Ce au de spus oamenii care au ieșit să protesteze la Piatra-Neamț împotriva reducerii libertății de mișcare cu mașinile personale (VIDEO/FOTO)

3

Astăzi, la Piatra-Neamț, oamenii au ieșit în stradă la un protest autorizat, pașnic,  împotriva proiectului de lege privind „mobilitatea urbană” aflat în Parlament și a transformării municipiului Piatra-Neamț în oraș-pilot al unui astfel de proiect care vizează „orașul de 20 de minute”.

Deși vocile de pe rețelele de socializare împotriva transformărilor care au loc în Piatra-Neamț sunt mult mai multe, numărul cetățenilor asumați care au ieșit în stradă a fost relativ redus. Însă aceasta este esența democrației și, momentan, românii încă  mai au dreptul să își exprime opiniile prin protest. Problema este că în timp ce populația stă pe Facebook, autoritățile își folosesc toate pârghiile să implementeze proiecte făcute de un grup restrâns de persoane în numele „progresului”, fără a consulta voința locuitorilor și să explice pe înțelesul tuturor cum vor ei să arate viitorul.

Organizatorul protestului de la Piatra-Neamț, Mihai – Silviu Chirilă, ne-a acordat un scurt interviu în care a explicat coerent, civilizat și argumentat de ce nu este de acord cu propunerea legislativă aflată în Parlament, plx 47/2023, și de ce consideră unele măsuri a fi neconstituționale, încălcând dreptul la liberă circulație cu mașina personală, dreptul la proprietatea privată și dreptul la intimitate. De asemenea, acesta a precizat și faptul că autoritățile locale nu au făcut o dezbatere publică amplă și nici un referendum local prin care pietrenii să își poată exprima opinia înainte de a implementa aceste planuri de mobilitate urbană care vor transforma radical și pe termen lung modul în care cetățenii vor putea trăi și circula prin oraș.

Protestatarii vor transmite primăriei o petiție prin care solicită sistarea lucrărilor care au legătura cu „emisii zero de carbon”, cu descurajarea utilizării autovehiculelor, dar și cu „transportul inteligent”, „orașul inteligent” (smart city), expresii folosite în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Piatra-Neamț 2021-2027. De asemenea, se are în vedere și sesizarea instanței pentru control de constituționalitate al măsurilor care se au în vedere în ceea ce privește „mobilitatea urbană” și „orașul de 20 de minute”.

Urmăriți interviul de mai jos pentru a vedea că îngrijorările și problemele ridicate de protestatari au o bază reală și au nevoie de răspunsuri pe măsură, din punct de vedere democratic, nu dictatorial, cu ordin „de sus”, mai ales că ni se repetă obsesiv că e vorba de „bani europeni”:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Observator spune

    Pana una alta mobilitatea urbana s-a dovedit a fi un nou pretext pentru a face sa duduie fabricile de pavele pline cu ciment extrem de scump de la multinationalele celor care imprimuta Romania la costuri uriase. Apropo, PNNR-ul este cu bani imprumutati, fondurile europene sunt cel putin 50% banii Romaniei (si aia imprumutati). Toate statiile de autobuz Smart cu panouri de TV cu led care costa 500 de lei si vandute cu zeci de mii de euro, reconstructiile de poduri care o mai duceau sute de ani, infrastructurile turistice care nu aduc nici unu la mie din banii investiti sunt de fapt menite sa duca la o indatorare uriasa a populatiei si in final la sclavia de care se bucura o mare parte din occidentali. Ultima preocupare a stapanilor planetei este poluarea, ca dovada distrugerea fara mila a padurilor, care mai nou sunt considerate surse regenerabile de energie in loc sa fie lasate sa absoarba poluarea.

  2. FLORIN spune

    Orasul este pe locul 3 in Romania la poluare.Este mai poluat decat Bucuresti de 2 ori.

    De cand este blocat podul de la Pietricica se poate vedea care este traficul real a celor care locuiesc in acest oras,maxim 20%.

    Tot centrul orasului trebuie sa fie pietonal iar traficul de masini limitat la cei care locuiesc acolo.

    Nu este nici o conspiratie,este vorba de poluarea crunta produsa de aceste masini care nici macar nu sunt din oras iar aceasta poluare din afara orasului o platim noi cei care locuim in aici prin cancere si scaderea calitatii vietii.

    1. stop poluare spune

      Eșapamentul respirat zilnic nu e reducere a duratei de viață? Se moare pe capete cu principala cauza a bolilor este poluarea zilnică la care suntem supuși. Chiar e așa de greu sa mergi pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul ? Când o sa va treziți și sa protestați împotriva poluării, mizeriei, sau a lipsei de civilizație din partea unor concetățeni care nu dau doi bani pe sănătatea celui de langa ei. Nu doar centrul orașului trebuie sa fie pietonal, traisesc concetățeni și in afara acestei zone care au același drept la aer curat .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate