Cazul medicului ars în incendiul de la ATI Piatra-Neamț modifică în regim de urgență legea concediilor medicale

0

O tragedie fără precedent în județul Neamț s-a produs noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu la secția ATI (terapie intensivă) a spitalului unde erau internați mai mulți pacienți COVID-19, în stare gravă.

Bilanțul victimelor în ziua fatidică era de 10 decese. Alte 7 victime erau în stare critică, printre care și medicul de gardă dr. Cătălin Denciu, care a suferit arsuri pe o suprafață foarte mare a corpului, fiind în stare deosebit de gravă după ce a depus eforturi să salveze cât mai mulți pacienți.

În cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătății, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a acordat doctorului Cătălin Denciu o importantă distincție.

Dr. Cătălin Denciu / captură Youtube OMS

Medicul nemțean Cătălin Denciu a fost internat la Spitalul Militar Regina Astrid în Belgia încă din noiembrie 2020. Ministerul Apărării din Belgia a prezentat pe 1 martie, pe site-ul oficial beldefnews.mil.be, fotografii cu modul în care dr. Denciu se recuperează și un scurt interviu cu acesta. Întregul material despre Dr. Denciu realizat în Belgia poate fi citit aici.

Citiți și: OMS, distincție pentru dr. Cătălin Denciu, care a suferit arsuri în timpul salvării pacienților din incendiul de la ATI Piatra-Neamț

Medicul este în continuare în perioada de recuperare și nu poate reveni la locul de muncă din spital. Din cauza unui vid legislativ, acesta riscă să rămână fără concediu medical. Știrea a ajuns până la urechile ministerului care urmează să remedieze această problemă în legislație pentru marii arși.

Astfel, zilele acestea, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Totodată, modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

În 27 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală), mai arată Ministerul Sănătății.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate