Când asistența socială se întâlnește cu interesele de grup la Piatra-Neamț, oamenii flămânzi ajung la marginea carierei de infractor. De vorbă cu Carmen Suciu (VIDEO)

1

Asistența socială este un domeniu extrem de important, însă prea puțin pus în practică în viața reală, dincolo de birourile instituțiilor care cu aceasta ar trebui să se ocupe și pentru care primesc bani grei din bugetul de stat. La Piatra-Neamț, Carmen Suciu, prin Asociația Născută Înger, are o activitate remarcabilă. Ca semn de prețuire pentru reușitele de până în prezent, a fost recent nominalizată și finalistă la categoria „asistentul social al anului din domeniul asistenţei sociale comunitare” în cadrul Galei Naționale a Asistenței Sociale, eveniment care a avut loc la București pe 21 martie 2023.

Din 2016, Carmen Suciu schimbă destine la Piatra-Neamț și nu numai.

„Activitățile noastre zilnice sunt complexe, pentru că nu avem doar un singur domeniu de asistență socială, de la a distribui alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, până la cazuri foarte grele de copii bolnavi, pentru care strângem fonduri, pe care îi ducem la spitale în alte țări, îi îngrijim ulterior, unii au diverse terapii pe care trebuie să le urmeze ani de zile. Plus că mai continuăm proiectul cu „O masă caldă” pentru bătrânii cu venituri mici pe care îi avem în grijă, dar și pentru oamenii străzii care vin după noi, chiar dacă nu mai avem acces în adăpostul de la Speranța.”, spune Carmen Suciu.

Zilnic, din fonduri private și în bucătăriile de acasă, Carmen Suciu, alături de voluntarii săi, asigură hrană pentru 50-60 de persoane. E un efort uriaș pentru cine știe ce înseamnă să gătești zilnic într-un asemenea volum, pe lângă alte activități, însă unii au înțeles să „aprecieze” acest efort punând bețe în roate unui proiect deosebit demarat de Carmen Suciu la adăpostul oamenilor străzii din cartierul Speranța.

„Din câte am înțeles, nouă, personal, ca și asociație, ni s-a îngrădit acest drept de a mai merge în adăpost pentru că nu corespundem din punct de vedere al autorităților, că nu avem o cantină autorizată. Noi gătim acasă la noi sau la sediul Asociației, ceea ce nu corespunde normelor lor. În plus ne-au cerut niște lucruri… să anunțăm cu 5 zile înainte dacă vrem să intrăm în încăperea instituției. Mi s-a părut foarte absurd, cum să anunț din 5 în 5 zile dacă eu merg zi de zi?

Am încercat să găsim totuși o cale, după care ni s-a comunicat că primesc mâncare acești oameni ai străzii, nu știu de unde, probabil de la o cantină autorizată sau agreată de autorități. În schimb noi, pentru că mai aveam câteva familii în Speranța, unde se află adăpostul oamenilor străzii, am continuat să mergem la ele pentru că nu puteam să le abandonăm pur și simplu. Mai avem câțiva bătrâni care sunt la pat și care depind de această hrană pe care noi le-o ducem. Văzându-ne, oamenii fără adăpost vin după noi. Nici nu am vrut să întrebăm dacă primesc mâncare sau nu, ca să nu îi punem într-o postură proastă.”, a declarat Carmen Suciu.

Toate aceste servicii oferite de Asociația Născută Înger erau cu titlu gratuit și nu implicau niciun fel de costuri acoperite din bani publici. De curând, actuala administrație locală a decis înlăturarea acestui ONG și alocarea de bani publici pentru hrană în adăpostul de la Speranța, fără, însă, a oferi transparență pentru ca pietrenii să vadă că într-adevăr se întâmplă acest lucru. Detalii aici – click.

O situație similară se întâmplă și la Centrul Social Împreună unde, de asemenea, ONG-ul a primit „acces interzis”. Carmen Suciu a pus încă din 2016 aici bazele unui proiect prin care a reușit să integreze social mai multe persoane, tineri și familii. Odată pierdut sprijinul Asociației, care asigura îndrumare, hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte pentru cei cazați la centrul social, decizia venită „de sus” nu le-a dat de ales oamenilor. În lipsa educației, a unui loc de muncă și a unui venit, au ajuns să cerșească mâncare. Atenție! Mâncare, nu bani, prin zona magazinelor din Dărmănești. Administrația locală nu le oferă decât cazare. În rest… sunt lăsați în plata Domnului.

„Chiar îmi vine să plâng pentru unii dintre ei. Am intrat în centrul acesta prin 2016. Era un alt domn primar atunci. Am rămas cu activități acolo ani de zile, până anul acesta, fiind de folos multor familii, multor tineri care au venit din sistem. Ei au încercat să își croiască un drum propriu în viață, dar nu au reușit și au revenit în acest centru. Inclusiv mobilier am schimbat din camere, am adus aragaz în bucătărie. La fel, nu am înțeles de ce au renunțat la serviciile noastre. Nu le duce nimeni mâncare lor acum. Ei sunt prevăzuți acolo doar cu cazare. Sunt doar 2-3 beneficiari din centru care au și cantină.”, mai spune Carmen Suciu.

Relația cu Direcția de Asistență Socială din Piatra-Neamț nu a fost tot timpul atât de tensionată. În trecut, colaborarea cu Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț era una apreciată și s-au găsit soluții pentru mulți oameni în nevoi. Din păcate, de câteva luni, ceva s-a schimbat în atitudinea celor de la DAS care, fie sub presiunea cuiva, fie din decizie proprie, consideră că Asociația Născută Înger și Carmen Suciu „deranjează”. Pe cine și cum? Nu știm.

Indiferent care ar fi nemulțumirile sau interesele unora, această vânătoare de vrăjitoare nu ajută cu nimic în modul în care se face asistență socială la Piatra-Neamț. Când vine vorba de copii care nu au ce mânca și mame care sunt obligate să meargă la cerșit pentru mâncare pentru că nu știu să scrie, să citească sau să facă vreo meserie, nu e loc de culoare politică sau de motive de stors bani publici pe proiecte pe care alții le făceau în mod gratuit. Dacă lucrurile vor continua în acest fel în care puținii oameni care fac asistență socială pe bune sunt înlăturați de interese obscure, ghetourile pe care le cunoaștem cu toții vor deveni curând pepiniere de viitori cerșetori și infractori. Nu credem că acest lucru ajută pe cineva dintre cei care contribuie la bugetul de stat și nici pe cei care se doresc a fi puși pe afișele dintr-o campanie electorală.

„Domnul prefect ar trebui să ne cheme pe toți cei care suntem cu asistența socială, ONG-uri, DAS, DGASPC, Poliția Locală și să  lucrăm împreună. Până noi nu suntem uniți, nu se va realiza nimic. Nu înțeleg de ce nu se vrea și ce interese sunt. Eu asta mi-aș fi dorit cu autoritățile. Împreună să încercăm să găsim soluții să nu mai fie această dependență de ajutoare sociale.

În primul rând educație de 6 luni – 1 an în care să învețe să scrie și să citească, să îi responsabilizăm, să învețe ce înseamnă curățenie, igienă personală și apoi să le dăm o șansă. De exemplu, cum e la Văleni 2. Fiecare modul ar putea să aibă 2-3 găini, o grădină de zarzavat sau să facem ateliere de creație. Străinii ne cumpără ii, șosete, ilice din lână, coșuri împletite. Pe acele doamne din aceste comunități care nu știu să facă nimic le-am putea învăța să facă ceva. De una singură eu nu pot face. Sunt foarte mulți cerșetori în oraș. Și nu vor bani, vor mâncare. Mie îmi pare foarte rău de acești beneficiari ai centrului social Împreună, chiar mă doare.”, a conchis Carmen Suciu.

Facem pe această cale un apel către consilierii locali și către conducerea primăriei să analizeze cu atenție deciziile care se iau la nivel de asistență socială la Piatra-Neamț. Oamenii sunt săraci și flămânzi, rețeta „perfectă” pentru creșterea infracționalității în oraș pe care cineva o va deconta electoral sau în alt mod, mai devreme sau mai târziu.

(I.M.)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. rares vasile spune

    Oamenii fara adapost nu aduc voturi.Asa ca banii destinati asistentei sociale trebuie sa ajunga la cine trebuie,adica la pretenarii factorilor de decizie.Asa e de cand lumea,si nu doar la noi. Dezumanizarea unora din structurile de conducere frizeaza dementa uneori. Imi e sila ca avem asemenea oameni printre noi,si inca cu functii.Sper sa ajunga candva la marginea societatii,flamanzi,murdari,bolnavi,si sa nu se uite nimeni la ei. Eventual doar sa ii scuipe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate