Este sau nu generalizat fenomenul șpăgilor în spitalele din Neamț?

2

În urma unui sondaj pe care l-am efectuat la nivelul județului Neamț, prin formular Google (click aici), am rugat nemțenii să răspundă mai multor întrebări legate de modul în care percep aceștia sistemul de sănătate.

Sondajul s-a efectuat pe un eșantion de aproximativ 500 de persoane care au declarat că au domiciliul în județul Neamț. Precizăm că răspunsurile sunt subiective, venind din partea cetățenilor care au avut/au statut de pacient sau au cunoștințe/rude care au beneficiat sau beneficiază în continuare de serviciile medicale din județ.

De asemenea, fiind un eșantion mic, acest sondaj nu reflectă opinia tuturor locuitorilor din județ, nu are rolul de a generaliza sau de a oferi în mod intenționat sau răuvoitor o imagine negativă asupra sistemului de sănătate din Neamț. Vă rugăm să interpretați răspunsurile ca opinii în urma cărora decidenții ar putea obține și anumite idei sau soluții de îmbunătățire a problemelor existente și constatate de respondenți.

Într-un articol anterior am prezentat câtă încredere au nemțenii în autorități când vine vorba de sistemul medical din județ (click aici).

Principala problemă reclamată de cei care au răspuns la sondaj este aceea că, din păcate, fenomenul condiționării actului medical de anumite foloase materiale în spitalele de stat este încă prezent. Precizăm că 90.8% dintre respondenți au declarat că au asigurare socială de sănătate.

Deși discuțiile pe tema șpăgilor din spitale sunt destul de ample și frecvente în spațiul public, răspunsul primit la întrebarea de mai jos poate fi, pentru unii, suprinzător.

Doar 27.6% dintre respondenți au declarat că li s-a condiționat serviciul medical, lor sau rudelor/cunoștințelor lor, în ultimele 12 luni. Într-o lume ideală, rezultatul ar fi trebuit să fie 0%, dar iată că nu putem vorbi de un fenomen generalizat, ci e mai degrabă vorba de cazuri izolate. 72,4% dintre respondenți au declarat că nu li s-a condiționat serviciul medical.

Din păcate, doar 2.7% dintre respondenți spun că au reclamat condiționarea serviciului medical autorităților, lucru care ar trebui să dea de gândit factorilor decidenți sau organelor de cercetare. Fie vorbim de o neîncredere în autorități, fie vorbim de o lipsă de informare în rândul populației, respectiv oamenii nu știu cui și cum să se adreseze într-o asemenea situație.

Iată și câteva opinii extrase din răspunsurile sondajului efectuat pe care nu le comentăm, doar le prezentăm ca atare:

Plin spitalul de angajati rude care conditioneaza actul medical de atentii.

Doresc mai multa responsabilitate din partea unor medici! Si mai putine așteptări la plic!

Din experientele anterioare, nefaste din pacate, am intalnit personal necalificat fara simțul responsabilității, in care mita este pe primul loc. Dacă nu dai bani nu se uita nimeni la tine plus se comportă cu pacienții într-un mod greu de explicat in cuvinte, degradant! Domnilor si doamnelor din sistemul sanitar medical ar trebui sa li se reaminteasca mai des ca ei sunt platiti din banii contribuabililor! Imi doresc ca pe viitor sa se ajuta la un sistem medical performant si dezvoltat precum in tarile civilizate, astfel încât contribuabilii care nu au beneficiat de servicii medicale in decursul unui an sa ii fie restituită o parte din bani.

Ar trebuit gasita o modalitate de verificare a cadrelor medicale ce conditioneaza desfasurarea actului medical de primirea unor foloase necuvenite si au transformat acest domeniu intr-o afacere. Este inuman.

Problema este corupția !

Mare mafie este la spitalul din Târgu Neamț si la upu.

Trebuie reformat din rădăcină…este o mafie si o cumetrie la toate nivelele-sunt si oameni competenți,dar nu pot accede de această „clica”! Trist e ca nu întrevăd o soluție…este ca fata morgana!!!!

Din păcate, cu mici excepții, în toate spitalele din România trebuie să dai „atentii”, altfel nu ești băgat în seama! Și vorbesc de sume importante de bani! La unele cabinete medicale private onorariile sunt destul de mari, astfel că, cei mai mulți oameni nu au cum să apeleze la serviciile lor! Trist și adevărat!

Ne luptăm morile de vînt, să nu ne mai ascundem după copac ȘI să spunem lucrurilor pe nume!DEGEABA PLĂTIM asigurări de sănătate, șpaga-i la PUTERE!DACĂ îi dai BANI ȘI debia se uită la tine, DAR SĂ NU dai, mai BINE mori ACASĂ!

Sunt medici care nici nu se uită la tine si te umilesc daca nu le dai bani. Pentru orice problema medicala ești chemat in cabinetele private. Exista mult personal medical slab pregatit care lucrează incalcand toate regulile, deoarece nu sunt controlate, nerespectand protocoalele, care lipsesc  cu totul .

Mafia și corupția nu vor dispărea niciodată din păcate din Piatra Neamț și din țară evident!!!

Angajarea pe pile și pe sume exorbitante!

Pacat de unii medici foarte buni pe care ii avem! Nu isi pot face datoria din cauza lipsei de igiena si a materialelor necesare. S-au marit salariile medicilor ( un lucru f bun) dar igiena lasa de dorit precum si celelalte.. Exista personal medical care nu stie sa se poarte cu pacientii si asta nu este normal. Nu mai zic de unii medici din privat la care mergi sa aiba timp si rabdare la consultatie si realizezi ca ai dat bani si atat.Banii sunt pe primul loc si ei chiar nu sufera ca nu au.  Ce am observat este ca nu comunica intre ei. Normal un medic trebuie sa colaboreze cu toti colegii asta ii ajuta sa inteleaga mult mai bine fiecare caz . Putini chiar prea putini sunt medici adevarati.

Medicii nu au nici un pic de compasiune pentru bolnavi, trateaza pacientii cu indiferenta, au o atitudine urâtă. De cele mai multe ori,la cabinetul de stat, nu au timp, se comporta foarte urât, dar, esti chemat la cabinetul privat, contracost desigur, pentru consultații si aici au alta atitudine.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Gradinaru Neculai spune

    Cred și sunt convins că se exagerează pe această temă. Să-și dea numele și prenumele cei care a dat mită și persoana căreia i-a dat ! Legea pedepsește pe amândoi ! Este ușor de aruncat cu noroi asupra tuturor cadrelor medicale din acest spital. Că există câte unul certat cu legea, este posibil dar asta nu înseamnă că toți sunt șpăgari. Am fost internat și operat de mai multe ori și nimeni nu mi-a luat și nici pretins nimic, chiar dacă am vrut să fiu atent ca drept mulțumire.Stimă și respect pentru cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

  2. Stefan spune

    Spaga a devenit, din pacate, obligatorie daca vrei sa fii tratat omeneste.Nu e vorba doar de medici, ci si de asistente, infirmiere, etc.Totul pleaca de la faptul ca personalul medical e intepenit in functie pe salarii grase!Daca ar fi o concurenta adevarata din partea sistemului privat, spitalele de stat ar ramane goale!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate