Pe 6 mai, protest pașnic la Piatra-Neamț contra proiectelor de mobilitate urbană și „orașului de 20 de minute”

3

Prin dispoziția nr. 1373 din 5 mai 2023, primăria Piatra-Neamț a autorizat un protest pașnic pentru data de sâmbătă, 6 mai 2023, între orele 17-19. Evenimentul va avea loc de desfășurare trotuarul din fața Teatrului Tineretului și se estimează participarea a 100 de persoane. Autoritățile locale nu au aprobat cererea de marș prin oraș, cu motivarea că se desfășoară lucrări.

Scopul manifestării este acela de a protesta împotriva proiectului de lege privind „mobilitatea urbană” aflat în Parlament și a transformării municipiului Piatra-Neamț în oraș-pilot al unui astfel de proiect care vizează „orașul de 20 de minute”.

Descurajarea utilizării autovehiculelor personale este un atac la adresa dreptului de proprietate privată, iar condiționarea deplasării pe termen mediu și lung strict de transportul în comun de orice fel îngrădește, dacă nu cumva desființează cu totul, dreptul constituțional la liberă deplasare.

Primăria Piatra Neamț nu a consultat cetățenii nemțeni dacă sunt de acord cu asemenea îngrădiri permanente ale drepturilor lor fundamentale.

Proiectul de lege vizând mobilitatea urbană durabilă, plx 47/2023, se află abia acum în Parlamentul României, unde sperăm că nu va fi niciodată aprobat, ceea ce înseamnă că Primăria nu are încă un temei legal pentru asemenea modificări structurale ale aspectului orașului.

Din aceste motive, vă invităm sâmbătă 6 mai 2023 în Piatra Neamț, în fața Teatrului Tineretului, între orele 17.00-19.00, pentru a ne exprima dezacordul față de proiectul de lege din Parlament și față de lucrările edilitare începute deja de Primărie.

Protestul este autorizat de către Primaria Piatra Neamț și intenționează să tragă un semnal de alarmă față de încălcările drepturilor fundamentale ale omului, pe care aceste proiecte le produc.

Nu avem nimic împotriva amenajării unor spații pentru pietoni și bicicliști, atât timp cât acestea nu condiționează dispariția dreptului conducătorilor auto de a circula liber.

Protestul va fi încununat de o petiție pe care o vom depune la Primărie, în care solicităm sistarea lucrărilor care au legătura cu „emisii zero de carbon”, care înseamnă moartea vegetală, cu descurajarea utilizării autovehiculelor, dar și cu „transportul inteligent”, „orașul inteligent” (smart city), expresii folosite în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Piatra-Neamț 2021-2027.

Vă așteptăm.

Mihai-Silviu Chirilă
Organizator protest

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Nenuca Olteanu spune

    SUNT CONVINSA CA PRIMARUL NOSTRU HABAR NU ARE CE TREBUIE SA FACA PENTRU CETATENII ORASULUI; oare nu isi pune problema ca unii soferi nu se pot deplasa pe jos pe o distanta mai mare, poate chiar cea dintre locuinta si prima statie a mijloacelor de transport in comun? cum crede d-l primar ca o persoana in varsta isi poate cara cumparaturile pe o distanta mai mare, acesta in marea majoritate a cazurilor fiind si cu diverse afectiuni? Oare si primarul nostru sau rudele dumnealui va/vor face cum ne impune noua sau se bazeaza pe masina data spre folosinta de primarie, pe banii nostri? Asa cum isi bate joc de eroii nostri, de cimitir si accepta tot ce face administratia cimitirului, inclusiv daramarea crucilor si osemintelor in paraul Borzogheanu, asa vrea sa isi bata joc si de soferii nemteni, interzicandu-le libera circulatie. RUSINE !. Va pot pune la dispozitie multe fotografii care arata distrugerea cimitirului de catre administratia Dulama Adriana; aceasta – in opinia mea – cu acceptul primarului

  2. Pavel spune

    Niste manevre politice prin care anumite firme aservite politic se imbogatesc peste noapte cu girul hotilor din conducerea Primariei .

  3. Cornelia spune

    Orasul Piatra Neamt A FOST orasul de 20 de minute… ramane doar in amintirea noastra!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate