare,promptitudine din partea unor asistente . Unele se cred mai sus decât doctorii. Au salarii f mari si ar trebui sa tina cont de nevoile bolnavilor.

Transparenta achizitiilor publice.

Programarile la medici de specialitate si analize medicale sa nu mai dureze atitea luni pina vine rindul

Să fie respectate drepturile pacienților, dar și a lucrătorilor sanitari.

Să rămână o secție sau două care tratează persoane infectate cu covid și să se dea drumul la celelalte secții pt a putea fi tratați ceilalți bolnavi care au nevoie urgentă  printre care mă număr și eu.

Chestionarul ăla care se completează la externare, este inutil! Nimeni nu are curaj sa spună adevărul ! O cutie cu sugestii și reclamații ar fi buna la policlinică.

Organizarea serviciului de urgenta pentru a micsora timpii de asteptare mai ales in situatiile in care pacientii au o stare grava si se simt foarte rau.

Cabinetele medicale private și clinicile private sa preia și pacienții cu asigurări de sănătate prin casa de asigurări, la fel și laboratoarele medicale unde trebuie sa aștepți 3 luni cu programare sa ți poți face analizele medicale. Programările din spital cu trimitere de la medic familie sant f mari și consultațiile se fac numai dimineața, sa aibe program prin rotație medicii și după amiaza sau chiar și sâmbăta dimineața.

Să aplicăm în sistemul sanitar de stat la fel ca la cel privat în care medicii să nu aibă contact cu partea financiară,să se ocupe doar de tratarea pacienților. Mulțumesc!

Ar trebui promovat tineretul. Cei bătrâni sunt depășiți și nici nu-si fac serviciul cum trebuie și nu au un program sunt greu de găsit.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Gigi spune

    Medicilor care si-au dat demisia sa li se interzica sa mai practice. Medicilor prinsi cu spaga sa li se interzica sa mai fiie doctori.

    1. nicolae toma spune

      Perfect de acord. Acele persoane nu sunt medici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate