Ce este un uscător de rufe și cum funcționează acesta

0

Un uscător de rufe este un aparat electrocasnic utilizat pentru uscarea rufelor după spălare, mai ales atunci când este imposibil sau prea dificil să întinzi rufele pe sârmă, la aer, pe balcon sau în curte, sau aproape de o sursă de căldură. Funcționarea unui uscător de rufe constă în introducerea forțată de aer cald în interiorul unui tambur giratoriu de capacitate variabilă, înăuntrul căruia se învârt lent rufele umede. Acest tambur poate fi din oțel inoxidabil, zincat, smălțuit etc. În unele cazuri, orificiile prin care este introdus aerul cald se învârt la rândul lor odată cu tamburul, în alte cazuri acestea sunt fixe și doar rufele sunt rotite în tambur.

Toate uscătoarele de rufe au încorporat un filtru unde se depozitează scamele de pe haine, precum și un sistem de atenționare optică sau acustică a umplerii acestui filtru.

O mașină de spălat cu uscător de rufe este un aparat electrocasnic care are atât funcția de mașină de spălat, cât și cea de uscător într-un singur corp, economisind astfel spațiu și apă.

Pe lângă uscarea rufelor, un uscător de păr cu vapori încorporați elimină cutele hainelor dar și mirosurile neplăcute și alergenii (acarieni sau poleni).

Francezul M. Pochon a construit în 1800 primul uscător de rufe cu manivelă. J. Ross Moore, un inventator din Dakota de Nord, a creat design-ul primelor uscătoare de rufe automate în secolul XX. Design-ul său pentru uscător de rufe a fost lansat public în 1938, intrând în producția de masă. Brooke Stevens a creat ulterior primul uscător de rufe electric cu hublou de sticlă în anii 40 ai secolului trecut.

Există două categorii mari de uscătoare de rufe: cu evacuare și cu condensare. Cele cu condensare strâng apa rezultată din vapori într-un recipient special, care poate fi golit imediat după terminarea ciclului de uscare, iar cele cu evacuare – după cum o spune și numele – evacuează apa într-un mod similar cu mașinile de spălat rufe.

Un uscător de rufe cu evacuare este mai greu de instalat, fiind nevoie de o persoană specializată care să se ocupe de montaj. Avantajul său este, însă, că usucă mai repede și consumă mai puțin curent. Un uscător de rufe cu evacuare este și mai ieftin decât cele cu condensare.

Uscătoarele de rufe cu condensare au avantajul montajului mult mai ușor, putând fiind practic puse la treabă imediat după achiziționare, fără niciun fel de ajutor specializat. În plus, pot fi amplasate oriunde în casă, nu doar în apropierea unor țevi de evacuare.

La rândul lor, uscătoarele de rufe cu condensare se mai împart, și ele, în două categorii: uscător de rufe cu pompă de căldură și uscător de rufe fără pompă de căldură.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate