OMS, distincție pentru dr. Cătălin Denciu, care a suferit arsuri în timpul salvării pacienților din incendiul de la ATI Piatra-Neamț

0

În cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătății, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a acordat doctorului Cătălin Denciu o importantă distincție. Dr. Cătălin Denciu, de gardă în seara când secția ATI din Piatra-Neamț a luat foc cu pacienții înăuntru, a sărit în foc pentru a-i salva, suferind arsuri grave care au necesitat tratament îndelung în Belgia.

Dr. Cătălin Denciu / captură Youtube OMS

Medicul nemțean Cătălin Denciu a fost internat la Spitalul Militar Regina Astrid în Belgia încă din noiembrie 2020. Ministerul Apărării din Belgia a prezentat pe 1 martie, pe site-ul oficial beldefnews.mil.be, fotografii cu modul în care dr. Denciu se recuperează și un scurt interviu cu acesta. Întregul material despre Dr. Denciu realizat în Belgia poate fi citit aici.

„Doctorul Cătălin Denciu este medic specialist în terapie intensivă în România. El a fost de serviciu în noiembrie, anul trecut, îngrijind pacienții cu COVID-19, când a izbucnit un incendiu în spitalul din Piatra-Neamț. Zece pacienți au murit în incendiu, iar în încercarea de a-i salva pe alții, dr. Denciu a suferit arsuri de gradul III pe 40% din suprafața corporală. Astăzi îl vom onora cu un premiu pentru serviciul, sacrificiul și exemplul său”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cel puţin 115.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii au murit din cauza maladiei COVID-19, a mai declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Sunt impresionat și foarte emoționat să primesc recunoașterea muncii și a contribuției mele din partea OMS. Nu m-am așteptat nicio clipă la acest gest. Îi mulțumesc directorului general Tedros pentru distincție și directorului regional Kluge pentru nominalizarea mea.

Vreau să le mulțumesc din inimă colegilor belgieni datorită cărora mă aflu aici în fața dumneavoastră. Sunt onorat să accept această distincție în numele întregului personal medical din România și din toată lumea care sunt în prima linie.

Primesc acest premiu, de asemenea, în numele tuturor pacienților COVID care au cunoscut suferința cauzată de această boală și în numele familiilor noastre care sunt alături de noi, la bine și la greu. Nu sunt un om al cuvintelor. Cum am mai spus, mi-am făcut datoria față de pacienți și colegi.

Halatul alb al medicului vine cu responsabilități și așteptări uriașe. Vă îndemn să arătați solidaritate cu personalul medical, să îi susțineți în orice mod și să luptăm împreună pentru a învinge pandemia. Eroii sunt cei care, în fiecare zi timp de peste 1 an, continuă să aibă grijă de pacienții și familiile lor în ciuda tuturor dificultăților și obstacolelor.

Este un premiu pentru cei rezistenți, pentru cei care nu renunță și merg mai departe. Și sunt foarte mândru să fiu unul dintre acei oameni. Sănătatea este o victorie împotriva suferinței și bolii. Împreună vom câștiga.”, a declarat dr. Cătălin Denciu la primirea distincției.

Puteți urmări decernarea premiului și discursul dr. Cătălin Denciu începând cu ora 2 și 13 minute din filmarea transmisă astăzi în direct de Organizația Mondială a Sănătății.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate